• Kas ir mugurkaula stenoze?

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    30. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ar mugurkaula kanāla stenozi jeb sašaurināšanos biežāk slimo seniori, tātad pēc 65 ga­du vecuma, lai gan reizēm dažādu iedzimtu mugurkaula problēmu dēļ tā mēdz izpausties arī gados jaunākiem cilvēkiem. Stāsta neiroķirurgs Jānis Šlēziņš un neiroķirurgs, vertebrologs Raimonds Mikijanskis.

    Mugurkaula kanāls ir tā vieta, kurā dzīvo muguras smadzenes un no tām izejošie nervi. Kad kanāls sašaurinās, muguras smadzenes un nervi var tikt nospiesti. Piemēram, mugurkaula kakla daļā stenoze izraisa gan muguras smadzeņu nospiedumus, gan nervu nospiedumus. Savukārt jostas daļā, kā zināms, muguras smadzenes beidzas jau pie pirmā skriemeļa, un tālāk uz leju ir tikai nervi. Līdz ar to mugurkaula kanāla jostas daļas sašaurināšanās gadījumā pārsvarā tiek nospiesti tikai nervi, ne muguras smadzenes.

    Kāpēc tā notiek?

    Iemesls ir triviāls – mugurkaula struktūru deģenerēšanās jeb nolietošanās un novecošana. Pati par sevi tā nav slimība – gluži kā staigājot novalkājas apavi, arī mugurkauls dzīves laikā nonēsājas. Taču dažreiz nolietošanās rezultātā sabiezē mugurkaulā starp skriemeļiem esošās saites, hipertrofējas jeb kļūst lielākas starpskriemeļu locītavas, deformējas starpskriemeļu diski, samazinās to augstums, un visi šie procesi kopā noved pie situācijas, ka mugurkaula kanāls pakāpeniski sašaurinās. Un, kad sašaurinājums sasniedz tādu pakāpi, ka nervi patiešām ir nospiesti, tad parādās stenozes izpausmes.

    Tipiskākās pazīmes

    Visvienkāršāk ir aprakstīt jostas daļas stenozi, un tā arī ir visbiežākā… Mājās savā dīvānā cilvēks jūtas absolūti labi, bet, tiklīdz viņam kaut kur jāiet, tā pēc piecdesmit vai simts metriem sāk sāpēt kājas – parasti visā garumā vai tikai augšstilbi – un arī mugura.

    Sāpes var būt tik stipras, ka viņš to dēļ vispār nespēj paiet.

    Kāpēc? Kustoties nervu vajadzība pēc asins apgādes pieaug. Taču, tā kā muguras nervi, kas atbild par kājām, ir nospiesti, mazie asinsvadi, kuri tiem piegādā asinis, vairs nespēj ar šo uzdevumu tikt galā, un tajā brīdī, kad cilvēks iet un nerviem pietrūkst skābekļa, tas izpaužas kā sāpes kājās. Cilvēkam jāapstājas, jāapsēžas, jāatpūšas, un raksturīgi, ka tad sāpes dažu minūšu laikā izzūd. Jo, kad cilvēks sēž, nerviem vairs nevajag tik daudz asiņu un pietiek ar to asins apgādi, kāda ir.

    Tikko cilvēks sāk iet, pēc brītiņa viņam atkal parādās sāpes kājās un mugurā.

    Šo pazīmi ārsti sauc par neirogēnu klaudikāciju. Sāpes var parādīties, arī ilgstoši stāvot. Vēl stenozei raksturīgi, ka saliekšanās uz priekšu atvieglo sāpes, jo mugurkaula kanāls tad mazliet atbrīvojas. Lielveikalos var redzēt vecākus ļaudis, kas iet ar ratiņiem, gandrīz vai tiem uzguļoties virsū… Tā viņiem ir vieglāk staigāt.

    Slimība progresē lēni. Parasti paiet mēneši vai gadi, kamēr stenoze pakāpeniski attīstās līdz brīdim, kad cilvēks nonāk pie ārsta. Proti, kad viņš saprot, ka sāpes pašas no sevis nepāries. Lai gan bieži vien cilvēki uz to cer…

    Šādi izskatās stenoze.

    Kā sašaurinājumu atklāt?

    Jostas daļas stenozes izpausmes ir ļoti līdzīgas kāju artēriju sašaurinājuma vai slēguma pazīmēm, tāpēc te bez papildu izmeklējumiem neiztikt. Ģimenes ārsts pirms nosūtīšanas pie speciālista pacientam var noteikt rentgena izmeklējumu un/vai datortomogrāfiju mugurkaula jostas daļai. Šādi izmeklējumi bieži vien nav diagnozi apstiprinoši, taču tie var norādīt virzienu, kurā veicama turpmākā diagnostika.

    Magnētiskā rezonanse pie stenozes ir radioloģiskās izmeklēšanas zelta standarts.

    Uz šo izmeklējumu parasti nosūta ārsts speciālists, kurš nodarbojas ar muguras problēmu ārstēšanu, tātad neiroķirurgs, neirologs vai traumatologs ortopēds.

    Ārstēšanās princips, ja atklājas jostas daļas stenoze, ir ļoti vienkāršs. Tātad, ja nervi nospiesti, ārsta uzdevums ir tos atbrīvot. Elementāra loģika – vajadzīga operācija! Vai stenozi var izārstēt bez operācijas? Izrādās, ka ne. Stenoze – diemžēl vai par laimi – ir tīri ķirurģiski risināma slimība. Proti, stenoze ir mehāniska problēma, un ar mehāniskiem līdzekļiem tā arī jālikvidē.

    Pie ortopēda vai pie neiroķirurga?

    Jā, mugurkauls ir zona, kur patiešām sastopas divu specialitāšu ķirurgi – mugurkaula problēmās specializējas gan ortopēdi, gan neiroķirurgi. Jautājums, pie kura labāk doties? Atbildēt uz to ir tikpat sarežģīti, kā pateikt, kura mašīna labāka – mersedess vai BMV!

    Tradicionāli neiroķirurgi tiek izglītoti mazliet citādi nekā ortopēdi. Ortopēdi, skatoties muguras bildes, pārsvarā domā par kaulu labsajūtu, neiroķirurgi – par nervu labsajūtu.

    Filozofija ir katram sava, bet teikt, ka vienam doma pareizāka nekā otram, arī nevar.

    Patiesības ir vairākas. Principā pastāv divi lielie virzieni, kā stenozes problēma tiek ķirurģiski risināta, – ar mugurkaula fiksācijas lietošanu un bez tās. Tradicionāli stenozi likvidē ar laminektomiju. Tas nozīmē, ka ir visai liels grieziens, ķirurgs, neizmantojot optisko palielinājumu, noņem skriemelim lociņu, tādā veidā radot mugurkaula kanālā papildu vietu. Taču, ja starpskriemeļu locītava daļēji tiek noņemta, tā vairs nav pilnvērtīga un parādās mugurkaula nestabilitāte – pārlieku liels kustīgums starp diviem skriemeļiem. Kustoties tie ātrāk nolietojas… Ko dara, lai to likvidētu?

    Abus skriemeļus saskrūvē kopā – tā, lai nekustas.

    Pēc šādas pietiekami agresīvas ķirurģiskas iejaukšanās veiksmes procents ir apmēram 64, un šī pieeja mūsdienās tiek praktizēta visai bieži daudzās Latvijas slimnīcās. Savukārt moderna alternatīvā metode ir interlaminārā dekompresija. Tad stenozes likvidēšana notiek mikroķirurģiskā ceļā, kas ir pacientam saudzīgāk.

    Sīkāk par mikroķirurģisko pieeju

    Tātad interlaminārās dekompresijas operācija norit vispārējā narkozē. Pacients tiek novietots uz operāciju galda pozīcijā uz vēdera uz speciāla rāmja, kas viņa mugurkaulu izliec nedaudz uz priekšu, lai paplašinās starpskriemeļu atverītes. Izmantojot rentgenu, ķirurgi uz pacienta ādas atzīmē vietu, kur vajag veikt griezienu, lai tas būtu pēc iespējas mazāks.

    Parasti tas ir 2–2,5 cen­timetrus liels.

    Tā kā visbiežāk mugurkaula sašaurinājumu rada sabiezējusi dzeltenā saite, kas atrodas starp katriem diviem skriemeļiem, tad operācijas laikā mugurkauls strukturāli netiek bojāts – ķirurgs mikroskopa palielinājumā izņem tikai sabiezēto saiti, kas izraisa nervu nospiedumu. Kad tā izņemta, nervu asinsapgāde normalizējas un simptomi, kas saistīt ir nervu nospiedumu, likvidējas. Cilvēki bieži vaicā: «Dakter, bet kā tad es bez saites?!» Šī saite tikai nosedz mugurkaula kanālu, bet nepiedalās mugurkaula stabilitātes nodrošināšanā.

    Tātad dzeltenās saites izņemšana nepadara mugurkaulu vājāku.

    Mēs strādājam ar instrumentiem, kuru uzgaļu garums ir no diviem līdz četriem milimetriem. Līdz ar to saites gabaliņš, ko vienā kniebienā varam paņemt, ir līdz četriem milimetriem platumā. Ja stenoze jeb sašaurinājums ir vienā līmenī, tātad tikai starp diviem skriemeļiem, operācija ilgst apmēram divas stundas. Ja stenoze ir divos līmeņos, operācijas laiks pagarinās vēl par pusotru stundu.

    Kādreiz ar mikroķirurģijas tehniku mēs gan izņemam dzelteno saiti, gan noslīpējam nelielu daļu no palielinātās locītavas, lai pilnībā atbrīvotu kanālu.

    Neliela starpskriemeļu locītavas daļas noslīpēšana būtiski neietekmē locītavas funkciju.

    Pacients no narkozes pamostas jau palātas gultā. Tā kā, lietojot mikroķirurģisko tehniku, grieziens ir bijis ļoti neliels, cilvēks jūt mazas sāpes, kuras var pieklusināt ar parastu ibuprofēna tableti. Neliela operācijas trauma jebkurā vecumā, īpaši vecāka gadagājuma pacientiem, nodrošina ievērojami ātrāku atlabšanu. Pēc šādas operācijas arī astoņdesmitgadīgs kungs slimnīcā uzturas tikai vienu nakti.

    Jau nākamajā rītā cilvēks fizioterapeita uzraudzībā uzsāk staigāt un vingrot un dodas mājās.

    Pāris nedēļu jāievēro saudzējošs režīms – piesardzības pasākumi, tas nozīmē: nenest, necilāt smagumus, stāvot pārāk neliekties uz priekšu, toties var droši stāvēt, staigāt, sēdēt, gulēt un darīt visu, kas ierasts.

    Kas pēc tam?

    Ārstējot stenozi, mums ir darīšana pārsvarā ar gados vecākiem kungiem un dāmām, kuriem ir arī citas veselības problēmas. Tomēr 85 procentos gadījumu, kad stenozes operācija veikta ar mikroķirurģijas tehniku, ir veiksmīgs agrīnais rezultāts, un ar mugurkaula stenozi saistītie simptomi izzūd. Pēc četriem gadiem 80 procentiem saglabājas stabils iznākums, bet, kad paiet desmit gadi pēc operācijas, 70 procentiem pacientu vēl joprojām ir labs rezultāts. Tie ir ārzemju klīniku dati. Rietumos mikroķirurģiskā metode stenozes ārstēšanā ir numur viens.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē