• Cik daudz naudas vīrs var ieskaitīt sievas kontā, lai nerastos nepatikšanas?

    Nauda
    1. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dzīvoju civillaulībā, un katru mēnesi civilvīrs man bankas kontā ieskaita konkrētu naudas summu. Vai ir kādi ierobežojumi, cik liela šī naudas summa drīkst būt, lai es nenonāktu nepatikšanās. Esmu dzirdējusi, ka laulātajiem nekādu ierobežojumu nav. Vai tā ir taisnība? Uz jautājumu atbild Evita Teice-Mamaja, VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek apliktas dāvanas laulāto un tuvāko radinieku starpā. Līdz 1425 eiro gadā netiek apliktas arī dāvanas no citiem cilvēkiem. Tomēr atbrīvojumi nav piemērojami dāvanām, ko cilvēks dāvina savas saimnieciskās darbības ietvaros vai dāvanām ar atlīdzības raksturu. Ja civilvīrs pārskaita naudu kopīgas mājsaimniecības ietvaros kopīgu bērnu tēriņiem vai īpašuma uzturēšanai, kā arī ja pārskaitījumam nav atlīdzības rakstura, pēc būtības neveidojas ienākums, kas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, un tas nav jādeklarē.

    Gadījumā, ja cilvēkiem ir attiecības, taču viņi nav oficiāli laulātie un arī nedzīvo kopā (nav uzskatāmi par vienotu mājsaimniecību), tad summa, ko vīrietis ieskaita sievietes kontā, līdz 1425 eiro gadā netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un nav arī jādeklarē.

    Taču, ja šī ieskaitītā summa gada laikā pārsniedz 1425 eiro, tad šī summa ir jādeklarē kā dāvana no fiziskās personas, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju (piemēram, par 2019. gadu laikā no 2020. gada 1. marta līdz 1. jūnijam) un no pārsnieguma ir jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (atkarībā no ienākuma lieluma piemēro progresīvo nodokļu likmi – 20%, 23% un 31,04%).

    Taču jāatceras, ka katra situācija ir vērtējama individuāli, tādēļ neskaidrību gadījumā vienmēr aicinām konsultēties Valsts ieņēmumu dienestā, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai arī uzdodot savu jautājumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā Sarakste ar VID.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē