• Sniega izvešanas kārtība Rīgā – sniegu vest var, bet nav zināms, cik tas maksās

    Viedokļi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    5. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme.
    Foto: flickr.com/liepaja_lv
    Attēlam ir ilustratīva nozīme.
    Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmumu grupa CIVINITY aicina Rīgas domi izstrādāt skaidrākus nosacījumus sniega izvešanai galvaspilsētā.

    Šā brīža situācija ir tāda, ka sniega izvešanas vietas ir noteiktas, bet nav informācijas par tarifiem, kā tiks aprēķināta maksa par izvestā sniega daudzumu, līdz ar ko ne iedzīvotāji, ne nekustāmo īpašumu apsaimniekotāji nezina, cik tas galu galā izmaksās.

    «Ir skaidrs, ka šādai ziemai un sniega daudzumam pilsēta nebija gatava, jo pēdējo reizi līdzīga ziema bija vien 2010/2011.gada sezonā. Tomēr uzskatām, ka plānam un skaidriem nosacījumiem ir jābūt gatavībā vienmēr, jo šobrīd mēs kā apsaimniekotāji nevaram prognozēt sniega izvešanas izmaksas, attiecīgi – nevaram par tām informēt iedzīvotājus.

    Šobrīd sniega izvešana visās teritorijās nav nepieciešama, tomēr, ja nākamajās brīvdienās būs līdzīgs sniegputenis kā iepriekšējās, sniega izvešana pilsētā būs jāsāk plašāk,» norāda Gatis Roze, CIVINITY Latvija Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas nodaļas vadītājs.

    Uzņēmumu grupa atzinīgi novērtē Rīgas domes iniciatīvu par jaunajām vadlīnijām attiecībā uz dabai, gājējiem un dzīvniekiem draudzīgāku ielu un ietvju tīrīšanu ziemas periodā. CIVINITY jau pēdējos trīs gadus ir aicinājis noteikt stingrāku regulējumu sāls izmantošanai ielu tīrīšanā, gan attiecībā uz ietvēm, gan arī brauktuvēm pilsētā un uzņēmums ar katru gadu ir samazinājis sāls lietošanu ietvu tīrīšanā un izmanto to tikai kopā ar citiem pretslīdes līdzekļiem.

    Tomēr saistībā ar jaunajām vadlīnijām, paralēli ir jāizstrādā skaidri nosacījumi sniega izvešanai no pilsētas.

    Vadlīniju projektā noteikts – ir jānodrošina, ka sniegs netiek nobīdīts uz riteņbraucējiem un gājējiem paredzētās infrastruktūras, kā arī jābūt brīvai piekļuvei gājēju pārejām un citām gājējiem paredzētām zonām. Apsaimniekotājam, īpaši pilsētas centra mājās, nereti jādomā ne tikai par sniega novietošanu, lai nodrošinātu netraucētu gājēju/transporta pārvietošanos, nebojātu ēkas fasādi un apstādījumus, bet arī par sniega izvešanu. Tādēļ jo svarīgāk ir jau laikus būt informētiem par iespējām un nosacījumiem sniega izvešanai.

    Tāpat uzņēmumu grupa uzskata, ka Rīgas Domes saistošajos noteikumos būtu jāveic izmaiņas, kas nosaka, ka  ietvēm jābūt attīrītām līdz segumam, tā vietā norādot, ka tām jābūt bez sanesumiem un nokaisītām ar pretslīdes materiālu, piemēram, smiltīm.

    Tādā gadījumā namu apsaimniekotāji/īpašuma uzturētāji visiem līdzekļiem necenstos notīrīt ietves līdz ietves segumam ar sāls palīdzību. Šīs izmaiņas noteikumos  noteikti ievērojami samazinātu sāls patēriņu pilsētā kopumā.

    Uzņēmums arī vērš uzmanību uz to, ka šobrīd spēkā esošie normatīvie akti nosaka, ka iedzīvotāji ir atbildīgi arī par īpašumam pieguļošo teritoriju, kura pieder pašvaldībai. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji maksā par šīs teritorijas uzturēšanu, uzkopšanu un ziemas laikā arī sniega savākšanu un izvešanu. 

    «Uzskatām, ka tas nav īsti pareizi, un, vismaz attiecībā uz sniega savākšanu un izvešanu šādās teritorijās, pašvaldībai būtu jāuzņemas atbildība, nevis jāuzveļ tas uz iedzīvotāju pleciem, īpaši šādās situācijās, kad nav informācijas par nosacījumiem sniega izvešanai,» skaidro G.Roze. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē