Grilēti dārzeņi
(4 personām)
* Bunte seleriju kātu
* 2 šalotes sīpoli
* 2 apelsīni
* Dor Blue, Rokforas vai aitas piena siers
* Nedaudz ciedru riekstu
* Viena karote baltvīna etiķa
* Mazliet olīveļļas
* Nedaudz bazilika, piparmētras, mazliet ingvera sulas
* Viena paprika
* Divi ķekari ķirštomātu
Kā pagatavot?
Seleriju kātiem nogriež pamatni un sadala vienādās daļās. Apelsīnus nomizo, noņem baltās plēvītes un sadala daivās. Nedaudz apelsīnu sulas un baltvīna etiķi pievieno seleriju kātiem, daiviņās sagrieztiem sīpoliem un to visu samaisa kopā. Paprikai izņem sēklas, sagriež četrās daļās, ķirštomātiņus uz mirkli pievieno marinādei. Pārber pāri zaļumus – baziliku, piparmētru un, ja gribas asumu, pievieno mazliet ingvera sulas.
Pirmo grilē papriku (aptuveni 15 minūtes), bet pēc tam iemarinētos seleriju kātus (ne ilgāk kā 10 minūtes), tad pieliek klāt apceptus ķirštomātus. Kad viss sagrilēts, dārzeņus liek salātu bļodā, sajauc ar zaļumiem, pievieno apelsīnu daiviņas. Pāri liek zilā siera šķēlītes, pārber ciedru riekstus un pievieno nedaudz olīveļļas.
Grilējot dārzeņus, der ciešāka grila reste. Un dārzeņus nevajag grilēt uz tikko iekurinātām oglēm, bet pagaidīt, kad tās jau uzkarsējušās.
Grilēta cūkgaļa
- Kakla karbonāde (vidēji 300 g gaļas personai)
- Nedaudz sāls, cukura un olīveļļas
- Četri sīpoli
- Divas ēdamkarotes baltvīna etiķa un sīpola sulas
- Nedaudz maltas vai kūpinātas paprikas pulvera
- Mazliet koriandra
- Nedaudz timiāna
Kā pagatavot?
Iepriekšējā vakarā vai arī vismaz divas stundas pirms cepšanas iemarinē gaļu. Gaļas šķēlēm pārber pāri sāli, cukuru, pievieno vīnetiķi un ar rokām saspaidīta sīpola sulu, kuru ieberzē gaļā. Kad gaļa iemarinējusies, sīpolus noņem. Pārējos sīpolus sagriež daivās, sadala ziedlapās un iemarinē – pievieno sāli, cukuru, eļļu, nedaudz timiāna un apslaka ar baltvīna etiķi. Vispirms cep gaļu – aptuveni 15–20 minūtes. Pēc tam – sīpolus. Gaļai pāri pārlej upeņu kečupu.
Upeņu kečups
- 250 g upeņu biezeņa vai saldētu upeņu
- 100 ml baltvīna etiķa
- 100 g cukura
- 100 g ūdens
- Nedaudz malta kanēļa, smaržīgo piparu, anīsa
- Nedaudz sāls, cukura
Etiķim pievieno cukuru, ūdeni un uzvāra, kamēr veidojas sīrups. Pašās beigās pieliek šķipsniņu kanēļa, piparu, anīsa. Pievieno ogas un vēl mazliet sāls un cukura pēc garšas.
Grilēts akmeņasaris
(4 personām)
- Akmeņasaris (sea bass), dorada vai sams
- Četri tomāti
- Astoņas daiviņas ķiploka
- Daži timiāna zariņi
- Nedaudz ingvera
- Sāls, pipari
- Divi citroni
- Tīģergarneles
- Nedaudz kalmāru filejas
Kā pagatavot?
Zivij notīra zvīņas un to izķidā. Ja ir vēlme, var nedaudz iemarinēt – uzspiežot nedaudz citrona sulas un pārkaisot nedaudz sāls un piparu. Zivs viducī ieliek dažus timiāna zariņus un liek grilēt. Zivi cep aptuveni 15 minūtes – septiņas minūtes no vienas un septiņas minūtes no otras puses līdz tumšai krāsai. Tieši zem zivs ādas ir tauki, kuri kūstot dod papildu garšu. Taču zivs jāliek uz vidēji karsta grila. Tomātus sagriež uz pusēm, samarinē ar garšvielām – sāli, pipariem, citrona sulu – un apcep uz grila, līdz tie kļūst sulīgi.
Apceptajiem tomātiem pievieno apceptus ķiplokus. Tiem virsū liek izcepto zivi. Ja gribas ēdienu ar mazliet eksotiskākām piedevām, klāt var likt apceptas tīģergarneles. Kalmāru fileju sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar garnelēm pirms tam iemarinē ingvera, ķiploku, eļļas marinādē. Garneles cep ar visām čaulām 4 minūtes, kalmārus – kādas divas minūtes. Tos pievieno pašās beigās.