• Kā pagatavot garšīgu zivs galertu? Recepte un vērtīgi padomi

    Zivju ēdieni
    Daina Lapiņa
    18. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Zivs galertā ir pavisam niecīgs kaloriju daudzums, toties pasakaina uzturvērtība – tas bagāts ar olbaltumvielām, minerālvielām, kalciju, jodu, B grupas vitamīniem, aminoskābēm, omega 3 taukskābēm, bet pats galvenais – ar kolagēnu, šo stipru kaulu un stingras ādas eliksīru, ko nebeidz slavēt ne ārsti, ne skaistumkopšanas speciālisti.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    15m
    Pagatavošana
    1st 5m
    Kopējais laiks
    1st 20m

    Vērtīgi padomi

    • Galertu iespējams pagatavot no praktiski jebkurām zivīm, taču īpaši gards un vērtīgs tas būs, ja par izejmateriālu ņemsi karpu, zandartu, līdaku, plaudi, līni, asari, stori, arī skumbriju, mencu. Var ņemt arī divu vai vairāku veidu zivis! Jo treknāka zivs, jo bagātīgāks, vērtīgāks un stingrāks izdosies galerts. Tāpat maigs un bagātīgs galerts izdosies no butēm – tas gan būs laikietilpīgs pasākums, jo butes, kā zināms, ir miesās pieticīgas zivtiņas. Tāpēc šādam nolūkam noderēs brangās akmensbutes, kuras tirgū atrodamas pavasarī. Tāpat kolosālākais galerts izdosies no zuša – jāpiebilst, ka zuša galerts ir viena no tradicionālās britu virtuves pērlēm. Nu un, protams, nepiemirsīsim nēģus – mūsu īpaši mīlēto delikatesi. 
    • Buljons galertam tiek vārīts no zivs galvas, lielās asakas, astes un spurām – tieši šajos gabaliņos slēpjas izteiktākā garša, kā arī vērtīgās uzturvielas. Neaizmirstam, ka pirms likšanas katlā no galvas jāizgriež žaunas un jāizņem acis, citādi buljons būs rūgtens un duļķains. 
    • Galerta izbaudīšanai glīts skats ir ne mazāk svarīgs kā garša – zivij jāturas stingros gabaliņos, citādi galerts var arī neturēties kopā. Lai zivs neizjūk, to ļoti svarīgi nepārvārīt – buljonā ielaistiem gabaliņiem tur jāpavada ne vairāk kā 5–7 minūtes. 
    • Kārtojot galerta kompozīciju, visbiežāk izvēlas košus, taču maigas garšas dārzeņus – burkānus, plānas citrona šķēlītes, diļļu un pētersīļu lapiņas, zaļos zirnīšus. Labi derēs arī pavisam sīki sadalītas (un novārītas) brokoļu ziedkopiņas, kā arī zaļās olīvas. 
    • Šis nu ir ēdiens, kad ar garšvielām nebūtu vērts eksperimentēt un pārspīlēt, jo tā garša ir visai maiga. Arī pasniegt to vislabāk ar maigu mērcīti, nevis, piemēram, ar mārrutkiem, sinepēm vai etiķi, kā baudām gaļas galertu. Mārrutki gan šim galertam ļoti piestāv, taču tos nelielā daudzumā derētu sajaukt ar krējumu vai majonēzi. 
    • Ja galertu ir paredzēts sastindzināt dziļos traukos, buljonam pirms pārliešanas pievieno ūdenī uzbriedinātu želatīnu (aprēķina 1 tējkaroti uz 1 buljona glāzi). Kārtojot to lēzenos šķīvjos, želatīnu nevajag.
    • Lai galerts izdotos īpaši smuks un dzidrs, buljonu var dzidrināt, tam virsū uzklājot saputotu olas baltumu. Rīkojas šādi: versmojošam buljonam virspusē klāj saputotu olas baltumu, mirkli nogaida, tad ar putu karoti nosmeļ – nu jau kopā ar visām nevajadzīgajām duļķēm, ko tas uzsūcis. Buljonu nokāš caur marli vai sīku sietiņu.  
    • Krāšņākam, bagātīgākam galarezultātam galertā var pievienot arī citas jūras veltes, piemēram, garneles. Tās var ņemt svaigas ar visu čaulu (pietiks ar dažām) un pievienot buljonā neilgi pirms nokāšanas (garnele izvārās pāris minūtēs, taču garša buljonā tik un tā būs jūtama), tad izņemt, atdzesēt, nolobīt un likt galerta trauciņos kopā ar pārējām sastāvdaļām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē