• Atrasta Leonardo da Vinči gleznas Pasaules glābējs nozagtā kopija

    Interesanti
    Margarita Sēkliņa
    23. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Salvatore Laporta/IPA
    16. gadsimtā Leonadro da Vinči radītās Salvator Mundi jeb Pasaules glābējs, pasaules dārgākā gleznas, nozagtā kopija atrasta Itālijā, vēsta CNN.

    Mākslas darbs, kuru visticamāk gleznojis kāds no renesanses mākslinieka un leģendas Leonarda da Vinči skolēniem, atrasts dzīvoklī kādā Itālijas pilsētiņā. Dzīvokļa īpašnieks, kāds 36 gadus vecs vīrietis, ticis apcietināts par gleznas zādzību.

    Senā glezna ir portrets, kam par pamatu ņemts da Vinči gleznotais Jēzus Kristus, kam viena roka tur kristāla lodi, bet otra gaisā rāda svētības simbolu.

    Leonardo da Vinči audzēkņi izgatavoja vairākas viņa darbu kopijas.

    Lai arī nav zināms, kas glezojis šo Pasaules glābēja kopiju, tiek uzskatīts, ka tā radīta ap 1510. gadu. Portreta īpašnieks, Neopoles muzejs Itālijā, vēsta, ka ir vairākas hipotēzes par portreta iespējamo autoru, taču visticamākā, ka tas bijis Giljermo Alibrandi.

    2019. gadā mākslas darbs devās uz Itālijas galvaspilsētu Romu, kur Farnezinas villā tika izstādīts izstādē Leonardo Romā. Izstādes brošūrā šis darbs tika aprakstīts, kā izcila mākslinieka gleznas kopija.

    Lai arī policija nenosauc konkrētu datumu, kad glezna tikusi nozagta, šobrīd tā jau ir atgriezusies savā vietā – Neopoles muzejā Itālijā.

    Oriģinālais Salvator Mundi savu vārdu vēsturē ierakstījis ne tikai kā renesanses ģēnija mākslas darbs, bet arī kā dārgākā izsolē pārdotā glezna vēsturē.

    1950. gadā, noturēta par kopiju, Lielbritānijā pārdota par nieka 60 dolāriem, savukārt 2017. gadā Ņujorkā, pēc ilgas izpētes un autentificēšanas, tā tika pārdota par 450,3 miljoniem dolāru.

    Tiek uzskatīts, ka gleznu iegādājies Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans, taču apstiprinājums tam nav izskanējis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē