• FOTO: Latvijā par 400 skaistām pastkastītēm vairāk - noslēgusies akcija Apglezno savu pastkastīti!

    Kultūra
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    25. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Noslēgusies mūzikas un mākslas festivāla BILDES 35 gadu jubilejai veltītā akcija ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!. Tajā iesūtītas 412 mākslinieciskotu pastkastīšu un 303 pastkastīšu maketu fotogrāfijas no 73 Latvijas pilsētām un novadiem, informē akcijas rīkotāji.

    Visaktīvāk akcijā iesaistījās Jelgavas, Liepājas un Tukuma novada iedzīvotāji. Tālākā pastkastīte tapusi Krievijas Federācijā, un to darinājusi latviešu valodas un kultūrvēstures skolotāja Ilona Saverasa. Savukārt, Briseles latviešu nedēļas nogales skolā tapa pastkastīšu maketi.

    Darbu tapšanā izmantotas dažādas tehnikas – gleznošana, dekupāža, tamborēšana, kolāžu veidošana, pat kokgrebšana un kalšana. Arī tēmas bijušas dažādas – sākot ar melnbaltiem ģeometriskiem un abstraktiem tēlojumiem līdz pat  krāsainiem dzīvās dabas un ainavu attēliem. Tās radītas gan pašiem sev, gan arī kā sirsnīgas dāvanas tuviniekiem un draugiem. 

    “Akcijas dalībnieki ir atjaunojuši novecojušās, padarījuši interesantākas un krāsainākas ierastās, veikalā pirktās, kā arī darinājuši pavisam jaunas, funkcionālas pastkastītes. No sirds priecājos par katra akcijas dalībnieka veikumu, mākslinieciskojot savas pastkastītes! Tagad katram no viņiem tāda pastkastīte ir vienīgā – izlolota, izsapņota, mīļākajās krāsās ietērpta… Tas ir oriģināldarbs, vēstījums pašiem sev, draugiem un radiem un arī garāmejošiem vērotājiem. Šīs pastkastītes ir kļuvušas par māju vizītkartēm un unikāliem vides objektiem. Aizkustinoši, pārdomu pilni un filozofiski, jautri un ģimeniski silti bija arī pastkastīšu tapšanas stāsti. Galvenais, ka tas viss veikts ar mīlestību,” saka festivāla BILDES direktore Tija Auziņa.

    Akcijas rezultātus atzinīgi novērtē Latvijas Kultūras akadēmijas Mākslas vēstures docente, ielu mākslas pētniece Zane Grigoroviča: “BILŽU BIROJA rīkotā akcija sniedza iespēju ne vien profesionāliem māksliniekiem, mākslas skolu audzēkņiem, bet arī jebkuram, kurš otu nav turējis rokās garus gadu desmitus, atcerēties, ka, zīmējot un gleznojot, var sagādāt prieku sev un ģimenei. Apsveicama ir viņu drosme savu veikumu eksponēt neaptverami lielā „izstāžu zālē”, novietojot apgleznoto pastkastīti ceļa galā, pie žoga vai kāpņu telpā, tā radot  prieku daudziem. 

    Pēdējā laikā daudzas Eiropas pilsētas piesaista tūristus arī ar ielu mākslu. Tūrisma ceļvežos tiek iezīmētas vietas, kur var apskatīt apgleznotus namus, reizēm papildinātus ar asprātīgiem uzrakstiem. 

    Ļoti iespējams, ka, ceļojot pa Latviju, kāds izvēlēsies apskatīt tieši akcijas laikā tapušās pastkastītes.”

    Akcijas žūrijas pārstāvis, metālmākslinieks Arvīds Endziņš: “Durvis, ceļa gals, pastkastīte ir pirmie, ko ieraugām, dodoties ciemos vai atgriežoties mājās. Katrai lietai ir savs uzdevums un funkcija. Protams, labai lietai galvenais ir ērti kalpot saimniekam, tomēr bez lietām mums ir arī citas vērtības. Viena no tām – kopā radīšanas prieks ģimenes lokā, draugu pulkā, ar kaimiņiem. Ir jauki, ja pastnieks nes avīzes uz pastkastīti ar kaķi, balodi, ābeļziediem vai Vinniju Pūku. Latviešu valodā taču sakām – pastkastīte, nevis kaste. Tā silti un mīļi.”

    Akcijas gaitā apgleznotas kā privātās, tā arī kopējās daudzdzīvokļu māju pastkastītes. Ne vienas vien mājas iedzīvotāji darbojušies kolektīvi, lai atsvaidzinātu un padarītu priecīgāku savas mājas kāpņutelpu. Pie mākslinieciskotām pastkastītēm tikušas arī 20 iestādes un uzņēmumi, tai skaitā arī 7 bibliotēkas, vairākas izglītības iestādes, pašvaldību pārvaldes, tūrisma apskates objekti u.c.

    Latvijas skolās norisinājās akcijas aktivizēšanas pasākumi Ja man būtu pastkastīte…. Tajos bērni tika aicināti iztēloties savu sapņu pastkastīti un veidot tās maketu. Attālināto mācību, kā arī vasaras prakšu laikā akcijā iesaistījās vispārizglītojošo un mākslas skolu audzēkņi Aizkrauklē, Baldonē, Krāslavā, Krimuldā, Mērsragā, Rīgā, Priekulē, Vecumniekos, kā arī  bērni no citām interešu un izglītības iestādēm.

    Īpaši aktīvi darbojās Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija un mākslas skolotāja Dace Lejēja, kuras skolēni sagatavoja 143 pastkastītes un 218 pastkastīšu maketus: “Pastkastīšu dizainu veidošana attālināti Covid-19 pirmā viļņa karantīnas laikā mums visiem bija izaicinājums. Tas bija projekts 2,5 mēnešiem – no ideju skices līdz gatavam dizaina objektam. Jauki, ka skolēnu vecāki uzticējās savu bērnu mākslinieciskajām aktivitātēm un atļāva dizainēt savas mājas pastkastītes, kuras tagad rotā sētu vārtiņus un māju sienas. Daudzas pastkastītes aizceļoja arī pie skolēnu vecvecākiem un nu silda veco ļaužu sirdis.” 

    Arī pašvaldības un kultūras nami aicināja vietējos iedzīvotājus apgleznot pastkastītes. Pastkastīšu apgleznošanas pasākumi notika arī Ceraukstes, Zemītes, Penkules, Tumes, Popes pagastos, Līgatnē, Jūrkalnē un citur. 

    Pēc akcijas noslēguma BILŽU BIROJS un BILŽU mākslinieku žūrija izvērtēja iesūtītos darbus un atzīmēja interesantāko darbu autorus, piešķirot arī īpašās mākslinieku balvas: Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas (mākslinieka Jāņa Straupes balva), Emīlija Anna Kalniņa no Smiltenes novada (mūziķa, aktiera Vara Vētras balva), Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada (mākslinieces Ineses Mailītes balva), Inga Romule no Dagdas novada, Linda Katrīne Rēriha no Dundagas novada, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada, Agate Mūrniece no Alūksnes novada, Aiga Skrastiņa-Zommere no Jelgavas novada, Gabriela Zalcmane no Ozolnieku novada, Ērika Māldere un Ēriks Lenkevics no Vecpiebalgas novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Paula Mellīte un Rūdolfs un Māra Marta Brikmaņi no Līgatnes novada, Māra Bērziņa no Gulbenes novada, Erlands Mercs no Jelgavas, Anda Sproģe no Vecumnieku novada. Vēl mākslinieku balvas saņēma arī Beatrise Dērica no Jelgavas (mākslinieces Maijas Rezenbergas balva), Klaudija Frolova no Varakļānu novada (mūziķa Raimonda Bartaševica balva) un Līga Romančuka no Rēzeknes novada (mākslinieka, daiļkrāsotāja, dizainera Arvīda Plokštas balva).

    Izvērtējot akcijas jaunāko dalībnieku veikumu, balvas no festivāla “BILDES” ilggadējā sadarbības partnera “Pure Chocolate” saņems: Alise un Kristers Ābeles no Kandavas novada, Alise Cibiņa no Jaunjelgavas novada, Gabriela Eiduka no Madonas novada, Ramona Kaktiņa no Jaunjelgavas novada, PII «Auseklītis» grupas «Mārītes» audzēkņi no Alojas novada, Ilze un Jēkabs Prūši no Jaunpiebalgas novada, Šarlote Skrible no Dundagas novada. Balvu saņems arī PII “Lācītis” kolektīvs no Jelgavas.

    Norisinājās arī Facebook lietotāju balsojums. Tajā vislielāko balsu skaitu un draugu atbalstu guva Inga Romule no Dagdas novada, Paula Justīne Veidemane no Baldones novada un Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada.

    Akcijas informatīvie atbalstītāji noteica savas simpātijas. Par mediju favorītiem kļuva Arvīds Šroms no Ludzas novada, Linga Krihnere no Liepājas, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada,  Gita Ozola no Tukuma novada, Katrīna Vīnerte no Talsu novada, Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas, Patrīcija Krūče no Liepājas, Alfrēds Lapetrovs no Jelgavas, Alise Rimkēviča no Jelgavas, Paula Dravniece no Jelgavas, Kristiāna Prenclava no Ādažu novada, Kristīne Ķauķīte no Amatas novada, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada, Mārtiņš Dunajevs no Jelgavas, Tomass Kārlis Upmanis no Jelgavas, Ieva Renāte Pētersone no Ozolnieku novada, Anete un Zane Krautmanes no Kandavas novada, Patrīcija Krūče no Liepājas, Arvīds Šroms no Ludzas novada, Laura Buka no Tukuma novada.

    Latvijas Pašvaldību savienība izvirzīja savu TOP5: Arvīds Šroms no Ludzas novada, Elvo Dobelis no Aizputes novada, lietišķās mākslas pulciņš Čaklās rokas no Tukuma novada, Brigita Čebatarova no Vecumnieku novada, Solveiga Kļaviņa no Gulbenes novada.

    Balvas no Latvijas Nacionālā kultūras centra saņems: Ilona Saverasa no Baškortostānas Republikas Krievijā, Teiksma Luīze Dīriņa no Ādažu novada, Igors Petunovs no Aglonas novada, Elvo Dobelis no Aizputes novada, Elizabete Silava no Jelgavas, Līva Pekarska no Jelgavas novada, Inga Romule no Dagdas novada, Zigrīda Atāle no Liepājas, Gabriela Eiduka no Madonas novada, Niks Rūdolfs Neija no Ozolnieku novada, Uldis un Mārcis Stepiņi un Sigita Veide no Rojas novada, Sintija Strazdiņa no Tukuma novada, Sigita Kanča un Lāsma Reine no Varakļānu novada, Ērika Māldere un Aigars Lenkevičs no Vecpiebalgas novada, Normunds Liepnieks no Ventspils novada.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē