• Vairāki gadi aiz restēm – vai būs bargāki sodi par dzīvnieku nogalināšanu?

    Vardarbība pret dzīvnieku
    Ziņu aģentūra LETA
    11. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: SasaStock / Shutterstock
    Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) un Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz padarīt bargākus sodus par dzīvnieku nogalināšanu.

    Grozījumi paredz mainīt likuma pantu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un to spīdzināšanu.

    Pašlaik šī panta pirmā daļa paredz par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, vai par dzīvnieka spīdzināšanu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz laiku līdz trim gadiem turēt dzīvniekus.

    Savukārt panta otrā daļa paredz tādu pat atbildību, bet bargāku cietumsodu – līdz pieciem gadiem, ja šādi noziegumi pastrādāti publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, vai arī ja tos izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

    Piedāvātās izmaiņas paredz kriminālatbildību par dzīvnieka nogalināšanu pārnest uz bargāko panta otro daļu, kurā paredzēts līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods, vienlaikus atsakoties no iespējām par šādām noziedzīgām darbībām piemērot brīvības atņemšanai alternatīvos sodus – sabiedrisko darbu un naudas sodu.

    Savukārt atbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, nepilngadīgā klātbūtnē paredzēts izdalīt atsevišķi, nosakot vēl bargāku sodu – līdz sešus gadus cietumā, bez iespējām piemērot alternatīvos sodu veidus. Tāpat par šādu noziedzīgu nodarījumu varēs uz laiku līdz pieciem gadiem atņemt tiesības turēt dzīvniekus.

    Izmaiņas tapušas kā reakcija uz Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu «Reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām», kurā tika aicināts pastiprināt kriminālatbildību dzīvnieku pāri darītājiem, izslēdzot iespēju piemērot alternatīvos soda veidus brīvības atņemšanas soda vietā.

    Iepriekš diskusijās Saeimā dzīvnieku tiesību jomas pārstāve norādīja, ka labāk būtu attiecībā uz šādiem pārkāpējiem paredzēt iespēju aizliegumu turēt dzīvniekus noteikt uz ilgāku maksimālo laiku – desmit gadiem. Dzīvnieku aizstāvji iestātos pat par dzīvnieku turēšanas aizliegumu uz mūžu, bet pieļauj, ka tik stingru regulējumu drīzāk varēs ieviest tikai tālākā nākotnē.

    Atbalstu TM sagatavotajiem grozījumiem pauž arī prokuratūra, kas ir sagatavojusi arī savus priekšlikumus, par kuriem tiks spriests grozījumu tālākā izskatīšanas gaitā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē