• Ilgi nedzīst čūla uz kājas – ko darīt?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bangkoker/Shutterstock.com
    ​​​​​​​Ilgi nedzīstošas brūces jeb čūlas mēdz būt dažādas, arī ārstēšana atšķiras – kas vienai nāk par labu, cita veida čūlai var pat kaitēt. Tāpēc vispirms jānoskaidro, kas tā ir par čūlu.

    4 čūlu veidi, un kā katru no tiem ārstēt

    • Venozā čūla. To izraisa ieilgušas un neārstētas vēnu problēmas. Tādas var rasties, ja cilvēks ik dienu ilgstoši stāv vai sēž. Ja ir aizdomas par vēnu problēmām, dodies pie flebologa – ārsta, kurš specializējas vēnu ārstēšanā un veic gan vēnu, gan artēriju izmeklējumus. Iespējams, vajadzēs veikt doplerogrāfiju – tās laikā ar ultraskaņu nosaka, vai asinis vēnās plūst pareizā virzienā. Savukārt angeogrāfijā (perifērajā vēnā injicē kontrastvielu un skata sonogrāfijas kontrolē) pārbauda asins plūsmu artērijās.

    Ja vēnas ir paplašinātas, būs jāvalkā speciālas kompresijas zeķes, kas saspiež virspusējās vēnas un neļauj tajās ieplūst asinīm, līdz ar to asinis spiestas cirkulēt caur dziļajām vēnām.

    Kompresijas zeķes ne tikai uzlabo asins plūsmu kājās, bet arī samazina nepatīkamās sajūtas un tūsku, līdz ar to palīdz dziedēt arī čūlas. Pastāv arī iespēja veikt operāciju, lai izņemtu bojāto vēnas posmu. Taču, kamēr uz kājas ir nesadziedēta čūla, ar operāciju jānogaida.

    • Arteriālā čūla. Tā var rasties, līdz ar gadiem pasliktinoties arteriālajai asinsritei. Ejot lielāku attālumu, kājas sāk sāpēt vai sāk raut krampji. Ja ir arteriālās asinsrites problēmas, pat neliels piesitiens kājai rada zilumu, asinsizplūdumu, kas vēl vairāk pasliktina asinsriti. Šajā vietā ar laiku rodas tumšāks plankums un brūce, kas dzīst slikti vai pat nedzīst nemaz un kas ar laiku kļūst vēl dziļāka.

    Ja kāja, kurā ir čūla, ne tikai sāp un tajā metas krampji staigājot, bet tā arī ļoti salst, gandrīz simtprocentīgi var apgalvot, ka izveidojusies arteriālā čūla.

    Asinsriti kājās var pārbaudīt, veicot asinsvadu ultrasonogrāfisko izmeklēšanu. Ja konstatētas problēmas, būs jādodas pie asinsvadu ķirurga, kurš pārbaudīs, cik ļoti noslēgti ir asinsvadi. Ja būs iespējams, ar nelielu operāciju artēriju atvērs, un, atjaunojoties asins plūsmai, čūla parasti sadzīst pati. Atceries: ja ir arteriālā čūla, nedrīkst izmantot kompresijas terapiju – uzliekot elastīgo saiti, asinsrite vēl vairāk pavājināsies, tāpēc čūla nevis dzīs, bet kļūs arvien lielāka.

    • Atipiskā čūla. To var izraisīt aptuveni 20 dažādu slimību, no kurām daļa jāārstē pilnīgi atšķirīgi no klasiski pieņemtajām ārstēšanas metodēm. Tāpēc – ja konstatēts, ka pie vainas nav ne vēnu, ne artēriju problēmas, kopā ar ārstu jāmeklē čūlas iemesls un slimība jāārstē.
    • Neirotrofiskā čūla. Ja nedzīstoša brūce vai čūla ir pēdas vai pirkstu daļā, vispirms vajadzētu pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Problēmas ar kāju lejasdaļas ādu ir viena no cukura diabēta blaknēm. Diemžēl šādu čūlu ārstēšana mēdz būt sarežģīta, tāpēc noteikti bez kavēšanās vērsies pie ārsta.

    Svarīgi! Jebkuram pušumam vai brūcei jāsadzīst divu nedēļu vai – ilgākais – mēneša laikā. Ja čūla nav sadzijusi, dodies pie ģimenes ārsta!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē