• Dabiskā ierauga gatavošana mājās – pa spēkam ikvienam!

    Mīklas
    10. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dabiskā ierauga gatavošana.
    Foto: Ieva Andersone
    Dabiskā ierauga gatavošana.
    Dabiskais ieraugs tiek veidots, ļaujot darboties dabiskajai mikroflorai, kas sastopama miltos un gaisā. Tas piešķir maizei papildu garšas dziļumu.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Lēti
    14 vērtējumi
    4.64/5

    1. diena. Izmanto 150 g ierauga (pārējo izmet), pievieno 250 g ūdens, 250 g miltu. Labi samaisa, atstāj līdz nākamajai dienai. Vēlams ieraugu piebarot vienā un tajā pašā laikā. Vislabāk no rīta, lai miera intervāli būtu vienādi.

    2. diena. Izmanto 100 g ierauga (pārējo izmet), pievieno 150 g ūdens un 150 g miltu. Labi samaisa un atstāj līdz nākamajai dienai.

    3.–7. diena. Katru dienu izmanto 100 g ierauga (atkal visu pārējo izmet, un tā katru nākamo dienu!), pievieno 150 g ūdens un 150 g miltu. Labi samaisa un atstāj līdz nākamajai dienai.

    8. diena un tālāk, līdz ieraugs gatavs. Katru dienu turpina piebarošanas procesu, līdz ieraugs gatavs, apmēram 1–2 nedēļas, līdz tas dzīvīgi burbuļo un ir ieguvis patīkamu, saldi skābu aromātu. Lai pārbaudītu, vai ieraugs ir gatavs darbam, traukā ar ūdeni iemet gabaliņu ierauga – ja tas uzpeld, ieraugs ir sasniedzis nepieciešamo aktivitāti.

    Kas jāievēro?

    Piebarojot ieraugu, miltu un ūdens daudzums nav tik svarīgs. Pēc piebarošanas tam jābūt pankūku mīklas biezumā. Svarīgākais ir vērot ierauga aktivitāti. Tam nobriestot un veidojoties rauga līdzsvaram, ierauga apjoms būtiski palielināsies pāris stundu laikā pēc piebarošanas, tad atkal saplaks.

    Lai būtu vieglāk vērot, pēc piebarošanas ar marķieri uz burkas iezīmē līniju, tas ļaus labāk pamanīt celšanās un krišanas procesu. Pievērs uzmanību arī, kā mainās ierauga aromāts – no asi skābena, drīzāk nepatīkama, uz saldi pienainu, mazliet skābenu, kad tikko piebarots.

    Ieskaties citos padomos!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē