• Noslīdējis acs plakstiņš… bērnam! Ko darīt?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    26. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Meitenītei, kurai ir četri gadiņi, noslīdējis acs plakstiņš, un mamma ir noraizējusies – kāds būtu labākais rīcības plāns. Viņai atbild oftalmoloģe Elza Grīsle.

    Lasītājas vēstule: Manai meitai, kurai tagad ir 4 gadi, kopš dzimšanas vienai actiņai ir ptoze jeb augšējā plakstiņa noslīdējums. Daktere teica, ka tas esot iedzimts. Pagaidām redzes problēmu meitai nav, bet mani satrauc, vai ar laiku plakstiņš nenoslīdēs vairāk. Vai šādos gadījumos nebūtu labāk jau agrā vecumā veikt plakstiņa operāciju? Un vēl – cik bieži jāpārbauda bērna redze, ja vienai acij ir šāda problēma? Aivita

    Aivita, vai nepieciešams tagad uzreiz veikt ptozes operāciju, atkarīgs no tās smaguma pakāpes. Operācija būtu veicama tikai tad, ja plakstiņa noslīdējums ir tik liels, ka būtiski nosedz acs zīlīti, traucējot redzei un tās attīstībai.

    Pieaugušajiem acs zīlīte parasti ir būtiski aizsegta pie vidēji smagas ptozes, kad slimajai acij plakstiņš noslīdējis vismaz par trim milimetriem zemāk nekā veselajai acij.

    Taču bērnam ptozes smagumu nosaka individuāli vizītē pie acu ārsta, jo augošā organismā dažādās vecuma grupās var būt dažāds vidēji normālais acs izmērs, un līdz ar to arī dažādās vecuma grupās atšķiras tas, cik milimetru izteiktu plakstiņa noslīdējumu uzskata par vidēji smagu vai smagu ptozi.

    Šobrīd iesaku šādu rīcības plānu: ja plakstiņa noslīdējums ir neliels, tas neaizsedz acs zīlīti un uztraukums par ptozi ir tikai kosmētisku apsvērumu dēļ, ar operāciju pagaidām varētu nogaidīt.

    Taču, ja plakstiņš aizsedz acs zīlīti un traucē redzei, noteikti nepieciešams pieteikties uz vizīti pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas oftalmologa, lai lemtu par operāciju.

    Lūdzu, jautājiet ģimenes ārstam, lai viņš piesaka jūsu meitu vizītei prioritārā kārtā, kā iemeslu minot vienas acs smagu ptozi, kad plakstiņš aizsedz acs zīlīti. Tad uz vizīti Bērnu slimnīcā tiksiet divu līdz trīs nedēļu laikā.

    Ja acs plakstiņš nenosedz zīlīti, lūdzu, piesakieties plānveida vizītei Bērnu  slimnīcas Acu slimību klīnikā pie dakteres Grīsles – tātad pie manis. Vidējas un neizteiktas ptozes gadījumos bērnu vecumā var mainīties radzenes izliekums un veidoties astigmatisms, tādēļ nepieciešams veikt speciālu izmeklējumu – noteikt acs staru laušanu cikloplēģijā (atslābinot acs akomodāciju).

    Obligātās profilaktiskās apskates pie oftalmologa bērniem, kam nav sūdzību par acu veselības stāvokli, iesaka viena, trīs un sešu līdz septiņu gadu vecumā.

    Taču jums noteikti meitiņu vajadzētu parādīt acu ārstam uzreiz, lai speciālists novērtētu ptozes smagumu klātienē. Ja tiks pieņemts lēmums ar operāciju nogaidīt, ptozi pie acu ārsta vajadzētu kontrolēt vismaz vienreiz gadā, bet, ja pamanāt, ka plakstiņš sāk strauji noslīdēt, negaidiet un vērsieties pie acu ārsta nekavējoties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē