• Cālis sienā

    Pamatēdieni
    Linda Mazure
    21. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Cālis sienā
    Foto: Ieva Andersone
    Cālis sienā
    Ja vari tikt pie smaržīga siena, notekti izmēģini šo recepti! Tā ir vienkārša, bet neticami laba! Cālis sienā ir franču kulinārijā popularizēta recepte, kas atrodama arī Elizejas pils šefpavāra pavārgrāmatā kā Francijas premjeriem servēts ēdiens. Taču šis būs arī visburvīgākais veids, kā izbaudīt Latvijas dabisko pļavu aromātu un garšas!  
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    20m
    Pagatavošana
    30m
    Kopējais laiks
    50m
    • Būs vajadzīgs neliels klēpis siena. 
    • Pagatavo mīklu, sajaucot un samīcot kopā miltus, ūdeni un šķipsnu sāls viendabīgā mīklā.
    • Cāli ierīvē ar sāli un pipariem un sviestā apbrūnina no visām pusēm, lai cālis iegūtu zeltaini brūnu ādu.
    • Karstumizturīga cepamtrauka dibenu un sānus izklāj ar sienu, uz tā liek cāli un apklāj ar sienu. Cepamtraukam uzliek vāku, kuru noslēdz, tam cieši apkārt (starp trauku un vāku) aplipinot mīklu, kas cepšanās laikā nodrošinās hermētiskumu.
    • Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos un cep aptuveni pusstundu. Izņem no cepeškrāsns un atstāj neatvērtu vismaz 15 minūtes, tad uzmanīgi atver cepamtrauku un cāli atpūtina 10 minūtes – pirms celšanas galdā un sagriešanas. Ja vēlas, karsto cāļa ādu ierīvē ar sālītu sviestu.

     

    *Siens kulinārijā tiek izmantots jau kopš seniem laikiem. Sākotnēji to izmantoja siltumizolēšanai – sienā satina pagatavoto ēdienu, lai tas saglabātos silts. Un ēdiens ieguva burvīgu aromātu un garšu. Tā pamazām siens receptēs sāka ieņemt aromāta un garšas piešķīrēja lomu.

    *Dabisko pļavu siens ir ne tikai daļa no Latvijas kultūrvēstures un ainavas, kas diemžēl lēni izzūd līdz ar pašām pļavām, zārdiem un gubām, tas ir arī vietējo savvaļas garšaugu ekstrakts. Bagātās dabiskajās pļavās aug savvaļas burkāni un ķimenes, madaras, biškrēsliņi, āboliņi, vīgriezes, pelašķi, gaiļbiksītes, kalnumētras, mārsili, spradzenes, piparmētras, asinszāles.

    *Šī ir veselīga recepte, jo vista tvaicējas savā sulā un uzsūc pļavas augu aromātus un garšas. Ja vēlas pavisam atteikties no taukiem, vistu tikai ierīvē ar sāli un pipariem, bet neapbrūnina sviestā. Pavasara vai kukurūzas cāļa vietā var izmantot arī paipalas vai mājas vistu!

    *Izmanto tikai neapstrādātu sienu!

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē