• Kāpēc kaķi nedrīkst pārbarot? 5 aptaukošanās izraisītas sekas

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    14. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kroshanosha / Shutterstock
    Daudziem kaķu saimniekiem šķiet, ka viņa mīlulim ir tikai laba apetīte un ķermeņa apaļīgās aprises liecina par lielisku aprūpi. Veterinārārstiem par korpulentiem mājdzīvniekiem ir cits viedoklis.

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    5 galvenās aptaukošanās izraisītās sekas kaķiem

    1. Diabēts
      Kaķiem palielināts svars bieži izraisa diabētu, kuru ārstēt ir sarežģīti un kas saimniekam var izrādīties visai dārgs pasākums.
    2. Urīnceļu problēmas
      Kaķu īpašniekiem jo īpaši nepatīkamas situācijas jāpiedzīvo, ja to mīluļi sāk nekontrolēti urinēt, turklāt šāda slapināšana notiek pa visu mājokli. Arī pašiem astaiņiem urīnceļu slimības sagādātā ciešanas – optimāla ķermeņa svara saglabāšana samazinās risku tām attīstīties. Kaķi, kas ir aktīvi, ar normālu ķermeņa svaru, ir mazāk pakļauti stresam, tas nozīmē arī mazāk problēmu ar urinēšanu.
    3. Osteoartrīts
      Kaķi, kuriem konstatēta aptaukošanās, cieš no artrīta izraisītām sāpēm. Artrīts ir deģeneratīva kaulu un locītavu slimība, ko lielākoties novēro gados vecākiem mājdzīvniekiem. Ja ir palielināts svars, kauliem un locītavām kustību laikā noslodze ir daudz lielāka. Tāpēc, lai izvairītos no kaulu problēmām, ieteicams kontrolēt barības porciju lielumu, kā arī likt kaķim vairāk kustēties.
    4. Subklīniskie apstākļi
      Kaķiem izdodas labi nomaskēt slimību priekšvēstnešus, tāpēc var netikt pamanītas pirmās pazīmes, kas liecina par pankreatītu, kuģa un zarnu trakta slimībām, diabēta sākotnējām izpausmēm u. c. Lai izvairītos no ielaistām veselības problēmām, sekosim līdzi mīluļa ķermeņa svaram un izvairīsimies no kaķa pārbarošanas.
    5. Sliktāka dzīves kvalitāte un īsāks mūžs
      Šīm sekām nav nepieciešams īpašs paskaidrojums, taču visgrūtāk ir pieņemt domu, ka kaķim ar mīlestību dotie kārumi var saīsināt mīluļa mūža ilgumu.

     

    Lai izvairītos no kaķa aptaukošanās, vēlams ievērot ražotāju ieteikto barības daudzumu, kas norādīts uz iepakojuma. Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem, lai tie būtu labā formā, ir svarīgi izkustēties. Ja kaķis nespēlējas savā nodabā, ieteicams ieviest regulāru rotaļu laiku.
    Ja kaķis jau iedzīvojies liekā svara problēmās, ieteicams lūgt padomu veterinārārstam, kas palīdzēs mīlulim atgriezties vēlamajā svara kategorijā. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē