• Plāno velosipēda vadītāja apliecības iegūšanu bērniem noteikt kā brīvprātīgu

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    25. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Satiksmes ministrija (SM) izvērtē iespēju noteikt, ka velosipēda vadītāja apliecības bērniem no 10 līdz 18 gadu vecumam ir nevis obligāta prasība, bet brīvprātīga iespēja, aģentūrai LETA stāstīja SM parlamentārais sekretārs Jānis Butāns (JKP).

    Viņš atsaucās uz Eiropas pieredzi, ko SM vēlas ieviest arī Latvijā. «Svarīgi, lai skolas mācību programmā tiktu nodrošināts, ka bērni apgūst ceļu satiksmes drošību. Tā kā bērniem ir atļauts satiksmē ar velosipēdu piedalīties patstāvīgi no 10 gadu vecuma, tad 4.klasē šādas apmācības ir īpaši būtiskas,» norādīja Butāns, skaidrojot, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) izstrādātais mācību līdzeklis sākumskolai ir kā papildu materiāls, kas skolotājiem piedāvā novadīt 10 mācību stundas par nozīmīgām ceļu satiksmes noteikumu tēmām.

    Butāns norādīja, ka skolotāji var izdrukāt mācību lapas internetā, pieteikties eksāmenu kārtošanai skolas datorklasēs.

    «Šī sistēma nemainīsies. Mūsu uzstādījums ir to pavērst vēl plašāk, lai visi 4.klašu skolēni šo vielu apgūtu,» teica Butāns, norādot, ka savukārt, velosipēda vadītāja apliecības tiktu aizstātas ar diplomu vai sertifikātu, ko bērns saņemtu pēc veiksmīgi nokārtota apmācību testa.

    Viņš skaidroja, ka tuvāko nedēļu laikā SM organizēs domnīcu, lai kopā ar Izglītības ministriju, CSDD un citiem ar ceļu satiksmes drošību un riteņbraukšanas jomu saistītiem ekspertiem izdiskutētu gan jautājumu par iespējamiem grozījumiem likumā, gan apmācībām skolā. Attiecīgi pēc diskusijām SM domnīcā, varētu būt lēmums par iespējamiem grozījumiem Ceļu satiksmes likumā.

    Pašreiz Ceļu satiksmes likums paredz, ka braukt ar velosipēdu ceļu satiksmē patstāvīgi atļauts personai, kura sasniegusi 10 gadu vecumu un kurai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

    Savukārt braukt ar velosipēdu pilngadīgas personas pavadībā pa ietvēm, velosipēdu ceļiem un citām vietām, kur atļauta tikai velosipēdu un gājēju kustība, bērniem atļauts neatkarīgi no to vecuma, bet ceļu satiksmē – no septiņu gadu vecuma. Dzīvojamās zonās, daudzdzīvokļu namu pagalmos un vietās, kur nenotiek mehānisko transportlīdzekļu braukšana, bērniem neatkarīgi no to vecuma braukt ar velosipēdu atļauts patstāvīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē