• FOTO: Rēzeknē iedvesmojoši izskanējis ceturtais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Latgales vēstniecība GORS
    Latgales vēstniecībā GORS izskanējis ceturtais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, kurā izskanēja četri muzikāli notikumi, turpinot festivāla galveno domu – parādīt ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas, ziņo vēstniecība.

    Šī gada festivāls izskanējis īpaši piesātināti un iedvesmojoši, par paveikto gandarījot gan tā rīkotājus un dalībniekus, gan arī apmeklētājus. Festivāla mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna, stāstot par sajūtām pēc ceturto ORGANismu noslēguma, saka: “Tas, kas rada gandarījumu pēc festivāla, pirmkārt, ir stabilās tradīcijas sajūta, kuru piedzīvot dodas klausītāji ne tikai no dažādām Latvijas vietām, bet publikā sadzirdami arī ārvalstu viesi. Otrkārt, esam iemantojuši savu nišu un vietu Latvijas kultūras dzīvē, ir pārliecība, ka mūs vairs nevar nepamanīt, un, treškārt, jo īpaši prieks, ka reģions – Latgale – un koncertzāle arvien vairāk un tālāk izskan ne tikai kā kultūras vieta, bet tieši vieta, kur svin un mīl ērģeļmūziku.”

    Festivālā solokoncertu sniedza spožā vācu džeza ērģelniece Barbara Denerleina, ORGANismi mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri atskaņoja Jongena un Ķeniņa ērģeļu simfonijas, pirmizrādi piedzīvoja koncertuzvedums Origin, kurā saspēlējās Apkalna, mūziķis Jānis Šipkēvics un meiteņu koris. Paši mazākie klausītāji, klausoties ērģeļmūzikas improvizācijās, kopā ar Vari Klausītāju radīja savu festivāla stāstu.

    Festivāla ORGANismi dzimšanas iemesls bija digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru. Instrumenta iegādes iniciatore un īstenotāja ir pasaulē zināmā ērģelniece Iveta Apkalna, kurai Rēzekne ir dzimtā pilsēta.

    Katrā festivāla ORGANismi reizē par soloprogrammu parūpējas kāds ērģelnieks-viesmākslinieks. Rēzeknē jau viesojies vācu ērģeļu improvizators Ansgars Valenhorsts, Francijas ērģelnieku duets Nadži Hakims un Marija-Bernadete Djuforse, izcilais ungāru ērģeļmūzikas improvizators Lāslo Fassangs, bet šajā gadā ar soloprogrammu festivālu atklāja un apmeklētājus, savienojot ērģeļu spēli un džeza mūziku, priecēja vācu ērģelniece Barbara Denerleina, atskaņojot savu jaunāko koncertprogrammu My moments.

    Nakamajā festivāla dienā GORS Lielajā zālē satikās Iveta Apkalna un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar divu ērģeļu simfoniju atskaņojumu – izskanēja beļģu komponista Jozefa Jongena Sinfonie Concertante un Kanādas latviešu komponista Tālivalda Ķeniņa, kuram šogad tiek atzīmēta 100. gadadiena, Sinfonia Concertata (Astotā simfonija). Koncerta pirmajā daļā, kopā ar Ivetu atskaņojot Sezāra Franka Prelūdiju, fūgu un variācijas op. 18, viesojās arī jaunais pianists Kārlis Gusts Zariņš, kurš saspēlē ar ērģelnieci spoži debitēja šī gada vasarā Jūrmalā koncertā Dzimuši Latvijā.

    Nemainīga festivāla tradīcija ir kāds jaunuzvedums, kura veidošanā piedalās arī Rēzeknes bērni vai jaunieši – šoreiz skatītāju vērtējumam tika nodots uzvedums Origin, par kura dalībniekiem kļuva Iveta Apkalna, Jānis Šipkēvics jeb Shipsea un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas meiteņu koris Krelles diriģenta Jāņa Veličko vadībā. Koncertuzvedumu caurvija aktuālā vides un klimata pārmaiņu tēma, ietērpta Filipa Glāsa, Arvo Perta, Deivida Langa, kā arī paša Šipkēvica mūzikā. Festivāla noslēgumā ciemos tika gaidīti paši mazākie klausītāji, lai izrādē-improvizācijā Vara Klausītāja vadībā kopā ar mākslinieci Ingrīdu Ivani un ērģelnieci Ivetu Apkalnu radītu savu festivāla pasaku.

    Ērģeļmūzikas festivālu ORGANismi kopš 2015. gada rīko Latgales vēstniecības GORS komanda un ērģelniece Iveta Apkalna. Nākamais, nu jau piektais jubilejas festivāls, notiks 2020. gada rudenī no 20. līdz 25. oktobrim.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē