• Kur suni var ņemt līdzi?

    Mājas mīluļi
    Sallija Krūze
    2. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Daudzi suņu saimnieki nevēlas šķirties no saviem četrkājainajiem draugiem ne uz minūti. Tomēr ieeja ar suni atļauta ne visur.

    Kur ieeja ar suni ir aizliegta?

    Suni var ņemt līdzi uz jebkuru vietu, kur nav zīmes, ka to darīt ir aizliegts. Taču vairumā gadījumu ar suņiem aizliegts ierasties baznīcās, bērnudārzos, kinoteātros, teātros, koncertzālēs, muzejos un pārtikas preču veikalos.

    Vai lielveikalos drīkst suni ņemt līdzi?

    Tādos lielveikalos kā Maxima un Rimi ieeja ar suni ir aizliegta, jo tur tiek tirgota pārtika un mājdzīvnieku piekļūšana pārtikas sagatavošanas, apstrādes un uzglabāšanas vietām ir nepieļaujama. Pie veikaliem ir arī zīme, ka ieeja ar suni ir aizliegta. Izņēmuma gadījumā veikalā var ienest tikai mazos klēpja sunīšus, kas visu iepirkumu laiku tiek turēti rokās vai speciālā somā, jo higiēnas iemeslu dēļ nedrīkst tos turēt ratos, kur citi cilvēki liek pārtikas produktus, vai vest pavadā. Ar suni ieeja aizliegta arī lielveikalā IKEA, jo tur ne tikai tiek tirgotas mēbeles un sadzīves preces, bet arī darbojas restorāns.

    Vai uz restorānu suns var nākt līdzi?

    To lemj restorāna īpašnieks. Ja uz durvīm nav zīmes, kas liedz ieeju ar suni, tas nozīmē, ka tas ir suņiem draudzīgs un mīluli vari ņemt līdzi. Taču, ja tāda zīme uz durvīm ir, bet tu nolemsi to ignorēt, tevi var palūgt atstāt suni aiz durvīm vai pamest iestādes telpas. Ja tu redzi šādu zīmi, apmeklējot restorānu vasarā, vari palūgt atļauju pasēdēt ar suni uz terases. Lielākoties restorānu īpašnieki to ļauj. Daudzos restorānos šāds kompromiss ir pieļaujams. Protams, ar noteikumu, ja pret suņa klātbūtni neiebilst citi apmeklētāji.

    Muzejā drīkst ņemt suni?

    Nacionālā mākslas muzeja iekšējie kārtības noteiktumi paredz, ka suņiem jāpaliek aiz muzeja durvīm. Muzejā netiksi arī tad, ja suni nesīsi rokās vai somā. Izņēmums ir suņi pavadoņi, kuri muzejā ir atļauti. Arī Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ieeja ar suni ir aizliegta. Taču daudzos citos muzejos Latvijā ieiet ar suni ir atļauts – to vēlams noskaidrot, pirms dodies ekskursijā.

    Kā ar Nacionālo bibliotēku?

    Lasīt grāmatas Gaismas pilī tev nāksies bez suņa klātbūtnes, jo šajā ēkā ieeja ar dzīvniekiem ir kategoriski aizliegta. Izņēmums – suņi pavadoņi vai asistenti un dienesta suņi kopā ar Drošības dienesta darbiniekiem. Pirmkārt, bibliotēka ciena citus apmeklētājus, kuriem suņa klātbūtne varētu būt traucējoša, turklāt nekad nevar zināt, kuram ir vai nav alerģija pret dzīvnieku apmatojumu. Taču galvenais iemesls ir fondu saglabāšana.

    Vai suni var ņemt īrētā dzīvoklī?

    Parasti to nosaka dzīvokļa īpašnieks, kad slēdz ar īrniekiem līgumu. Tiek ņemts vērā gan dzīvnieka izmērs, gan dzīvokļa lielums. Savu lomu var nospēlēt arī kaimiņu domas. Tādēļ, pirms pērc suni, par savu lēmumu jāpaziņo dzīvokļa īpašniekam.

    Vai viesnīcā ar suni ielaidīs?

    Līdzīgi kā ar restorāniem – šo jautājumu regulē īpašnieks. Proti, ja viesnīcas noteikumi neaizliedz dzīvot numuriņā kopā ar dzīvniekiem, suni mierīgi vari ņemt līdzi.

    Vai suns var peldēties kopā ar cilvēkiem?

    Jā, bet ne visur. Baseinā ieeja ar suni, protams, ir aizliegta. Taču ezerā vai jūrā vari izbaudīt kopīgas peldes ar savu mīluli. Tomēr jāatceras, ka tas atļauts ne visur. Oficiālās peldvietās peldināt suni ir aizliegts. Šādas vietas pazīsi pēc īpašām zīmēm, kas norāda, kur tās sākas un kur beidzas. Šie noteikumi attiecas gan uz Rīgas peldvietām, gan pie jūras, gan ezeriem un upēm. Pat ja peldini dzīvnieku tur, kur tas ir atļauts, tev vienmēr jāseko viņam līdzi, nekādā gadījumā neatstāj suni bez uzraudzības. Ja nu pēkšņi peldēties ierodas lielāka cilvēku kompānija vai bērni, lai suns nesabiedē viņus. Labāk, drošs paliek drošs, turi suni pie pavadas. Arī uz peldvietām attiecas tie paši noteikumi, kas pilsētā, – aiz sava suņa jāsavāc.

    Kā braukt sabiedriskajā transportā?

    Par mazajiem klēpja sunīšiem, kas brauciena laikā tiek turēti rokās vai somiņā un neaizņem atsevišķu sēdvietu, maksāt nevajag. Savukārt par lielāka suņa pārvadāšanu jāiegādājas vienreizēja dzīvnieka pārvadāšanas jeb bagāžas biļete. Taču nedrīkst suni sēdināt uz krēsla vai atļaut stāvēt ejā, kur tas var traucēt citiem pasažieriem. Trolejbusā vai tramvajā pievērs uzmanību vietām, kur krēsli salikti ar mugurpusēm viens pret otru. Starp tiem parasti ir brīvs laukums, kur pietiks vietas nostāties pat visai liela izmēra sunim. Dzīvnieks jātur īsā pavadā un sunim jābūt ar uzpurni. Līdzi jābūt arī dzīvnieka pasei ar derīgu vakcināciju pret trakumsērgu. Nevakcinētus dzīvniekus pārvadāt aizliegts.

    Vai drīkst ņemt suni līdzi uz darbu?

    Šis jautājums noteikti jāpārrunā ar darba devēju. Ja tu ar viņu to saskaņosi un kolēģiem nebūs iebildumu, vari savu suni ņemt līdzi uz biroju. Taču šādu atļauju dod reti kurš darba devējs, un pat ja dod – tad līdz pirmajam pārkāpumam vai kolēģa sūdzībai.

    Ieskaties!

    Daudzas vietas, kurās ieeja ar suni ir atļauta, apkopotas mājaslapā www.arsuni.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē