• Zelta padomi izcili tīrai veļai

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Veļas mazgāšana var šķist elementārs process, taču ieteicams ņemt vērā pāris padomus, kas, iespējams, mainīs tavu līdzšinējo rutīnu.
    1. Mazgāšanas līdzekļi parasti satur virsmaktīvās vielas – ķīmiskus līdzekļus, kas šķīdina traipus, un optiskos balinātājus vai optiskos krāsotājus – vielas, kas drēbēm liek izskatīties košām. Daudzu ķīmisko līdzekļu ietekme uz vidi un veselību vēl nemaz nav izpētīta, tomēr būtu vērts nepirkt mazgāšanas līdzekļus, kas satur triklozānu.
    2. Mazgāšanas līdzekļus nevajadzētu izvēlēties pēc smaržas – mazgāšanas līdzeklim jāmazgā, nevis jāsmaržo. Diemžēl reklāmu veidotāji ir radījuši tieši tādu mazgāšanas līdzekļu tēlu: ak, cik jauki smaržo!
    3. Veļasmašīnā ieliktas drēbes mazgā nevis veļasmašīna, bet tās mazgā pašas sevi. Kā agrāk drēbes berza ar rokām vai pret veļas dēli, tā tagad tās izberž cita citu: mehāniskā iedarbība ļauj mazgāšanas līdzekļiem iedarboties spēcīgāk.
    4. Veļas mazgāšanas līdzeklis jāizvēlas atbilstoši drēbēm, kas jāmazgā. Krāsainajām drēbēm labāk izvēlēties tieši tām ražotu līdzekli, baltajām – citu. Tā var iegūt labāku rezultātu, jo katrs mazgāšanas līdzeklis satur citas virsmaktīvās un optiskās vielas.
    5. Lai kādu veļas mazgāšanas līdzekli tu izvēlētos, vienlīdz būtiska nozīme ir arī ūdenim, kas Latvijā diemžēl ir ļoti ciets – tādā jebkurš līdzeklis mazgā sliktāk. Mājās ūdeni var mīkstināt ar speciāliem filtriem, tomēr tik mīkstu ūdeni kā kalnos iegūt neizdosies.
    6. Karsts ūdens daļai traipu līdzēs, daļai – kaitēs. Nav taisnība, ka drēbes izmazgājas labāk, ja tās mazgā augstā temperatūrā. Daudz kas atkarīgs no tā, kādas izcelsmes traipi jāmazgā. Noteikti vērts ik pa laikam izlasīt, kā tīrīt dažādu izcelsmju traipus. Piemēram, ja asiņainu kreklu ieliksi karstā ūdenī, viss – šo traipu vairs nevarēsi izmazgāt nekad.
    7. «Pilnīgi visus traipus izmazgā tikai reklāmās» – tas ir mārketinga triks. Vienkārši jāsamierinās, ka ir traipi, kurus nevar un nevarēs izmazgāt. Visgrūtāk ir izmazgāt dabiskus pigmentus no dabiskas šķiedras: piemēram, zāles traipus, kā arī smiltsērkšķus un aronijas no kokvilnas.
    8. Baltās drēbes patiesībā ir krāsotas. Tāpat kā krāsa izbalo krāsainajām drēbēm, tāpat tā izbalo arī baltajām. Vienīgais veids, kā baltu krāsu dabūt atkal spodru, ir izmantot līdzekli, kas satur optisko balinātāju, kas audumu nokrāso.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē