• Kas jāzina, ja vēlies rīkot pasākumu mežā?

    Latvijas valsts meži
    Lauma Lūse-Kreicberga
    29. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lucky Business / Shutterstock
    Mežs ziemā ir kā dabas dāvana, iesaiņota sniegā un izdekorēta ar zaļām skuju virtenēm, turklāt to saņemt un izbaudīt var ikviens bez dzejoļu skaitīšanas. Mežā var uzburt pasakainu ziemas ballīti un neaizmirstamu pasākumu draugiem.

    Konsultē Ilze Līduma, Latvijas valsts mežu zemes lietojuma vadītāja. 

    Vai pasākums mežā jāsaskaņo?

    Ik gadu Latvijas valsts meži (LVM) saņem un izvērtē simtiem pieteikumu par publisku pasākumu rīkošanu mežā. Pēc normatīvā regulējuma publisks pasākums ir fiziskas vai juridiskas personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības. Tas nozīmē, ka jebkurš organizēts ģimenes brauciens uz valstij vai pašvaldībai piederošu mežu arī ir publisks pasākums, taču, kā atzīst Latvijas valsts mežu zemes lietojuma vadītāja Ilze Līduma, nebūtu racionāli katru soli mežā saskaņot. «Esam meklējuši risinājumu un, izvērtējot dažādus riskus, tostarp ietekmi uz dabu, ir tapuši Labas uzvedības noteikumi – ar tiem ikviens var iepazīties arī mūsu mājaslapā. Tie paredz, ka nepieciešams saskaņot tādus pasākumus, kuros piedalās vairāk nekā piecdesmit cilvēku,» norāda Ilze Līduma, apliecinot, ka nelielas draugu ballītes vai pasākumus ģimenes lokā mežā droši var rīkot bez saskaņošanas. Vienīgi ir jāpārliecinās, ka neatrodaties privātajā mežā un ievērojat arī pārējos noteikumus, ugunsdrošību un cieņpilnu attieksmi pret dabu ieskaitot. «Savukārt, ja pasākums tiek organizēts ar mērķi piesaistīt pēc iespējas plašāku dalībnieku vai skatītāju skaitu, tad tas noteikti ir jāsaskaņo.»

    Spēles, sacensības, laulību ceremonijas

    Pasākumi mežā tiek organizēti visdažādākajās Latvijas vietās, un Ilze Līduma ieskicē, cik atšķirīgi tie mēdz būt. «Lielākoties tie ir organizēti pārgājieni un skriešanas pasākumi, arī velosacensības. Pavasara pusē saņemam daudz pieteikumus saskaņot orientēšanās seriālu kalendārus. Latvijā tiek organizētas arī, piemēram, kamanu suņu sacensības gan ziemā, gan vasarā, kinologu biatlons. Notiek arī daudzi kultūras pasākumi, piemēram, koncerti purvā vai gleznu izstādes mežā, dažnedažādas mežā organizētas piedzīvojumu spēles un taktiskās lomu spēles. Tāpat tiek saskaņota filmēšana meža teritorijā – ar interesi lasām iesniegto scenāriju aprakstus un vērtējam plānotās darbības, bet vēlāk, skatoties filmu, priecājamies atpazīt konkrēto vietu vai objektu. Diezgan bieži saņemam lūgumus saskaņot laulību ceremoniju norises vietas. Laulībām lielākoties tiek izvēlētas populāras tūrisma vietas, piemēram, lapenīte Kokneses parkā, Skrīveru dendrārijs. Mēs piefiksējam vietu un datumu, un, ja kādam citam pārim iecerēts tas pats datumi, laikus par to informējam. Tas gan nenozīmē, ka rezervējam, jo Latvijas valsts mežu tūrisma vietas ir pieejamas ikvienam un mēs neizsniedzam eksluzīvas tiesības aizņemt šo vietu. Taču painformēt gan varam, ka tur jau tiek plānots pasākums, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem,» stāsta Ilze Līduma. 

    Pieteikuma formu ērti aizpildīt

    «Lai saņemtu atļauju Latvijas valsts mežu teritorijā rīkot publisku pasākumu, jāiesniedz pieteikums, kuru izvērtējam un sniedzam atbildi, vai konkrētajā vietā to vispār var rīkot, un kādi nosacījumi ir jāievēro,» norāda Ilze Līduma. Informēšanas un saskaņošanas mērķis ir izvērtēt un pēc iespējas novērst riskus – cilvēku drošībai, kaitējumu videi un mantiskajām vērtībām, kā arī ugunsdrošības nolūkos. «Esam darījuši visu iespējamo, lai saskaņot būtu pēc iespējas vienkāršāk. Mājaslapā lvm.lv sadaļā Ko var mežā? pieejama pieteikuma forma, kurā organizatoram jānorāda savi dati un jāsniedz informācija par plānoto pasākumu. Iezīmēšanas rīka funkcionalitāte ir vienkārša un intuitīvi saprotama – pieteikuma aizpildīšanai vajadzīgs ne vairāk par pāris minūtēm.» Lai saņemtu plānotās darbības saskaņojumu, tiek izskatīti arī papīra formā vai ar elektronisko parakstu parakstīti iesniegumi. Iesniegumā jābūt informācijai par organizatoru, aprakstam par plānotā pasākuma veidu un mērķi, norises vietu un laiku, kā arī informācijai par dalībnieku vai apmeklētāju skaitu, atbildīgo kontaktpersonu un saziņas iespējām. Iesniegumam pievienojams grafiskais pielikums – plānotās darbības vietas apraksts vai trases dati. «Pasākumu rīkotājus aicinām informāciju par plānotajiem pasākumiem iesniegt laikus – vismaz mēnesi pirms pasākuma norises, jo nepieciešams saņemt rakstisku apstiprinājumu,» piebilst Ilze Līduma. Pasākuma organizatoram ir jārūpējas par pasākumu dalībnieku un apmeklētāju drošību, kā arī jāinformē apmeklētāji vai pasākuma dalībnieki par noteikumiem, kas jāievēro pasākuma laikā. Pēc tā norises beigām jāsakārto vide, tai skaitā novācamas pasākuma laikā uzstādītās zīmes, norādes, marķējumi, kā arī atkritumi no pasākuma teritorijas jānogādā legālā atkritumu savākšanas punktā. 

    Kur pasākumus nedrīkst rīkot?

    • Privātā mežā bez īpašnieka atļaujas. Par to, ka mežs ir privāts, liecina informatīva zīme Privātīpašums un norāde ar pārsvītrotu cilvēciņu vai pārsvītrotu mašīnu vai zīme Iebraukt aizliegts.
    • Aizsargājamā teritorijā. Jau plānojot pasākumu, ieteicams izpētīt kartē apvidu. Kartogrāfisko informāciju par mikroliegumiem, aizsargjoslām un dabas aizsardzības teritorijām var iegūt interneta vietnē LVM Geo kartes un lietotnē LVM Geo Mobile.
    • Militārā poligona teritorijā un vietās, kur notiek Latvijas Nacionālo bruņoto spēku mācības vai medības. Organizatoram, plānojot pasākumu norisi, ir būtiski pēc iespējas pilnīgāk izvērtēt to drošību ietekmējošos apstākļus. Jāņem vērā, ka mežos, atbilstoši noslēgtajiem medību tiesību nomas līgumiem, var notikt medības. Tāpat Latvijas valsts mežiem ir noslēgta vienošanās ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ar mērķi sekmēt militāro mācību norisi. Jāņem vērā, ka arī Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes mācības bieži vien tiek rīkotas nedēļās nogalēs. Informāciju par to, kur gaidāmas mācības, var iegūt mil.lv/mācības. 

    Vai drīkst kurt ugunskuru? 

    Lai gan ziemā ugunsbīstamība mežos ir mazinājusies, ieteicams izvēlēties jau esošās ugunskura vietas, nevis ierīkot jaunas, turklāt labāk izmantot gāzes degli – prīmusu vai pārvietojamo grilu, kas būs gan ātrāks, gan drošāks, gan videi nekaitīgāks veids, kā pagatavot maltīti. Ja, uzturoties mežā, tomēr plānots kurināt ugunskuru, iekuram var izmantot sausus un nokaltušus zarus, taču resnākos stumbeņus gan nevajag izmantot, jo tur mājvietu rod daudzas augu, sēņu un dzīvnieku sugas.

    Vienu eglīti nocirst drīkst!

    Ziemassvētku laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir atļauts savām vajadzībām Latvijas valsts mežu apsaimniekotajos mežos nocirst eglīti – vēlams, meža ceļu vai grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, turklāt ievērojot, ka egles garums nedrīkst pārsniegt 3 metru augstumu, celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem un egle jānozāģē līdz ar zemi. Nedrīkst cirst jaunaudzēs un jauktos jaunu koku mežos, kā arī privātajā mežā, publiskā dabas parkā un īpaši aizsargātajās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar grafisku ozollapas attēlu. Latvijas valsts apsaimniekotos mežus var atrast ar mobilās lietotnes LVM GEO palīdzību, bet dabā atpazīt pēc atstarojošām dzeltenām plāksnītēm ar LVM simboliku un dzeltenas krāsas marķējumiem uz koku stumbriem.

    Raksts tapis ar Meža attīstības fonda atbalstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē