• Alternatīvās medicīnas veids – marma

    Netradicionālā medicīna
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    4. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evija Saleniece
    Sabalansēta enerģijas plūsma visā ķermenī, stresa izraisītu enerģētisko bloku noņemšana… Šāda pieredze, ko sola marmas punktu masāža, skan vilinoši. Dodos izmēģināt!

    Izvēle ir sertificēta marmas terapeite Mira Jaskeviča, skolotāja ar 22 gadu pieredzi, kura ir starptautiskas organizācijas Art of Living skolotāja un dažas reizes gadā viesojas un pasniedz marmas seansus arī Latvijā Art of Living centrā.

    Eksperiments

    Masāžas telpa ir silta. Tas ir ar nolūku, jo masāža drīkst noritēt tikai šādos apstākļos. Turklāt marmas punktu terapijā apģērbs nemaz nav jānovelk. Darbs notiek, pieskaroties punktiem ķermenī caur drēbēm, ja vien tie nav, piemēram, apspīlēti džinsi. Uz masāžas galda tiek noklāta sega, un man jāguļas tai virsū. Fonā skan relaksējoša mūzika. Marmas terapeite Mira neuzdod jautājumus par manu veselību vai vietām, kas ķermenī mani uztrauc īpaši. Viņa noskenē mani ar savu skatienu un vien īsi nosaka: «Hy, ясно.» (Nu, skaidrs! – krievu val.)

    Marmas punkti strādā kā kods jeb ieejas durvis enerģētiskajos kanālos.

    Miras plaukstas ir ļoti siltas, un pirksti procesa laikā kļūst arvien karstāki. Tālāk viņa secīgi sāk pieskarties dažādām mana ķermeņa vietām. Spiediens ir pavisam neliels, patīkams. Tiek uzspiests uz punktiem visdažādākajās vietās – no galvas līdz pat pēdām. Brīžiem Mira strādā ar vienas plaukstas pirkstiem, tad abu, bet vēl kādā brīdī, kamēr guļu uz muguras, viņa paliek vienu plaukstu zem manis un otru uzliek uz manām krūtīm – it kā uzspiežot man no abām pusēm.

     

    Brīžiem jūtu viņas pirkstus divās vietās pa diagonāli un tādu kā uzspiesto punktu stiepšanu pretējos virzienos. Ja sākumā prāts seko pirkstu darbībām un cenšas notiekošo izprast, tad pēc brīža iestājas miers un relaksācija. Es pārstāju analizēt. Procesu par sevišķi patīkamu var nosaukt brīdī, kad Mira ķeras pie galvas un sejas punktiem. Apmēram četrdesmit minūšu laikā iestājas pilnīgs atslābums. Tad Mira pamet telpu un es vēl piecpadsmit vai divdesmit minūtes guļu un atpūšos viena. Vienīgais, ko es vēlos šajā brīdī teikt, ir: «Jau viss? Ilgāk nevar?»

    Promejot tieku brīdināta, ka tajā dienā jādzer ļoti daudz silta ūdens, jo ķermenī iekustināts process, kas turpinās visu dienu.

    Kā tas darbojas?

    Mira marmas terapijas būtību skaidro šādi – saskaņā ar senajiem vēdiskajiem avotiem, mūsu ķermenī ir tūkstošiem enerģētisko kanālu, bet emocijas, ko izjūtam, ir enerģija. Tā kā esam audzināti, kulturāli cilvēki, savām emocijām ne vienmēr dodam vaļu, turam sevi rokās. Mēs turpinām smaidīt un izliekamies, ka viss kārtībā, bet iekšā jau vārās apspiestās emocijas – dusmas, aizvainojums… Kā zināms no fizikas – dabā pastāv enerģijas nezūdamības likums.

    Enerģija nekur nepazūd, tikai pāriet no viena stāvokļa citā. Tātad, pat bijusi apspiesta, enerģija joprojām ir mūsu ķermenī, un atkarībā no tā, kurā kanālā tā radās un kurā kanāla vietā iesprūda, rodas bloks. Tāds kā sastrēgums uz ceļa, kad mašīna vairs pabraukt nevar, tā vienkārši netiek uz priekšu. Bet, ja enerģijas plūsma ir traucēta, kā sekas tam ir traucēta asins apgāde un kādas konkrētas orgānu sistēmas darbība – atkarībā no tā, kur radies sastrēgums.

    Kas īsti ir marma?

    Tā saucamās marmas jeb marmas punkti strādā kā kods jeb ieejas durvis šajos enerģētiskajos kanālos. Cilvēka ķermenī pavisam ir simt astoņi šādi punkti, un marmas terapijā uz šiem bioloģiski aktīvajiem punktiem tiek likti pirksti. No īpaši apmācītu terapeitu pirkstu galiem nāk spēcīga enerģijas plūsma, un šī enerģija it kā mazgā, skalo aizstrēgušos kanālus un aizvāc blokus. Tādā veidā tiek atjaunota prānas jeb smalkās dzīvības enerģijas plūsma organismā. Enerģija ķermenī atkal atsāk brīvi kustēties, atjaunojas asins apgāde, notiek vispārēja veselības stāvokļa uzlabošanās, tiek novērstas iespējamās saslimšanas.

     

     

    Prāta un saprāta fizika

    Mūsdienās cilvēks atrodas ārkārtīgi saspringtā stāvoklī un mēdz uzvilkties līdz ļoti augstai pakāpei. Stresa formula būtībā ir šāda – daudz paveicamo uzdevumu, maz laika to veikšanai un nepietiekams enerģijas daudzums, lai to visu izdarītu. Marma noņem šo saspringumu, ķermenī iestājas atslābums, tiek aizvākti enerģētiskie bloki, un prāts atslābst. Kādam labs rezultāts būs no viena seansa, citam vajadzēs vairākus.

    «Kad prāts ir atslābis, pieslēdzas saprāts, kas ir divas dažādas lietas. Homo sapiens tulkojumā ir – cilvēks saprātīgais. Saprāts ir apziņas okeāns, bet prāts ir tikai tā virskārta. Prāta uzdevums ir tikai savākt informāciju par ārējo pasauli ar piecu maņu palīdzību, un prāts to nekādi neapstrādā. Cilvēks izjūt tikai primitīvas emocijas – vai nu man tas patīk, vai nepatīk, es to gribu vai negribu. Saprāts apstrādā informāciju, tāpēc gudrs cilvēks domā, bet nezina, un viņam nav risinājuma.

    Bet cilvēks saprātīgais momentāni reaģē, spontāni pieņem pareizus lēmumus un spontāni pareizi rīkojas. Cilvēka dzīve būtībā ir kustība no gudrā cilvēka uz saprātīgo cilvēku. Kad pieklust prāts, pieslēdzas saprāta balss – intuīcija, un tā dod pareizo risinājumu. Tad, lūk, marma nomierina prātu, kam tendence vai nu dzīvot pagātnē, vai aizskriet uz nākotni. Tas pārdzīvo par to, ko mēs izmainīt vairs nevaram, un satraucas par to, kas pagaidām vēl nav noticis. Marma noņem šo saspringumu, atjauno prānas jeb dzīvības enerģijas plūsmu, un dzīve sāk mainīties uz labo pusi. Te nav nekādas mistikas un maģijas – tie ir fizikas likumi.»

    Punkti centa lielumā

    Mira uzsver, ka terapeitam jābūt ar pietiekami spēcīgu un tīru enerģiju. Viņa šo enerģiju uztur ar elpošanas tehnikām, jogu un meditāciju, ko piekopj jau vairāk nekā divdesmit gadus. «Nu jau mani pirksti paši zina, kur tieši atrodas punkti, jo masāža notiek meditatīvā stāvoklī, tās laikā prātā skaitu noteiktas mantras. Tas nav tā, ka es ar palielināmo stiklu skatītos un meklētu punktus, turklāt tie nemaz nav tik maziņi, dabā tos varētu pielīdzināt viena centa monētas lielumam,» skaidro Mira.

     

    «Marmas masāžu mācījos pie slavenās Dr.Nisha Manikantan, kas Indijā, Bengalūru, kopā ar vīru atvērusi vienu no pasaulē lielākajām ājurvēdas klīnikām. Uz manis vadītajiem kursiem un arī uz marmas seansiem nāk tradicionālās medicīnas ārsti. Parasti viņi par šo visu ļoti brīnās, jo es daudz lidoju, bieži jāpielāgojas jaunām laika zonām un klimatiskajām joslām, un man tam visam pietiek enerģijas! Ārsti man vaicā – kā tas iespējams? Atbilde: tas tāpēc, ka es pildu elpošanas vingrinājumus un meditēju.»

    Secinājums

    Tiem, kas no masāžas gaida aktīvas darbības un spēcīgus pieskārienus, marmas terapija nebūs īsti piemērota. Savukārt tiem, kas masāžu uztver kā iespēju atslēgties no stresa un ļaut ķermenim atslābt – šis ir ļoti interesants piedāvājums.

    Ir vairāki marmas veidi:

    • Marmas masāžas laikā īpašie punkti tiek aktīvāk masēti, izmantojot eļļu. Marmas masāžu, norādot konkrētus apstrādājamos punktus, var nozīmēt arī ājurvēdas ārsts.
    • Marmas terapijā eļļu neizmanto, un tā uztverama vairāk kā vispārēja ķermeni atslābinoša un atveseļojoša procedūra – tā ir lietderīga jebkuram cilvēkam.
    • Marmas terapija galvai, jo lielākā daļa īpašo punktu ir uz galvas un kakla. Šī marmas terapija sniedz vēl lielāku atslābinājuma sajūtu. Tā īpaši piemērota tiem, kas strādā saspringtu darbu ar galvu, jo tiek normalizēts asinsspiediens. Sievietēm par šo marmas veidu parasti ir lielāka interese, jo process kopumā noder arī kā kosmētiska procedūra sejai – izstrādājas dabiskais kolagēns, pazūd sīkās krunciņas

    Kad var palīdzēt marma?

    • Mazina hroniskas un akūtas sāpes.
    • Veicina organisma attīrīšanos jeb detoksikāciju un imunitāti.
    • Aktivizē gremošanas funkcijas, elpošanu, uzlabo psiholoģisko stāvokli.
    • Padara veselīgāku ādu un līdz ar to arī uzlabo ārējo izskatu.
    • Izlīdzina ķermeņa temperatūru un var līdzsvarot došas (saskaņā ar ājurvēdu cilvēkus iedala trīs pamatkategorijās jeb došās – vāta, pita un kapha).
    • Iedarbojas uz ķermeņa neiroķīmiskajiem procesiem, piemēram, atbrīvojot serotonīnu, melatonīnu. Tādā veidā tiek veicināta domāšana un uzlabota miega kvalitāte.
    • Relaksē un atslābina.

    Kur var izbaudīt marmas masāžu, un cik tas maksā?

    • Ājurvēdas un jogas veselības centrā Triguna Rīgā. Pieejama aroma-marmameridiānu masāža, cena par 1 stundas un 15 minūšu garu procedūru – 50 eiro, ejot uz procedūru atkārtoti – lētāk.
    • Veselības centrā Aparmita Rīgā, cena par 1 stundu garu procedūru – 25 eiro.
    • Art of Living centrā Rīgā, cena par 1 stundu garu procedūru – 25–30 eiro.
    • Šakti centrā, Rīgā. Pieejama marma čekitsa procedūra. Cena par 1 stundu garu procedūru – 45 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē