• Aukstumpumpas 5 stadijas – ko darīt katrā no tām

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    30. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Aukstumpumpa mēdz uzmesties visnepiemērotākajā brīdī un – riktīgi nokaitināt. Skaidro dermatoloģe Zane Kronberga.

    Sāksim ar to, ka tas, kas izraisa tev neglīto pumpu, ir herpesvīruss jeb herpes simplex 1 (HSV-1), kas pārstāv plašo herpesvīrusu saimi un skar tieši lūpu un sejas ādu. Vīruss iekļūst organismā caur gļotādu vai ievainotu ādu, un, ja tev kādreiz jau ir bijusi aukstumpumpa, tad zini: vīruss nekur nav pazudis, bet dzīvo nervu šūnās un pie labvēlīgiem apstākļiem – hops! – uzliesmo. Daudzas pat nezina, ka šis vīruss organismā mīt, jo tas var neizpausties.

    To, vai vīruss tevī dzīvo vai ne, iespējams noskaidrot, veicot asins analīzes, bet – zāļu, ar kurām to izdzīt, diemžēl nav.

    Tiesa, aukstumpumpas var būt ne tikai uz lūpām vai mutes gļotādā, bet arī jebkurā citā ķermeņa vietā. Nelabvēlīgu apstākļu ietekmē vīrusi var aktivizēties un pa perifērajiem nerviem sasniegt ādu, piemēram, degunu, uzacis, vaigu vai plaukstas. Tad gan parasti rodas aizdomas par sēnīšu infekciju vai alerģiju, taču, ja pareizi neārstē, vīruss turpina izplatīties tālāk.

    Kāpēc uzliesmo?

    To jau tu noteikti esi pamanījusi, ka aukstumpumpas nemetas, ja esi vesela, ja imunitāte ir stiprai, bet gan tad, ja esi apslimusi un imūnsistēma novājināta… Tāpēc, ja zini, ka tavā organismā snauž herpesvīruss, sākoties drēgnam laikam vai periodā, kad tev ir liela slodze darbā, tu jau profilaktiski vari stiprināt imunitāti, uzņemot vitamīniem un minerālvielām bagātu uzturu un atrodot laiku atpūtai. Vēsā laikā arī svarīgi, lai lūpas nebūtu mitras un vīrusam nerastos piemērota vide, kur izpausties. Ja zini, ka aukstumpumpa ir tava vājā vieta, sākoties ziemas sezonai, jau laikus regulāri vari sākt lietot lūpu balzamu ādas aizsargbarjeras stiprināšanai.

    Arī teicienam nevajag bučoties caurvējā ir savs pamatojums, jo ar herpesvīrusu inficējas caur gļotādu vai bojātu ādu, un biežāk tas notiek tieši vēsā laikā. Tāpat mamma var nodot vīrusu bērniņam, nolaizot māneklīti vai barojot mazuli ar karoti, no kuras pati pagaršo ēdienu.

    Herpesvīruss var aktivizēties arī pēc zobārsta apmeklējuma, kad tiek lietota atsāpināšana, jo tā nomāc nervu sistēmu. Turklāt tiek ievainota gļotāda, kas var izprovocēt vīrusa parādīšanos.

    Biežāk aukstumpumpas parādās sievietēm menstruāciju dienās un grūtniecības laikā, arī pēc pārslimotām citām vīrusu vai bakteriālām kaitēm.

    Tāpat smēķētājiem novēro biežāku vīrusa aktivitāti, jo viņiem ir vājāka ādas aizsargbarjera un vispārējā imunitāte.

    Starp citu, arī ultravioletie stari rada piemērotu vidi herpesvīrusa saasinājumam, jo nevis stiprina imunitāti, kā nereti uzskata, bet tieši novājina. Tāpēc, ja, sākoties vēsam laikam, esi plānojusi doties uz dienvidiem, rēķinies, ka, ilgstoši uzturoties intensīvā saulē, jau pēc pāris dienām var uzmesties aukstumpumpa. Ja tā gadījies, labāk dzīstošo vietu nerādi saulītei, jo pēc sadzīšanas var palikt pēciekaisuma pigmentācija – zilgansārts plankums, kas saglabājas mēnešiem ilgi.

    Kā PAREIZI sadziedēt?

    1. stadija. Pirms aukstumpumpas parādīšanās ir kņudinoša, niezoša, dedzinoša, sāpīga sajūta, var būt ādas apsārtums.

    • Šis ir īstais brīdis sākt rīkoties! Vari lietot aciklovīru saturošus krēmus, kas nopērkami aptiekās, kā arī Larifan pretvīrusu ziedi vai lūpu balzamu, lai vīruss neizplatītos pa lūpu ādu un gļotādu tālāk. Aptiekās ir pieejami arī speciāli plāksteri aukstumpumpām, ko arī vari lietot šajā stadijā.
    • Niezi un diskomfortu vari mazināt ar atvēsinošām kompresēm vai nomierinošiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir, piemēram, mentols vai alveja.

    2. stadija. Parādās ar šķidrumu pildīti pūslīši, āda ir apsārtusi.

    • Lieto aciklovīru saturošu pretvīrusu krēmu, lai gan tas vairs nepalīdzēs tik labi kā pašā sākumā. Ja uzklāj pretvīrusu krēmu ar pirkstu, pēc tam nomazgā rokas vai arī krēma uzklāšanai izmanto vienreizlietojamo vates kociņu.
    • Nemēģini pārdurt pūslīšus, jo šķidrumā ir vīruss. It īpaši, ja pēc tam aizskar citas ķermeņa vietas, piemēram, acs gļotādu.
    • Neskūpsties, neaizdod draudzenei savu lūpukrāsu, dvieli vai krūzi, jo šādi vari savu vīrusu ļoti viegli uzdāvināt.
    • Šajā periodā nelieto dekoratīvo lūpukrāsu – aukstumpumpu tāpat ar to neizdosies notušēt. Turklāt atceries, ka, pūslītim plīstot, izveidojas brūce, kurā var iekļūt citi mikroorganismi, un, lietojot lūpu krāsu, var pievienoties bakteriāla infekcija.
    • Iekaisušajai vietai vari uzlikt vēsu kompresi, lai sašaurinātos asinsvadi, mazinātos tūska un iespējamība vīrusam izplatīties tālāk.

    3. stadija. Pūslīši pārplīst un sākas dzīšanas process.

    • Tā kā brūcīte ir mitra, lieto sausinošus līdzekļus, lai šķidrums neizplatītos tālāk. Lai mazinātu simptomus, sausinātu šo vietu un atjaunotu ādas aizsargbarjeru, vari lietot tējaskoka, lavandas vai citu eļļu, briljantzaļā šķīdumu vai citu spirtu saturošu līdzekli. Dezinficējoša un sausinoša iedarbība būs arī cinku saturošam krēmam vai gelam.
    • Kad pūslīšos vairs nav šķidruma un nemetas jauni, vari sākt lietot ādas aizsargbarjeru atjauninošus līdzekļus, piemēram, lūpu balzamu.

    4. stadija. Izveidojas dzeltenīga vai brūna krevelīte.

    • Lieto dzīšanu veicinošus, reģeneratīvus līdzekļus – mitrinošus, mīkstinošus, dziedinošus krēmus, piemēram, Bepanthen, La Roche- Posay Baume B5, ziedi Larifan vai arī lūpu balzamu ar vitamīnu kompleksu. Noteikti nemēģini kreveli nokasīt!

    5. stadija. Kad krevelīte nokrīt, vari atviegloti uzelpot!

    • Turpmākajai profilaksei vari lietot vitamīniem bagātus, mitrinošu, nomierinošu lūpu balzamu lūpu ādas aizsargbarjeras stiprināšanai, piemēram, Bioderma Atoderm, La Roche-Posay Cicaplast lūpu balzamu un zīmuli, URIAGE Bariederm Cica lūpu balzamu, URIAGE Xemose lūpu zīmuli un citus.

    Ņem vērā!

    Ja tev bieži metas aukstumpumpas un vēlies veikt skaistuma injekcijas lūpu korekcijai vai permanentā grima procedūru, jau iepriekš vari apmeklēt ārstu, kurš, iespējams, izrakstīs medikamentus, ko lietot jau laikus, lai herpesvīrusa infekcija neparādītos pēc tās. Citādi iespējamas blaknes un komplikācijas, kuru rezultātā neiegūsi vēlamo skaistuma procedūru rezultātu.

    Tā labāk NEDARI!

    • Kamēr ir aukstumpumpa, nemazgā seju ar ūdeni, neapmeklē baseinu un pirti, ilgstoši nekarsējies un nemērcējies vannā, jo infekcija var izplatīties tālāk.
    • Netīri ar vienu vates tamponu gan aukstumpumpas apvidu, gan visu seju.
    • Nelīmē pumpai virsū plāksteri, jo tā var iekaist.
    • Neuzturies tiešā saulē, ja parādījušies izsitumi, un, kad tie dzīst, noteikti lieto saules aizsargkrēmu ar SPF 50 vai lūpu balzamu ar saules aizsardzību.

    Vai zināji?

    Akūtajā fāzē herpesinfekcija ir ļoti lipīga! Vai inficēsies no kāda cita, atkarīgs no tā, vai tev ir mikrobrūcītes un cik stipra ir tava imunitāte. Atceries, ka inficēties iespējams arī tad, ja vīruss nav vizuāli izpaudies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē