• Vai kaķi jūt nāvi?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    11. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kaķi patiešām ir apbrīnojamas radības. Jau kopš senseniem laikiem cilvēki kaķiem piedēvējuši noslēpumainas un varenas spējas, sākot no dievišķām Senajā Ēģiptē un beidzot ar velnišķām viduslaikos. Pastāv uzskats, ka kaķi jūt ne tikai savu, bet arī saimnieka un pat cita mājdzīvnieka nāvi. Bet vai tiešām ir pamats tā uzskatīt?

    Vai kaķi jūt savu nāvi?

    Visticamāk, tu ne reizi vien no paziņām esi dzirdējis vai arī pats esi pieredzējis, ka kaķis, sajuzdams savas nāves tuvošanos, aizgājis nezināmā virzienā nomirt. Kāds šai parādībai piedēvē īpaša rituāla nozīmi, citi uzskata, ka kaķis vienkārši nevēlas sarūgtināt savus saimniekus. Kaķu īpašnieku viedokļi gan šajā ziņā atšķiras. Kas tad patiesībā notiek, un vai tiešām kaķis jūt, ka viņa stundas ir skaitītas?

    Diemžēl kaķiem nepiemīt tālredzības spējas. Citādi viņi uz ielas tik bieži nepakļūtu zem automašīnu riteņiem, neaizietu bojā no kāda nelabvēļa izliktas žurku indes, bet mājās kaķi izvairītos rīt dažādus dzīvībai bīstamus priekšmetus, grauzt vadus un lēkt pa atvērtiem logiem. Pēkšņa šāda nāve izrādās gan cilvēkiem, gan kaķiem. Taču stāstos par nāvi, kuru paredzējuši kaķi, runa nav par pāragru aiziešanu uz citiem medību laukiem. Parasti šīs situācijas ir saistītas ar kaķa slikto pašsajūtu, pirms viņš dodas prom.

    Saimnieki ne vienmēr saprot, ka viņu kaķi jūtas slikti, jo mājdzīvnieki bieži slēpj savas sāpes no apkārtējiem, lai neviens nepamanītu, ka viņi ir neaizsargāti.

    Tāds ir dabiskais mehānisms, kas ļauj dzīvniekiem izdzīvot savvaļā. Šī paša iemesla pēc kaķi bieži pamet mājas, ja jūtas īpaši slikti. Un ir visai iespējams, ka uz ielas novājināts kaķis atrod savu nāvi, jo tur ir pietiekami daudz dzīvībai bīstamu faktoru: aukstums vai karstums, bez uzraudzības atstāti suņi, agresīvi kaķi, automašīnas, infekcijas, inde, kas izlikta žurkām utt. Slimam mājas kaķim tas var būt letāli. Te mēs varam vērot, ka uzvedības modelis, kas ļauj kaķim izdzīvot savvaļā, izrādās ļoti slikts variants mājas apstākļos. Jo tieši saimnieki varētu palīdzēt, aizvest uz veterināro klīniku, veikt ārstēšanu, un kaķis varētu nodzīvot vēl ilgus gadus. Patiesībā tieši tā saimniekam arī vajadzētu rīkoties, ja viņš pamana sliktas pašsajūtas simptomus.

    Atceries, jo ātrāk tu vērsīsies pēc palīdzības pie speciālista, jo lielāka iespēja, ka izdosies dzīvniekam palīdzēt. Nejauc kaķa instinktīvo vēlmi paslēpties, kad viņš slikti jūtas, ar nepieciešamību pamest mājas, lai nomirtu ārpus tām. Diemžēl gadās tā, ka saimnieki izlaiž slimo kaķi uz ielas, uzskatot, ka pie nāves sliekšņa viņam jābūt vienam. Protams, tas ir absurds secinājums, lai gan cilvēks var cītīgi sevi pārliecināt par šādas rīcības altruismu, domājot, ka viņš ir izpildījis kaķa pēdējo gribu.

    Atsevišķi jāpiemin tie gadījumi, un to ir vairums, kad no mājām aiziet un neatgriežas pilnīgi veseli un jauni kaķi. Vēlreiz jāuzsver, ka mājas kaķim iela nav īstā vieta, kur atrasties. Palaižot dzīvnieku ārā, tu pakļauj savu mājas kaķi milzīgam riskam. Ne velti kaķu glābēju vidū klejo frāze: «Izlaižot savu mīluli brīvā vaļā, neaizmirsti atvadīties no viņa.»

    Vai kaķis jūt saimnieka nāvi?

    Interesanti, ka šajā jautājumā zinātne ir dzīvnieku īpašnieku pusē – jā, jūt. Pastāv dažādas hipotēzes, kas skaidro šīs parādības iemeslus. Viena no tām stāsta, ka nopietnas slimības beidzamajā stadijā cilvēka organisms izdala noteiktas vielas, ko suņi un kaķi uztver pēc smaržas. Tas pats attiecas uz krasām cukura līmeņa izmaiņām cilvēka asinīs un citiem traucējumiem cilvēka organisma darbībā, kas izraisa nāvi.

    Zināmi pat gadījumi, kad dzīvnieki sākuši uzvesties nemierīgi, tuvojoties saimniekam, vai arī ieslīguši depresijā.

    Veicot izmeklējumus, saimniekam tika atklāta tā vai cita slimība, un, to neatklājot un laikus nesniedzot palīdzību, beigas būtu ļoti bēdīgas. Tāpēc var teikt, ka kaķi (un arī suņi) ne tikai jūt nāvi, bet var arī brīdināt saimnieku par briesmām – izglābt cilvēkam dzīvību. Protams, jāsaprot, ka kaķu spējas tik atbildīgā lietā kā slimību diagnosticēšana tomēr ir ierobežotas, tāpēc vajadzētu uzticēties profesionālam ārstam.

    Saimnieka zaudējumu katrs kaķis izjūt citādi. Te daudz kas atkarīgs no savstarpējās pieķeršanās un kaķa rakstura. Tāpat jāņem vērā, ka suņi apkārtējiem spilgtāk demonstrē savas emocijas, jo viņi pēc savas būtības ir sociālāki, savukārt kaķu pārdzīvojumi slēpti dziļāk, taču tas nenozīmē, ka tie ir mazāk spēcīgi.

    Vai kaķis jūt savu sugas brāļu un citu dzīvnieku nāvi?

    Kas attiecas uz priekšnojautām, kas saistītas ar letālām izmaiņām citu dzīvnieku organismā, secinājums ir līdzīgs iepriekš minētajam par cilvēkiem. Cits jautājums, vai vienmēr kaķis par to izrādīs ārēju uztraukumu, lai gan arī tā notiek. Tomēr, kad viens no mājdzīvniekiem nomirst, otrs – neatkarīgi no tā, vai tas ir kaķis vai suns, – var ļoti ilgoties pēc viņa. Zaudējuma sāpes pazīstamas daudziem augsti attīstītiem dzīvniekiem. Piemēram, ziloņi pat rīko savdabīgas bēres saviem bojāgājušajiem sugas brāļiem.

    Daudz spilgtāk pārdzīvojumi izpaužas tiem kaķiem, kuri bijuši ļoti draudzīgi, gluži vai nešķirami.

    Var tikai iedomāties, cik smagi ir zaudēt draugu. Ja kas tāds notiek, kaķis parasti meklē zaudēto sugas brāli pa dzīvokli, ņaud, it kā saucot viņu, ieskatās katrā mājas stūrī. Cits stāvolis – depresija – arī nav retums. Tad saimnieks var novērot, ka kaķis kļuvis apātisks, atsakās no ēdiena, ir šļaugans. Ņem vērā, ka nevajadzētu atstāt šādu kaķa stāvokli bez vērības, citādi dzīvnieks var iedzīvoties nopietnās veselības problēmās. Ļauj dažas dienas kaķim pasērot, bet pēc tam pamēģini uzsāk ar viņu rotaļu, runā ar viņu, uzcienā ar viņa iecienītāko kārumu. Nepieļauj, lai depresīvais stāvoklis ievelkas un padziļinās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē