• Franču klasika: coq au vin jeb vīnā sautēta vista

    Pamatēdieni
    Daina Lapiņa
    27. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    *Coq au vin* jeb vīnā sautēta vista
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    *Coq au vin* jeb vīnā sautēta vista
    Coq au vin. Mūsu ausīm tas skan gluži kā Šarla Aznavūra nodūdots franču šansons, vai ne? Un jāatzīst, ka baudot lēnām un pacietīgi pagatavotu coq au vin – jeb vīna vistu – tik tiešām pārņem gandrīz vai svētku sajūta. Tikai nenobīstieties – šī recepte it nemaz nav sarežģīta! 
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    45m

     

    • Vistu šķiņķīšus pārkaisa ar sāli, pipariem, pannā 1 ēdamkarotē sakarsēta sviesta apgrozot apcep brūnus, tad no pannas noņem un pārceļ sautējamā traukā.
    • Pievieno šķēlēs vai gabalos sagrieztu burkānu un selerijas kātu, sakapātu ķiploka daiviņu, pētersīļus, timiānu, laurlapu, pārlej buljonu un dažas minūtes pasautē.
    • Pārlej pusi vīna un vēl brīdi uz mazas uguns sautē.
    • Pa to laiku pannā liek gabaliņos sagrieztu bekonu, šķēlītēs vai 4 daļās sagrieztas sēnes un sīpoliņus, apmaisot cep apmēram 5 minūtes.
    • Visu liek klāt vistu šķiņķīšiem, sautē tos gatavus. Tad tos no mērces izņem, uzglabā siltumā.
    • Sēņu mērcei pievieno atlikušo vīnu, novāra līdz pusei. Tajā iemaisa 1 ēdamkaroti sviesta, kas sajaukts ar miltiem, pievieno arī sāli, piparus, muskatriekstu pēc garšas un pēc patikas brendiju, vēlreiz uzvāra.
    • Mērci pārlej sautētajiem šķiņķīšiem, pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, kartupeļu biezeni, makaroniem.

     

    *Ļoti glīti, ja pēc šīs receptes gatavo veselu vistu, tomēr tās filejai un tumšākām daļām gatavošanas laiks atšķiras, un pastāv risks, ka fileja galu galā būs sausa un stiegraina. Tāpēc mēs izvēlamies gatavot tikai šķiņķīšus, turklāt ar visiem kauliem un ādu. Šādi galarezultātā iegūsim īpaši aromātisku, sulīgu, patīkami zīdainu un treknu ēdienu. Kādam tam galu galā arī jābūt! Ja tomēr ledusskapī aizķērusies vesela vista, noteikti lieciet lietā visu – sadaliet, taču filejas gabalus katlā lieciet vismaz pusstundu vēlāk nekā pārējos!

    *Sīka liesma un liela pacietība – lūk, formula, kas šo ēdienu padarīs neaizmirstamu.

    *Nenošmauciet receptē norādīto brendija šļuku, tā ēdienam sniegs īpašo baudas dzirksti un bagātinās aromātu.

    *_**Kādu vīnu izvēlēties?** Klasiski šajā ēdienā tiek pievienots sarkanvīns no Burgundijas – teiksim, Pinot Noir vai Gamay šķirnes vīns. Tomēr šeit ļoti labi iederēsies arī citas izcelsmes kvalitatīvs sausais vīns – tāds, kuru ar baudu malkotu, baudot šo ēdienu. Pēdējos gados parādījusies mode coq au vin pievienot baltvīnu (starp citu, Elzasas reģionā, kas lepojas ar saviem baltvīniem, coq au vin allaž ticis gatavots tieši šādi) – un arī šādi rezultāts ir brīnišķīgs! Šajā gadījumā ieteicams izvēlēties atturīgu Pinot Gris, Riesling vai Chardonnay. Savukārt Sauvignon Blanc raksturīgais augļu un ziedu aromāts šim ēdienam var izrādīties par spēcīgu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē