• Laiks pēc operācijas. Radoši padomi suņa aktīvai atlabšanai

    Padomi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ierobežojumi variējas atkarībā no operācijas sarežģītības pakāpes un vietas, kur tā veikta, tāpēc svarīgi noskaidrot pie veterinārārsta, kas tavam sunim ir kategoriski aizliegts. Ar ko nodarbināt suni pēc operācijas, ja nepieciešams ierobežot viņa kustības.

    Pēc operācijas ārsti saimniekam dod rekomendācijas kopšanas ziņā un aizliedz sunim lēkāt, skriet, peldēt un veikt citas aktivitātes nedēļu vai pat divas. Tas ir nepieciešams, lai novērstu sarežģījumus atlabšanas periodā. 

    Suns pēc operācijas

    Pēc vairākām sarežģītām operācijām (piemēram, locītavās) ilgstoši jāatturas no slodzes, un atlabšanas periods ievelkas vairākas nedēļas. Tas sunim ir visai grūts uzdevums, īpaši jau ļoti jaunam. Lai pasargātu suni no lēcieniem, aktīvām rotaļām, skriešanas pēc operācijas, nepieciešams ierobežot viņa kustību brīvību, tāpat suns pastāvīgi jāuzrauga.

    Ja tev jāaiziet uz darbu vai kur citur, tu vari izmantot krātiņu, manēžu vai ieslēgt suni kādā istabā. Ja esi mājās – kaut vai pirmo laiku speciālisti rekomendē izmantot pavadu, lai pārliecinātos, ka suns nelēkšos pa māju un strauji nelēks kājās, kad kāds piezvanīs pie durvīm.

    Dažas dienas pēc operācijas vairākums suņu sāk justies labāk un kļūt tramīgi: gan no tā, ka viņiem gribas kaut ko darīt, gan no nepatīkamajiem apgrūtinājumiem (grāfa apkakle u. c.) un dzīstošajām rētām. Tas ir grūts laiks jums abiem. Tāpēc vajag pieiet radoši. Lūk, daži padomi:

    • Rotaļlietas, kas piepildītas ar kārumiem
      Senatnē suņiem pašiem vajadzēja sameklēt barību, nevis saņemt to jau gatavu bļodiņā, tāpēc ēdiena iegūšana ir svarīga suņu uzvedības daļa. Piepildi kādu suņa rotaļlietu ar viņa iecienīto ēdienu, lai suns varētu pats to nopelnīt. Šādas rotaļlietas palīdzēs sunim pārvarēt garlaicību un dos viņam iespēju uzlabot savas prasmes uzdevumu risināšanā.
    • Lai strādā deguns!
      Ožas treniņš nodrošinās tavam sunim labu prāta slodzi. Suņiem ir lielisks deguns, taču nepieciešama prakse, lai viņi sāktu izmantot ožu, nevis vizuālu priekšā teikšanu. Sagatavo vairākus kārumu gabaliņus un pamēģini izspēlēt ar suni šīs trīs spēles.
    1. Kurā rokā? Paslēpt kārumu vienā no rokām un pastiep sunim priekšā divas sakļautas dūres. Kad viņš būs izvēlējies pareizo roku – uzslavē viņu un atver roku, lai iedotu kārumu. Iespējams, būs nepieciešams kāds laiks un vairāki mēģinājumi, lai suns uztvertu rotaļas būtību.
    2. Uzpirksteņi. Paņem trīs glāzītes (vai kārbiņas) un paslēp zem vienas no tām kārumu. Ļauj sunim apošņāt glāzītes un paslavē, kad viņš izvēlēsies pareizo (pat ja viņš orientējās uz vizuālajiem signāliem). Kad suns sapratīs spēles noteikumus, paslēp kārumu un suņa acu priekšā vairākas reizes apmaini glāzītes vietām, lai suns paļaujas uz ožu, nevis acīm. Vari arī suni izvest citā istabā, kamēr slēp zem glāzītes kārumu.
    3. Atrod kārumu. Paslēp kārumu gabaliņus istabā sunim aizsniedzamā augstumā. Sākumā tos noliec vietā, kur suns tos bez problēmām varēs atrast. Pakāpeniski padari uzdevumu sarežģītāku, taču neaizmirsti uzslavēt sunim ikreiz, kad viņš atradīs slēptuvi.

     

    Intelektuālas rotaļlietas un prāta spēles

    Ir vēl viens veids, kā nodarbināt suni, – izmantot rotaļlietas, kas prasīs no dzīvnieka uzmanību un koncentrēšanos. Zooveikalos var iegādāties dažādas intelektuālas rotaļlietas suņiem, taču tās vari izgatavot arī pats, piemēram, no kēksu formiņām un tenisa bumbiņām. Ieliec vairākus kārumus formiņās, bet pa virsu tenisa bumbiņas – sunim nāksies padomāt un papūlēties, lai iegūtu kārumu.

    • Vērošanas postenis
      Ir suņi, kas gatavi stundām sēdēt pie loga vai gulēt verandā, vērojot apkārtni. Dod viņam tādu iespēju, tomēr paredzi variantu, ka suns, ieraugot skrienošu objektu, var izrauties no vietas.
    • Atkārtojiet pamata komandas
      Tā ir lieliska iespēja, lai atsvaidzinātu atmiņā galvenās komandas, piemēram Sēdēt!, Gulēt!, Blakus! Vietā! un citas tavam sunim fiziski izpildāmas komandas pēcoperācijas laikā.
    • Iemāci jaunus trikus
      Tas nodarbinās suni un dos vajadzīgo slodzi. Piemēram, tēlot mirušu suni vai atvērt un aizvērt durvis. Būvēt piramīdu. Salikt rotaļlietas kastē. Zīmēt, turot otiņu mutē. Noturēt kārumu uz deguna. Ideju ir daudz, orientējies uz sava suņa iespējām un iedarbini fantāziju.
    • Iedod rotaļlietām vārdus
      Nosauc rotaļlietas vārdos un iemāci sunim tās atnest. Tas ir labs prāta treniņš. Sākumā paņem vienu rotaļlietu un, spēlējoties ar suni, sāc to saukt vārdā. Aizmet to netālu no sevis un pasaki: «Atnes zaķīti!» Ņem vērā, ka jābūt iemācītai komandai Atnes!, citādi šo triku sunim būs grūti apgūt. Kad suns atkārtos to dažas reizes, noliec sev blakus vairākas rotaļlietas un palūdz sunim atnest vienu no tām.
    • Masāža
      Tā ir ļoti patīkama, atslābinoša procedūra, un vairums suņu ir par to sajūsmā. Turklāt tā labvēlīgi ietekmē suņa veselību – samazina stresu, uzlabo asinsriti utt.
    • Pavadāt vairāk laika kopā
      Nosēdies ar suni uz dīvāna (ja tu, protams, ļauj viņam tur kāpt) vai arī paklāja. Paņem grāmatu, planšeti vai ieslēdz filmu, un vienkārši izbaudiet viens otra klātbūtni. Tas ir vienkāršs kopēja laika pavadīšanas paņēmiens, kurš patiks jums abiem un ļaus atpūsties no kņadas.

    Suņa kustību ierobežošana nav nemaz tik grūts un neiespējams uzdevums, tomēr tas prasa laika un finanšu plānošanu. Tu ievērojami atvieglosi suņa atlabšanas periodu, novirzot suņa enerģiju prāta treniņā, izmantojot tam dažādas rotaļas un, protams, kārumus un uzslavas.

    Atceries!

    • Pēc operācijas ap rētām var veidoties zilumi, bet, ja no rētas sūcas asinis vai rēta sāk nelāgi ost, tad dzīvnieks jāved uz veterināro klīniku, kur tas tiks atbilstoši apkopts.
    • Ja veterinārārsts izrakstījis dzīvniekam zāles, tad tās vēlams lietot regulāri.
    • Nedrīkst palielināt pretsāpju līdzekļu devas, ja tas iepriekš nav saskaņots ar veterinārārstu.
    • Pēc operācijas noskaidro, kādas zāles dzīvniekam jādod, cik bieži un kādās devās tās jālieto.
    • Lielākā daļa suņu tabletes neaprīs labprātīgi, tāpēc vari medikamentus sunim iebarot, noslēpjot tos kādā kārumā.
    • Pēcoperācijas periodā uz kādu laiku vajadzētu ierobežot arī dzīvnieka fiziskās aktivitātes, jo suns, spēlējoties vai nonākot kontaktā ar citiem dzīvniekiem, var savainoties.
    • Dzīvnieka atkopšanās pēc operācijas var būt pat vairākus mēnešus ilga, tāpēc konsultējies ar veterinārārstu par to, kad un kā suns drīkst atsākt fiziskās aktivitātes.
    • Ja suns plēš vai laiza nesadzijušu rētu, tad dzīvniekam nepieciešams uzlikt grāfa apkakli, lai tas nevarētu tikt klāt operācijas rētai.
    • Nodrošini, lai suns pēc operācijas vienmēr saņemtu svaigu barību un ūdeni.
    • Ja sunim uzlikti apsēji, tad maini tos regulāri un apkop brūci ar veterinārārsta izrakstītajiem līdzekļiem.
    • Pēc operācijas dzīvniekam daudzas ikdienišķas darbības (piemēram, iekāpšana automašīnā) var šķist apgrūtinošas, tāpēc palīdzi tam, ja nepieciešams.
    • Ja suns ilgstoši atsakās no ēdiena, tā vēdera izeja kļuvusi neregulāra vai arī rēta sākusi nelāgi ost, tad dzīvnieku obligāti vajadzētu vest pie veterinārārsta uz pārbaudi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē