• Ātrā palīdzība sirmiem matiem

    Skaistumkopšana
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    22. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tev ir gadījies, ka no rīta spogulī pēkšņi atklāj: sirmo matu šķipsnas vai taka galvas vidū nupat ir pārāk pamanāmas? Tas parasti notiek visnepiemērotākajos brīžos un, protams, tad, kad nokrāsot sirmučus pašai vai tikt pie friziera tuvākajā laikā nav iespējams. Kā īslaicīgs glābiņš var noderēt kāds no matu iekrāsošanas SOS līdzekļiem – matu sakņu konsīleri, spreji, matu tušas. Ko labāk izvēlēties?

    Konsultē JEKATERINA PUDOVA, dermatoloģe, triholoģe Veselības centra 4 estētiskās dermatoloģijas klīnikā 4.Dimensija; ANITA MĒTRA, friziere ar 18 gadu pieredzi, topošā triholoģe – galvas ādas un matu kopšanas speciāliste, mācās Londonā un Maskavā.

    Sirmi un nepaklausīgi

    Sirmie mati ir lieli viltnieki, tev nemaz nav jābūt labākajos gados, lai saprastu – te nu tie ir! Vieglāk ir gaišmatēm – pirmos sirmos matus neviens nemanīs diezgan ilgi, toties tumšmates visai ātri ir spiestas izstrādāt rīcības plānu, kā rīkoties. Latvijā sievietēm pirmie sirmie mati var parādīties jau 20 gadu vecumā, un tā nav patoloģija, bet norma.

    Līdz ar to nelielas sirmas šķipsniņas 25–27 gados arī ir normāla parādība, taču tieši šā vecuma sievietes tas visvairāk satrauc, skaidro triholoģe jeb matu problēmu speciāliste Jekaterina Pudova.

    «Pirmie nosirmo deniņi un pieres priekšējā daļa, tālāk sirmie mati pamazām aiziet uz pakausi. Mani novērojumi liecina, ka sievietes lielākoties tomēr izvēlas sākt matus krāsot, kaut vienmēr ir bijuši cilvēki, kurus matu sirmums nesatrauc. Blondo matu īpašnieces iesākumā krāso tikai šķipsnas un šāda sistēma ļoti labi strādā, paslēpjot sirmos matus. Tumšmatēm nav tik lielas izvēles – būs jākrāso. Ja pavērosiet – sievietes 40–50 gados izskatās tā, it kā sirmo matu viņām nebūtu vispār, bet patiesībā zem krāsas to ir ļoti daudz.»

    Sirmā matā vairs neizstrādājas vajadzīgais pigments, mainās arī mata struktūra – tas kļūst resnāks un raupjāks. Ja tev ir taisni mati, tad daļa sirmo matu var sākt izlocīties, un otrādi – tu pēkšņi pamani, ka tavos viļņainajos matos pēkšņi ārā kā antenas spurojas sirmie mati, kas nezin kāpēc ir pilnīgi taisni. Var novērot arī toņu nianses – balta sirmuma vietā mati var būt arī iedzelteni. Sirmums mazāk izceļas, ja mati ir izlaisti vai viļņaini, taču tie īpaši krīt acīs, mirklī, kad tos saņem atglaustus uz aizmuguri vai arī paredzēts izšķirt celiņu.

    SOS līdzekļi

    SOS līdzekļi noderēs, ja nav variantu, bet tev jābūt labā formā. «Parasti šie līdzekļi ir veidoti uz spirta bāzes, lai notiktu izgarošana un nebūtu taukainības. Tie domāti matu krāsošanai pie saknēm, nevis visā to garumā. Matu piekrāsošana šādā gadījumā notiek virspusēji – iekrāsojot galvas ādu un mata daļu pie saknēm,» skaidro dermatoloģe Pudova.

    Jārēķinās, ka šie aizkrāsotāji jutīgākiem cilvēkiem var radīt alerģiskas reakcijas galvas ādā.

    «Tie var sausināt nevis pašus matus, bet galvas ādu. Un tie noteikti nav domāti regulārai lietošanai. Ja izdomāsi aizrauties ar šiem līdzekļiem, ar laiku var kļūt sausāki arī paši mati. Es šo līdzekļus salīdzinātu ar sausā šampūna lietošanu – ja ir izņēmuma situācija, ceļojums, pārslogots darba grafiks, jā, kādu reizi tie tiešām var labi noderēt, bet neiesaku ar tiem aizrauties ikdienā,» skaidro daktere Pudova.

     «Uz frizieru darba galdiem salonos šos līdzekļus neatradīsiet, jo tie tiešām ir pagaidu risinājums situācijās, kad sirmos matus citādi ātri paslēpt nevar,» skaidro friziere Anita Mētra. «Tomēr labi, ka šādi līdzekļi eksistē, jo alternatīvas ir vajadzīgas. Jāatceras – pēc to lietošanas var būt sajūta, ka galva ar kaut ko ir pilna, mati uz to brīdi kļūst cietāki. SOS līdzeklim vajadzētu turēties līdz nākamajai matu mazgāšanai. Kādreiz no malas var novērot, ka cilvēks ir pārcenties un ar krāsas spreju piepūtis pilnu galvu.

    Ja pārāk aizraujas, vēlāk var būt arī grūtības nokrāsot matus ar krāsu – tad iesākumā būs jālieto attīroši līdzekļi, lai mats atkal ir tīrs un krāsojams,» skaidro friziere. «Amerikāņu komēdijseriālā Divarpus vīru bija smieklīga epizode – viens no galvenajiem varoņiem sapūta matos šādu melno krāsu un devās uz randiņu, bet uzlija lietus, un viņš viss bija tintē. Neērtas situācijas tiešām var sanākt,» skaidro friziere.

    Kas kuram ērtāk

    • Pūšamais – sprejs, konsīleris.

    Izšķir matos celiņu un uzpūš līdzekli, tā pakāpeniski apstrādājot nepieciešamo laukumu. Ērti lietojams pie matu saknēm. Ērtākais veids sirmās matu taciņas aizkrāsošanai, jo ar procedūru vari labi tikt galā pati. Noklāj gan galvas ādu, gan pašus matus pie saknēm. Vēlams neieelpot. Jāuzmanās nepārcensties, citādi var iegūt ķiveres efektu. Iespējami dažādi toņi.

    • Sausais šampūns ar krāsas efektu.

    Pēc būtības tas arī ir izsmidzināms līdzeklis ar ātru efektu, pēc tam vēlams matus izķemmēt. Iespējami dažādi toņi.

    • Matu tuša.

    Atgādina skropstu tušu – tāda pati tūbiņa un birstīte. Izšķir matos celiņu un uzmanīgi uzklāj matiem, līdzīgi kā krāsojot skropstas. Būs vieglāk, ja šo darbiņu paveiks kāds cits. Var noderēt, kad jāiekrāso mati nelielā laukumā ne tikai pie saknēm, bet arī kāds atsevišķs garāks mats. Neuzkrītošāks variants, jo iespējams izvairīties no galvas ādas nokrāsošanas. Iespējami dažādi toņi.

    Plusi

    • SOS līdzeklis. Kad esi šaurajā bezizejā, tev tomēr ir līdzeklis, ko izmantot, līdz varēsi aizkrāsot sirmumu ar matukrāsu.
    • Iegūsti efektu. Daži no līdzekļiem sniedz tiešām labu vizuālo efektu, un sirmie mati nav redzami.

    Mīnusi

    • Sausina galvas ādu.
    • Smērēšanās un notecēšana. Pieskaroties matiem, pakasot galvu – pirkstu gali būs ar krāsu. Lietus, sniega gadījumā krāsa var notecēt pār seju un sagādāt tev neērtu situāciju.
    • Alerģiskas reakcijas. Šie līdzekļi bieži nav dermatoloģiski testēti, līdz ar to nav drošības par sastāvu, jutīgai ādai tie var izraisīt alerģiskas reakcijas.
    • Netīras drēbes, gultasveļa. Pirms lietot, vēlams uz pleciem uzklāt dvieli aizsardzībai. Jāizvairās lietot, apmeklējot SPA centru, pirti, baseinu, jo var nosmērēt dvieli, halātu. No rīta matu līdzeklis var būt arī uz tava spilvena.
    • Aromāts. Ne visi aromāti ir tīkami, dažreiz ir jāatsakās no līdzekļa tieši smaržas dēļ.

    ĒD un sirmo mazāk!

    Matu būvēšanai un pigmenta izveidei ir vajadzīgs mikroelementiem bagāts uzturs – sevišķi tāds, kas satur daudz dzelzi, varu, mangānu, jodu, selēnu, A, E, C vitamīnus.  Ja tā visa trūkst – mati var sirmot ātrāk. Tāpēc par ļoti piemērotu tiek atzīta Vidusjūras diēta – jūras veltes, olīveļļa, dārzeņi, rieksti, lēcas.

    IEVAS eksperiments

    Tā kā arī IEVAS redakcijā netrūkst sirmo matu, izmēģinājām vairākus SOS līdzekļus. Sajūtas un viedokļi, protams, subjektīvi, taču, iespējams, kādai mūsu špikeris noderēs.

    1. L’Oreal Paris Magic Retouch konsīleris. Pūšams līdzeklis sausiem matiem, vienmērīgi nosedz sirmos matus pie saknēm – tiešām labs efekts. Efekta pastiprināšanai var iemasēt galvas ādā un matos ar pirkstiem (tad gan uzvelc gumijas cimdus), pēc tam ap pieres līniju notīrot lieko. Pēc ieklāšanas mati kļūst cietāki. Diezgan stipri smērē rokas, tomēr pēc saskarsmes ar ūdeni – nenotecēja. Viegli izmazgājas. Personiski pārbaudīts jau vairākus gadus. Cena: Drogas – 75 ml, ar atlaidi 4,09 eiro. EKSPERTU FAVORĪTS/IEVAS FAVORĪTS
    2. Schwarzkopf OSIS+ sausais šampūns ar pigmentu.

    Noder, gan ja ir ataugušas matu saknes, gan ja kādu iemeslu dēļ nevari izmazgāt matus. Izsmidzina uz matu saknēm. Vizuālais efekts ļoti labs – sirmie mati pazūd kā nebijuši, bet, pieskaroties matiem, uz pirkstu galiem ir tiešām ļoti daudz krāsas. Cena: Stockmann – 100 ml ar atlaidi 6,50 eiro.

    1. SYOSS Root Retoucher sprejs matu saknēm.

    Visķēpīgākais no visiem līdzekļiem, iespējams, var sasmērēt apģērbu. Izteikti klājas tieši uz galvas ādas. Sirmos matus pie saknēm nokrāso labi. Diezgan grūti nomazgāt no rokām un galvas ādas. Izlaižot roku caur matiem, daudz krāsas paliek uz pirkstiem. Cena: Drogas – 120 ml ar atlaidi 3,74 eiro.

    1. MONTIBELLO Colour Camouflage konsīleris matu saknēm.

    Kaut arī pirmā mirklī šķiet, ka sirmā taciņa ir noklāta puslīdz labi un vairs neizceļas, aplūkojot tuvāk, sirmie mati tomēr joprojām ir skaidri saskatāmi. Nedaudz smērē rokas. Cena: Beauty Market – 50 ml 12,58 eiro.

    1. Hair Mascara matu tuša.

    Izmantojama tikai neliela sirmo matu laukuma apstrādei, bet ļoti labi noder sirmajai takai. Klājot rodas sajūta, ka mati ir saķēpāti, – līdzīgi kā tad, kad pārāk aizraujies ar skropstu tušu (it īpaši, kad līdzekļa daudzums iepakojumā tuvojas beigām), taču pēc nožūšanas efekts ir labāks. Liels pluss – iespējams izvairīties no galvas ādas nokrāsošanas, kā arī uzmanīgi piekrāsot sirmumu deniņos Šis līdzeklis rokas smērēja vismazāk. Personiski pārbaudīts vairāku mēnešu garumā. Cena: Drogas – ar atlaidi 5,49 eiro. IEVAS FAVORĪTS

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē