• Četrdesmit gadi un – nevainīga. Vai jāiet pie ginekologa?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Šāda situācija dzīvē ir pilnīgi iespējama, un tajā nav nekā dīvaina. Taču nereti var rasties jautājums: vai man, tāpat kā citām sievietēm, jāapmeklē ginekologs? Skaidro ginekoloģe Dace Matule.

    Nevainīga un – normāla

    Arī manā kabinetā mēdz ienākt pacientes un teikt: «Dakter, tas noteikti ir ļoti neparasti, bet man nav bijis dzimumdzīves.» Parasti tādās reizēs atbildu: «Tā ir jūsu izvēle, un es to respektēju.» Dzīve bez seksa nav ne labi, ne slikti, tā vienkārši notiek.

    Kāpēc sievietes nav sastapušas savu izredzēto? Tam var būt simts un viens iemesls.

    Taču ginekologa uzdevums ir sievieti uzklausīt, palīdzēt un ārstēt. Nevis – nosodīt! Man reiz arī vaicāja – vai cilvēks var dzīvot bez seksa? Jautājums patiesībā ir muļķīgs, jo, protams, var.

    Ja atšķirība no sabiedrības vairākuma nomāc psiholoģiski, tad tādām sievietēm varētu ieteikt sarunu ar psihoterapeitu, seksologu vai ar kādu, kas viņu uzklausītu un saprastu, bet fizioloģiski – būšana pusmūžā nevainīgai noteikti nenodara sievietes ķermenim nekādu fizisku kaitējumu. Ja nu vienīgi psiholoģisks stress par to, ka esi tik ļoti atšķirīga, citāda.

    Pie sieviešu ārsta? Jā un nē

    Vai sievietei, kam nav bijusi dzimumdzīve, jāapmeklē ginekologs un kā notiks apskate, rodas jautājums… Arī te nav vienas pareizas atbildes!

    Ja sievietei nav nekādu sūdzību par savu sievišķo veselību, pie ginekologa var arī neiet.

    Šāda situācija nav nekas neparasts. Taču, ja nevainīgai sievietei ir sāpes, menstruālā cikla traucējumi, izteikts dzelzs deficīts un anēmija, neraksturīgi izdalījumi no maksts, vēdera palielināšanās, kas šķiet neparasta, urinācijas traucējumi –, tad gan jādodas pie ginekologa.

    Kas notiks ārsta kabinetā? Ginekologs veiks ārējo jeb abdominālo ultrasonogrāfiju – caur vēdera priekšējo sienu ar ultraskaņu tiks izmeklēti mazā iegurņa orgāni.

    Nereti sievieti uz šo izmeklējumu nosūta kāds cits speciālists, un tad kolēģi nosūtījumā jau ir uzrakstījuši – virgo jeb nevainīga.

    Svarīgi uz ultrasonogrāfiju ierasties ar pilnu urīnpūsli, jo, tā kā ultraskaņa neiet cauri iegurņa kauliem, pilns urīnpūslis ļauj labāk apskatīt iekšējos orgānus – tikpat labi, kā izmeklējot sievieti no maksts puses. Šādi, ar ārējo ultrasonogrāfiju, izmeklējam arī sievietes, kuras vienkārši nevēlas tikt izmeklētas vagināli, caur maksti, – mēs, ginekologi, to respektējam.

    Dzimumdzīvi nedzīvojušas sievietes, kurām ir aizdomas par kādiem veidojumiem, piemēram, audzēju, ginekologi izmeklē arī caur taisno zarnu, tāpat kā to dara onkologi un proktologi – caur anālo atveri. Tā iespējams iztaustīt veidojumus, ja tādi ir, noteikt to atrašanās vietu. Neuztraucies, tas nesāpēs!

    Izvaicā mammu

    Tomēr jāatceras – šodien sūdzību par savu veselību nav, bet rīt tās var būt. Tāpēc dzimumdzīvi nedzīvojušām sievietēm ir ļoti svarīgi noskaidrot, ar ko pa sieviešu līniju slimojusi māsa, mamma, vecmāmiņa…

    Ja mammai vai tuvām asinsradiniecēm bijis olnīcu vēzis, mioma dzemdē, krūts vēzis vai kas cits nelabvēlīgs – tad arī nevainīgai sievietei  nepieciešama profilaktiska apskate.

    Te jāpiemin arī dzemdes kakla vēža profilakse. Seksuāli aktīvām sievietēm pastāv iespēja no partnera inficēties ar cilvēka papilomas vīrusu un 5–15 gadu laikā tas sāk izmainīt dzemdes kakla šūnas, un var radīt dzemdes kakla pirmsvēža saslimšanu.

    Tas ir iemesls, kāpēc pie ginekologa jāpārbaudās arī tad, ja sūdzību nav, jo papilomas vīruss nerada nekādas sūdzības.

    Ja nevainīgai sievietei nav bijis tieša dzimumakta, bet ir bijusi situācija, kad uz kailiem dzimumorgāniem nokļuvusi vīrieša sperma, teorētiski arī tad ir iespējama inficēšanās ar cilvēka papilomas vīrusu. Tāpēc drošībai vajadzētu veikt citoloģisko analīzi no dzemdes kakla.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē