• 6 jautājumi par zāļu tēju ievākšanu

    Jautājumi un atbildes
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    4. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Farmaceites Ievas Virzas ikdiena nav iedomājama bez zāļu tējām, kuras viņa pati ievāc. Jo dabā ir spēks. Lūk, atbildes uz četriem būtiskiem jautājumiem, lai zāļu tēju sagatavošana izdotos. Tas sevišķi būtiski, ja darīsi to pirmoreiz.
    • Kad jāievāc augi? Jāvēro, kas notiek dabā! Bērzu vai priežu pumpurus varam vākt tikai tad, kad ir parādījušies pumpuri. Ja gribam ziedošus augus, jāgaida, kad tie uzziedēs un būs pilnbriedā, bet ne pārziedējuši!

    Re, vīgriezes būs vācamas jau pēc kādas nedēļas, sarkanais āboliņš tagad jau ir gatavs novākšanai…

    Kad katru dienu esi dabā, redzi secību, kā augi nobriest un kad ir gatavi novākšanai. Ideāli, ja ir arī medicīniskas zināšanas, jo, piemēram, vīgriezi nevar vākt, kad jau ir izveidojušies auglīši un augšā tikai viens balts pušķītis ar ziediem – šāda droga jau skaitās vairāk kaitīga, ne veselīga. Ja rodas šaubas, vai kāds augs nevarētu būt indīgs, labāk pārbaudi (piemēram, fitoterapija.lv).

    • Cikos ir labākais laiks? No pulksten 11.00 līdz 14.00, kad rasa jau nožuvusi. Šajā laikā augs ir vispilnīgākais ar visām labajām vielām. Noteikti nedrīkst vakarā vākt mitrus augus!
    • Kā pareizi vākt? Nevajadzētu augus griezt ar šķērēm vai nazi, labāk plūkt ar rokām un likt groziņā. Ir daži augi, kuru vērtīgās vielas iet bojā, saskaroties ar metālu.

    Nekad saplūktos augus neliec plastmasas maisiņā – arī tad ies bojā vērtīgas vielas!

    • Kā izžāvēt? Ne saulē, tad tie izbalēs un zaudēs vērtīgās vielas. Piemērota būs ēnaina, labi vēdināta istaba, un kā vecos laikos zāļu tējas saliek uz papīra vai papīra dvielīšiem (bez smaržvielām, krāsainiem elementiem). Augus patiesībā nav iespējams pārkaltēt, galvenais nelikt slēgtos traukos līdz galam neizžuvušus augus, jo tad tie var sākt pelēt.
    • Kā uzglabāt? Es katru zāļu tēju un drogu lieku atsevišķi stikla traukos ar koka vākiem. Stikla traukus nedrīkst turēt gaismā. Var glabāt arī auduma vai papīra maisiņā.
    • Cik ilgi uzglabāt? Mūsmājās visas savāktās tējas parasti līdz jaunajai augu vākšanas sezonai izdzeram. Tās zāļu tējas, kas palikušas pāri, saberu vienā bļodā, apleju ar siltu ūdeni, pāris dienas noturu un tad aplaistu augus dārzā. Sanāk tāds dabiskais mēslojums. Ilgāk par gadu, diviem zāļu tējas nebūtu ieteicams uzglabāt, jo ar laiku zūd to ārstnieciskā iedarbība.

    Kā pareizi pagatavot zāļu tēju?

    • Pēc ūdens uzvārīšanas jāļauj verdošajam ūdenim divas minūtes nomierināties, lai padzistu. Tad ūdens ir ideālā temperatūrā, lai no augiem izvilktu visas vērtīgās vielas.
    • Lapu un ziedu drogas aplej ar karstu ūdeni (ņem ēdamkaroti drogu uz lielu tējas krūzi), 15 minūtes pagaida, lai ievelkas, un tēja ir gatava baudīšanai.
    • Man patīk caurspīdīgas tējas kannas, jo tad var redzēt arī tējas krāsas nianses, kas variējas no zeltaini dzeltenas līdz pat sārtai. Stikls ir neitrāls un nevar no sevis dot neko sliktu.
    • Ikdienā gatavoju dažādu tēju miksu. Piemēram, izvēlos mazliet gaiļbiksīšu, mazliet liepziedu, sarkano āboliņu – tad nav iespējams ar kādu no augiem pārdozēt. Ja vien ārsts nav devis norādījumus, nebūtu ieteicams divas nedēļas pēc kārtas dzert viena veida stipru zāļu tēju!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē