• «Eolika» velta īpašu uzrunu «Zelta Mikrofons 2022» balvai par mūža ieguldījumu mūzikā

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Eolikas» dīvas OLGA RAJECKA un ILONA STEPANOVA ir labas draudzenes jau četrdesmit gadu.
    Foto: VLADISLAVS PROŠKINS (F64)
    «Eolikas» dīvas OLGA RAJECKA un ILONA STEPANOVA ir labas draudzenes jau četrdesmit gadu.
    Sestdienas, 26. februāra, vakarā Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas «Zelta Mikrofons 2022» nominācijā «Mūža ieguldījums» par laureātiem atzīta leģendārā apvienība «Eolika», kuras pirmais koncerts norisinājās pirms 55 gadiem.

    «Kad pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū kādas Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņi sarīkoja pirmo koncertu, lai savāktu naudu klases ekskursijai, viņi noteikti nenojauta, ka šis muzikālais piedzīvojums turpināsies vairāk nekā 50 gadu garumā. Sākuši ar ārzemju dziesmu kopēšanu un dziedāšanu angļu valodā, viņi drīz vien iemācījās sacerēt dziesmas paši, sadarbojās ar Raimondu Paulu un Aleksandru Kublinski, ne tikai studēja konservatorijā, bet arī dienēja armijā. Viņiem patika arī meitenes, kas ansamblim pievienojās septiņdesmito gadu vidū, un, kad astoņdesmitajos dziedāt sāka vokālais kvartets, divas meitenes un divi puiši, par grupas mūziku sajūsmā bija visi. Šajos gadu desmitos sniegti tūkstošiem koncertu, daži pat Kubā un Afganistānā, ieskaņots vairāk nekā 100 dziesmu, un viens no grupas dibinātājiem joprojām ir ierindā, spēlē un dzied, ne tikai komponē. Viņu sauklis ir «Melodija un daudzbalsība», kas uzskatāma par šīs muzikālās komandas vizītkarti,» liecina raidījums.

    Balvu leģendārajai apvienībai pasniedza Latvijas Republikas Kultūras ministrs Nauris Puntulis: «Man būtu grūti Latvijas populārajā mūzikā atrast otru grupu, kas tik ilgu gadu garumā sējusi daudz patiesa prieka un pozitīvas enerģijas. Šis vieglums ir tikai nedaudz šķietams, un tas norāda vien uz mākslinieku augstāko meistarību, jo rūpīgs vērotājs spēs saskatīt milzīgu, regulāru un pamatīgu darbu. Tā ir vēl viena šķautne, ar kuru «Eolika» atšķiras no daudzām citām Latvijas populārās mūzikas grupām, kurām netrūkst ne talanta, ne radošas dzirksts, ne uzdrīkstēšanās, taču nereti pietrūkst tieši šīs profesionālās ieguldīšanās. Es nojaušu, ka meistars Boriss Rezņiks ir tas, kurš ar savu stingro roku pacēlis «Eolikas» izpildījumu mūzikālās kvalitātes latiņu visaugstākajā punktā, un tas ļāvis jums būt par neapstrīdamu Latvijas populārās mūzikas vērtību.» 

    Saņemot balvu, katrs no grupas pārstāvjiem, proti, Olga Rajecka, Ilona Stepanova, Dainis Dobelnieks un Viktors Zemgals, to paturēja rokās. «Ir taču dažas lietas, visatzītas. Sfinksa, piramīdas, ir frančiem Eifelis, krieviem Volga, bet mums latviešiem – Viktors, Dainis, Ilona un Olga. Visu vārdā gribu teikt lielu, lielu paldies par to, ka mūs pamanījāt, ka mūs novērtējāt. Galu galā, nekas īsti nav jau mainījies, jo arī turpmāk turpināsim ieguldīt mūsu lielajā, skaistajā latviešu popmūzikā. Liels, liels visiem paldies!» atzīst Dobelnieks.

    «Šovakar raidījuma organizatori ir kopā ar Ukrainas tautu, tāpēc Veselības ministrija aicina atsaukties uzņēmumus, kas tuvākajās dienās ir spējīgi ziedot dažādas medicīniskās preces, ilgi uzglabājamus pārtikas produktus un dīzeļdegvielu. Ja jums ir iespēja palīdzēt, ziņojiet par to līdz pirmdienai, aizpildot anketu mājaslapā www.ej.uz/ukraina,» liecina raidījuma vadītājs Mārtiņš Spuris. Tāpat visa raidījuma garumā iespējams ziedot naudu Ukrainai, zvanot pa labdarības tālruni 90006086. Maksa par zvanu ir 1,42 eiro. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē