• Mājās gatavots jogurts

    Kā pareizi?
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    27. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mājās gatavots jogurts
    Mājās gatavots jogurts
    Ja jogurts ir neatņemams iemītnieks tavā ledusskapī, varbūt vērts ieviest virtuvē jogurta gatavojamo mašīnu?

    Svaigās ogas mēs blendējam smūtijos, uz savām palodzēm audzējam dīgstus un dzenam lociņus, tāpat daudzi istabas stūrī raudzē kombuču (tējas sēnes dzēriens) un skābē gurķus. Šobrīd arī jogurtu ir moderni gatavot pašiem. Jā, tā, protams, ir uzdrīkstēšanās, bet kādēļ gan ne, it īpaši, ja palīgā nāk šim nolūkam domāta moderna virtuves ierīce? Tad nu parunāsim par mūsu iespējām grieķu, turku un Anneles jogurtus saraudzēt pašu spēkiem uz sava virtuves galdiņa.

    Klasiska jogurta pagatavošanas ierīce ar vairākiem trauciņiem.

    Kā darbojas jogurta mašīna?

    Lai jogurts izdotos kvalitatīvs un gards, svarīgi trīs faktori: piena kvalitāte, tīrība un stabila, nemainīga temperatūra rūgšanas procesa laikā – daudziem tā ir 40 grādu temperatūra. Bez elektriskās jogurta gatavojamās ierīces tik nemainīgu temperatūru ir grūti nodrošināt, tāpēc tiem, kuri jogurtu vēlas gatavot paši, tāda ierīce varētu būt noderīga.

    Jogurta mašīnas darbības princips ir ļoti vienkāršs – tai ir apaļš vai iegarens korpuss ar termoizolējošām, biezām sieniņām un caurspīdīgu vāku, bet iekšienē sildelements uztur noteiktu (37–40 grādu) temperatūru. Mašīnā tiek ievietotas daudzas mazas burciņas vai viena liela bļoda ar vāku. Tur ielej sagatavoto masu un ierīcē raudzē to noteiktu stundu skaitu (atbilstoši instrukcijai), līdz jogurts gatavs.

    Elektriskā vai mehāniskā?

    Veikalos lielākoties nopērkamas elektriskās jogurta pagatavošanas ierīces (to jauda ir 8–18 W), bet daži ražotāji piedāvā arī mehāniskas ierīces – tajās trauku ar sagatavoto masu ievieto termos­veida konteinerā, kas pildīts ar siltu ūdeni.
    Lētākajos elektriskajos modeļos nav nekādu citu detaļu kā vien ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzis. Vienkāršākajām ierīcēm darbošanos atvieglo mehānisks taimeris ar skalu, savukārt sarežģītākās ierīcēs ir arī termostats ar iespēju izvēlēties uzsildīšanas temperatūru un laiku. Nopērkamas arī ierīces ar automātisku izslēgšanās režīmu – iedegas lampiņa vai atskan signāls. Dārgākās jogurta mašīnas aprīkotas ar elektronisku vadību, LCD displeju, lai varētu izmantot dažādas papildu funkcijas, piemēram, iestatīt gatavošanas laiku, bet tas ierīču cenu sadārdzina par 30 procentiem un pat vairāk.
    Ja mašīnu paredzams lietot bieži un cena ir pieņemama, labāk pirkt nevis mehānisko, bet elektrisko jogurta pagatavošanas ierīci.

     

    Jogurta mašīna ar vienu trauku.

    Veikalos iespējams atrast arī ierīces, kurās var pagatavot gan jogurtu, gan saldējumu, ir arī tādas kas paredzētas gan jogurta, gan siera gatavošanai. Taču, pērkot tādu divi vienā ierīci, jāuzmanās – par jogurta pagatavošanas ierīci veikalā var būt nodēvēta saldējuma mašīna, taču ar to domāts, ka mašīnā var pagatavot saldētu jogurtu, nevis jogurtu klasiskajā izpratnē.

     

    Jogurta pagatavošanas ierīce ar vairākiem trauciņiem.

    Daudzas burciņas vai vienu trauku?

    Parasta jogurta mašīna vienā reizē izgatavo no 700 gramiem līdz 1 litram jogurta, standarta komplektācijā ir 6–8 burciņas, taču mēdz būt arī modeļi ar vienu lielu trauku, ir arī jogurta mašīnas, kurās ir gan mazās burciņas, gan lielais trauks.
    Gatavu produktu ērtāk uzglabāt un lietot mazos trauciņos, turklāt, ja ir nevis viens liels, bet vairāki mazi trauciņi, var gatavot dažādus jogurtus. Ja ikdienā gatavo viena veida jogurtu vairākiem cilvēkiem, izdevīgāks būs viens liels trauks. Ierīcei ar daudziem trauciņiem vajadzības gadījumā var piemeklēt un nopirkt arī vienu lielu trauku – galvenais, lai tas ietilpst zem ierīces kopējā vāka, tam nepieskaroties. Labāk izvēlēties daudzus mazus trauciņus ar maziem atvērumiem, nevis vienu lēzenu bļodu ar lielu atvērumu, jo gatavošanas procesā ļoti svarīgi ir, lai jogurtam tiktu klāt pēc iespējas mazāk gaisa, jo šajā vidē strauji var savairoties dažādi mikroorganismi, tāpēc arī ir tik svarīgi, lai visi trauki un piederumi, kas tiek izmantoti jogurta pagatavošanas procesā, būtu tīri, lai jogurtam neveidotos nepatīkama piegarša vai smarža un lai tajā nesavairotos citas baktērijas.

    Jogurta mašīnas ir vai nu ar stikla burciņām, vai plastmasas trauciņiem, un katram variantam ir gan savi plusi, gan mīnusi.
    Stikla burciņām labi ir tas, ka stiklu var kārtīgi izmazgāt un pat izkarsēt, ja nepieciešams, diemžēl stikls ir plīstošs materiāls, un ne vienmēr burciņas ir ar standarta vāciņu vītnēm. Sasistu burciņu var aizstāt ar jaunu, ja vien tā ietilpst zem ierīces kopējā vāka, taču nozaudētu nestandarta vāciņu nevarēs nopirkt, būs jāmaina arī burciņa. Savukārt plastmasas trauciņus var mazgāt, bet ne karsēt, turklāt arī ar tiem jāapietas uzmanīgi, lai nesaskrāpētu iekšpusi.

     

    Jogurta mašīna ar displeju.

    Jogurta gatavošana

    Vislabākais jogurta gatavošanai ir trekns lauku piens, kas iegūts no veselīgām govīm, taču var, protams, izmantot arī veikala pienu. Vajadzīgas arī pienskābās baktērijas. Ideālais variants būtu izmantot kultūrbaktēriju pulverīti, kas nopērkams internetā vai pie izplatītājiem. Daudzi mēģina pienskābo baktēriju klātbūtni nodrošināt, mājās gatavotajam jogurtam pievienojot kādu no veikalā nopērkamajiem bezpiedevu jogurtiem.

    Arī tā var darīt, taču svarīgi, lai tas būtu nevis trauciņos fasētais, bet izlejamais jogurts, jo tikai tajā ir pilnvērtīgas pienskābās baktērijas.
    Ja ir jogurta mašīna un sagādātas nepieciešamās izejvielas, tālāk jau viss notiek vienkārši: ņem uzkarsētu un līdz 40 grādu temperatūrai atdzesētu pienu, tam pievieno atsevišķā trauciņā izšķīdinātu (lai neveidotos kunkuļi) kultūrbaktēriju pulverīti (proporcijas norādītas uz iepakojuma), visu labi samaisa un lieku jogurta mašīnā nemainīgā 40 grādu temperatūrā uz 6–10 stundām.

    Padomi:

    • Veikalos nopērkamais jogurts ir bagātināts ar taukiem, saldo krējumu, cukuru un citām piedevām, tāpēc tas ir biezāks. Mājās gatavotais jogurts būs slāņaināks – tam veidosies it kā sūkalas. Kad jogurts jau gatavs, tās var uzmanīgi noliet vai izkāst caur kafijas filtru.
    • Ja vēlas pikantāku jogurtu vai tas paredzēts salātu pārliešanai, gatavam jogurtam var pievienot nedaudz sāls, gurķu sulas, dilles vai citus zaļumus.
    • Gatavojot saldo jogurtu, var pievienot nedaudz saldā krējuma, medus vai ievārījuma.
    • Rudenī ideāls jogurts izdosies, pievienojot tam svaigu ābolu biezeni vai plūmju biezsulu, kas, starp citu, ir ļoti veselīga – tā izvada no organisma smagos metālus.
    • Lai pagatavoto jogurtu varētu uzglabāt ledusskapī vairākas dienas, svarīgi, lai burciņa būtu piepildīta līdz pašai augšai un noslēgta ar vāciņu.
    • Jogurtu svaigu ilgāk palīdz saglabāt arī šāda metode – to burciņā pārlej ar nelielu daudzumu labas olīveļļas (tā virs jogurta izveido cietu slānīti, ko pēc tam iespējams noņemt kā vāciņu). Tikai jāievēro, ka olīveļļai patiešām jābūt ļoti labas kvalitātes, citādi nekas nesanāks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē