• Intīmās ziepītes. Jā vai nē?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aptiekās un veikalos ir iegādājamas īpašas intīmās ziepītes – bet ko par to domā ginekoloģes?

    Pietiek ar siltu ūdeni

    Dr. KLINTA LISNERE, ginekoloģe, dzemdību speciāliste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā

    – Manuprāt, tas ir mīts, ka sievietei obligāti jālieto speciāli intīmās higiēnas līdzekļi. Un šo mītu, ka patiesu tīrību un svaigumu var panākt, tikai lietojot intīmās higiēnas līdzekļus, palīdz uzturēt industrija, kas šos produktus ražo. Jau 20. gadsimta divdesmitajos gados avīzēs ASV bija atrodamas reklāmas, kas norādīja uz sievietes netīrību un slikto aromātu, dažās pat tika draudēts, ka sieviete paliks neprecēta vai viņu pametīs vīrs, ja nelietos speciālos mazgāšanās līdzekļus… Bet – jāsaprot, ka dzimumorgāni nav nekas netīrs. Maksts pašattīrās un pati uztur sev nepieciešamo vidi un mikrofloru.

    Intīmas higiēnas līdzekļi neko daudz nemainīs ne mazai meitenei, ne sievietei menopauzē – veselai sievietei pilnībā pietiek apmazgāt ārējos dzimumorgānus ar siltu ūdeni divas reizes dienā.

    Protams, ja vēlies, speciālos intīmās kopšanas līdzekļus drīksti lietot, tie pēc savas būtības nav nekas kaitīgs. Lielākoties tie ir maigi, hipoalerģiski, bez pievienotām smaržvielām un krāsvielām. Tomēr mani kā ārsti mulsina, lūk, kas! Parasti galvenais šo līdzekļu reklāmas sauklis ir – saglabāt maksts dabiski skābo vidi pH 3,8–4.5. Taču te redzama pretruna, jo, kā zināms, maksti skalot un mazgāt no iekšpuses nemaz nav vēlams. No tā izriet, ka mazgāšanās līdzekļa pH būtībā ir absolūti nesvarīgs, jo tas tiek izmantots tikai lai apmazgātu ārējos dzimumorgānus un starpenes ādu.

    Līdzeklis nenokļūst makstī – vismaz tam tur nevajadzētu nokļūt! Tātad patiesībā sieviete tiek maldināta.

    Ja tomēr vēlies kādu no šāda veida līdzekļiem lietot, tad produktus meklē aptiekā, tā būs drošāk. Otrs – izvēlies līdzekli bez krāsvielām, bez smaržas, hipoalerģisku. Noteikti neņem neko antibakteriālu.

    Ja ir sūdzības…

    2 īpašas situācijas

    1. Ja tev šķiet, ka ar ūdeni vien apmazgāties nepietiek, jo ir pastiprināti izdalījumi ar izmainītu krāsu un aromātu… Tādā gadījumā labāk dodies pie ginekologa, jo jānoskaidro iemesls un tad jāārstējas.
    2. Ja esi menopauzes vecumā un parādījies maksts sausums, nieze, dedzināšana maksts un vulvas rajonā, mīlējoties sāp… Tas saistīts ar sievišķā hormona estrogēna samazināšanos, un arī šajā gadījumā – pietiek tikai mazgāties ar ūdeni un speciālie mazgāšanās līdzekļi situāciju neuzlabos. Ja diskomforts apgrūtina, ginekologs var izrakstīt hormonaizstājējterapiju vai lokāli lietojamu estrogēna krēmu, kas varētu ievērojami uzlabot pašsajūtu.

     

    Dažām vajag, dažām ne

    Dr. AGNESE PLĒPE, ginekoloģijas rezidente Astra-Re privātpraksē un Dr. Egīla Gasiņa privātklīnikā

    – Piegulošs apģērbs, sintētiska apakšveļa, vispārējā higiēna, tamponu lietošana, arī uzturs – pārāk daudz cukura, miltu produktu… Sievietes intīmo veselību ietekmē apstākļu kopums, kas izmaina maksts vidi un var radīt maksts mikrofloras izmaiņas, kad pH kļūst augstāks par normu – virs 4,5. Tāpēc ir sievietes, kurām rodas problēmas ar maksts mikrofloru, un tādas, kuras šāda veida ligas nepiemeklē vai arī tas notiek salīdzinoši reti.

    Uzskatu, ja viss ir kārtībā, ar šiem specifiskajiem intīmās vietiņas kopšanas līdzekļiem nevajag aizrauties.

    Pārlieka rūpēšanās nemaz nav nepieciešama, jo makstij piemīt pašaizsargājošas un attīrošas īpašības.

     Vienīgi var palietot mēnešreižu laikā, esot ceļojumā, kad ir karsts un ir daudz fizisku aktivitāšu. Pārējā laikā – labākais, ar ko apmazgāties, būs silts ūdens. Ja liekas, ka ir vajadzība, var apmazgāties ar eko dušas želeju ar neitrālu pH (6–7), bez ķīmijas un smaržvielām. Der arī bērnu ziepes. Gribu uzsvērt, ka runa ir par vienkāršu ārēju apmazgāšanos – nekādas iekšējas skalošanas vai beršanas.

    Ja mēdz piemeklēt maksts mikrofloras izmaiņas – parādās pastiprināti izdalījumi un sausuma sajūta, bieži ir sēnīšu infekcijas –, tad gan es ieteiktu lietot intīmās higiēnas līdzekļus, bet – tādus, kas nesatur smaržvielas, krāsvielas, parabēnus un ir hipoalerģiski un klīniski pārbaudīti.

    Tāpēc tos vislabāk pirkt aptiekā. Jā, sievietes, kam ir specifisks izdalījumu aromāts, mēdz domāt, ka jāiegādājas kaut kas ar spēcīgāku smaržu, bet rezultātā situācija tikai pasliktinās. Tāpēc galvenais – jādomā par veselīgu uzturu, jāvalkā dabiska materiāla apakšveļa un pēc iespējas retāk jālieto tamponi, lai intīmā vietiņa, tā teikt, brīvi elpotu. Imūnsistēmas darbību, un līdz ar to arī sievietes mikrofloru, ļoti ietekmē stress, ko vajadzētu pēc iespējas mazināt.

    Ko iesaku es? Ja ir specifiska situācija, tad vislabākos padomus sniegs ārstējošais ārsts, bet citās reizēs noderēs, lūk, kas…

    Pusaudzēm

    • Lactacyd Pharma Sensitive – satur dabisko pienskābi, līdz ar to regulē pH līmeni, mitrumu, nodrošina dabisko aizsardzību.
    • DermoXEN 4 Girls – šī intīmā gela sastāvā ir arī nedaudz propolisa un probiotikas. Labs produkts meitenēm, kam nesen sākušās mēnešreizes. Bet arī – ja nav sūdzību, pietiks apmazgāties tikai ar ūdeni un labām dušas ziepēm.

    Pieaugušām sievietēm

    • Vagisan. Tiesa, esmu dzirdējusi, ka no šī līdzekļa sievietes, kam citādi viss bijis kārtībā, jutušas diskomfortu un niezi. Taču tas atkal ir stāsts par to, ka bez vajadzības nevajag lietot neko. Iespējams, ka šis līdzeklis ir pat nedaudz par skābu, bet tas jāsaprot pašai sievietei – der vai neder.
    • Lactacyd Pharma Sensitive – satur dabisko pienskābi, līdz ar to regulē pH līmeni, mitrumu, nodrošina dabisko aizsardzību.
    • BioApta Intimo Softcare. Satur celulozi, kam ir mitrinoša iedarbība – pēc ūdens izgarošanas tā nogulsnējas uz ādas un gļotādas, veidojot plānu aizsargplēvīti, kura nodrošina aizsardzību pret izdalījumu nosēdumiem.

    Menopauzē

    • Derēs jau pieminētais BioApta Intimo Softcare.
    • Tieši sievietēm menopauzē ir domāts līdzeklis Lactacyd Pharma L2G-complexTM, kas palīdz atjaunot un pastiprināt intīmās zonas ādas dabisko hidrolipīdu slāni. Ieteicams lietot menopauzes laikā un pēc tās, kā arī, lai mazinātu sausuma sajūtu intīmajā zonā grūtniecības laikā vai lietojot medikamentus.
    • Feminella Hyalosoft svecītes – labs maksts gļotādas mitrinātājs ar hialuronskābi, jo estrogēnu trūkuma dēļ mēdz piemeklēt sausuma sajūta.

    Var lietot, bet nav obligāti

    Dr. DACE MATULE, ginekoloģe Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnikā un Medicīnas centrā ARS

    – Pareiza intīmā higiēna nozīmē saglabāt veselīgu ādas mikrofloru. Āda aizsargā mūs no kaitīgas ārējās iedarbības un slimību ierosinātājiem. Svarīgākais ādas aizsargvairogs ir raga slāņa barjera, kas sastāv no taukiem un mitrumu saistošām vielām. Mūsu ādas skābuma līmenis ir 5,5. Āda, īpaši intīmajā zonā, ir jutīga pret sārmainu vidi.

    Agresīvi mazgājamie līdzekļi sagrauj ādas dabīgo aizsargslāni. Tādēļ arī pārliecīga higiēna ar nepareizajiem mazgāšanās līdzekļiem var izraisīt pretēju reakciju – kairinājumu un niezi.

    Intīmās kopšanas līdzekļa izvēlē noteicošais faktors ir pH ~5, ko nodrošina pienskābe, kā arī dabīgas, augu izcelsmes, sastāvdaļas –
    kumelītes, tējas koka eļļa. Šādi līdzekļi saudzē dabīgo skābo aizsargslāni un veicina vides saglabāšanu.

    Bet – ja sievietei ir kāda problēma, piemēram, iekaisums, ar intīmās higiēnas līdzekļiem vien uzlabojumu nevarēs panākt. Maksts mikroflora ir ļoti cieši saistīta ar labajām baktērijām organismā, īpaši ar zarnu mikrofloru, tāpēc ar vienu intīmās kopšanas līdzekli nekādus brīnumus uzburt nevar.

    Maksts dabiskais pH ir 3,5–4,5, ar intīmās mazgāšanās līdzekļiem nevaram izmainīt vai uzlabot vidi, jo pašu maksti neskalo, lai neizjauktu dabīgo mikrofloru. Pienskābi saturošos intīmās mazgāšanās līdzekļus lieto tikai ārīgi.

    Nevaru ieteikt kādu konkrētu produktu, jo nav klīnisko pētījumu, kas apstiprinātu, ka viens būtu labāks par citu.

    Tāpēc tev pašai jānonāk pie kopsaucēja, kas patīk un palīdz justies labi. Līdzīgi kā ar biksīšu ieliktnīšiem: – nopērc, palieto – nepatīk; nopērc citus – ir labi. Ar mazgāšanās līdzekli būs tas pats – pamēģini un ieklausies sevī!

    Noteikti jālieto, bet – katrai savs

    Dr. INETA VASARAUDZE, ginekoloģe endokrinoloģe, dzemdību speciāliste Dr. Vasaraudzes privātklīnikā, docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Ginekoloģijas un dzemdniecības katedrā:

    – Mūsu ķermeņa dažādām daļām ir atšķirīga vides reakcija jeb pH, līdz ar to katrai no šīm vietām patiesībā būtu vajadzīgi savi specifiski mazgāšanās līdzekļi. Sievietes intīmajām vietiņām tādi ir radīti, un nav nozīmes, vai šo produktu nosaukumā izceļ kumelītes vai piena sūkalas vai vēl ko citu, jo galvenais intīmo kopšanas līdzekļu uzdevums ir nodrošināt attiecīgu vidi – tātad, lai makstī pH līmenis būtu 3,5–4,5.

    Jā, pašu maksti aiztikt un mazgāt no iekšpuses arī nevajag – runa ir tikai par apmazgāšanos no ārpuses, bet lieta tāda, ka ādas pH ir 5,5, savukārt ūdens – 7. Tātad, ja sieviete mazgājas ar ūdeni vien, vide ap ārējiem dzimumorgāniem tiek sasārmināta. Tā vairs nav tik skāba, kādai jābūt dabiski. To mēs katra varam pamanīt dušā – ja lietojam labu dušas želeju, ir viena sajūta, ja ne tik labu – ir velkoša sajūta un prasās pēc krēma, gribas ķermeņa ādu papildus mitrināt. Ar intīmo higiēnu ir tieši tāpat.

    Kur šos produktus pirkt? Noteikti aptiekā. Aptiekas tomēr garantē, ka produkta sastāvs ir testēts.

    Un vēl – intīmās higiēnas līdzeklis noteikti nav lieta, kuru tev būtu jāizvēlas pēc ražotāja, cenas, veikala vai draudzenes ieteikuma. Nav tāda viena universālā kareivja, kas der ikvienai! Par intīmo veselību būtu jāizrunājas ar savu ginekologu.  Mums katrai ir sava specifiska situācija, proti – kas der pusaudzei, nederēs sievietei pēc dzemdībām vai menopauzē.

    Katrā šajā dzīves periodā ir atšķirīgs maksts un ārējo dzimumorgānu pH. Jaunām meitenēm tas ir līdzīgs ādas pH, menstruāciju un pēcdzemdību periodā tas ir samērā sārmains – tas saistīts ar to, ka asinis ir salīdzinoši sārmainākas un pēc dzemdībām ir gan asiņošana, gan salīdzinoši zems estrogēnu līmenis. Menopauzē maksts pH fizioloģiski ir 5,0 – tas nozīmē, ka patiesībā katrai situācijai būtu nepieciešams cits higiēnas līdzeklis.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē