• 4 svarīgi jautājumi par trušiem

    Truši
    Ligita Timma
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz jautājumiem atbild spciāliste Ina Ladiga.

    Cik ilgs ir truša mūžs, un no kā tas atkarīgs?

    Truša dzīves ilgums ir vidēji no 6 līdz 8 gadiem, bet mēdz būt arī izņēmuma gadījumi, kad trusis nodzīvo 10, 12 un pat 15 gadus. Šie dzīvnieki kļūst pieauguši jau apmēram 5–6 mēnešos, bet 4–5 gados jau ir sasnieguši seniora vecumu.

    Truša dzīves ilgums ir atkarīgs arī no barošanas un dzīves apstākļiem. Trusim piemērota vienkārša un dabiska barība, daudz kustību un svaigs gaiss. 

    Cik svarīgi trusim dzert ūdeni? Ko darīt, ja viņš gandrīz nemaz nedzer?

    Ūdens trusim ir ļoti svarīgs organisma normālas funkcionēšanas nodrošināšanai. Visi truši nedzer vienādi daudz, bet ir novērots, ka aktīvāki, ilgāk dzīvojoši un veselīgāki ir tie, kuri dzer vairāk. Ja trusis staigā pa mājokli, iespējams, ka viņš padzeras no cita mājdzīvnieka trauciņa, tikai saimnieks nav to pamanījis. Var arī gadīties, ka stipri mainījusies ūdens garša un tā viņam nepatīk. Ja trusim jau izveidojies paradums ļoti maz dzert, to varētu kompensēt, regulāri dodot sulīgu barību, piemēram, burkānus, ābolus, vasarā – svaigu zāli. Jāpiezīmē, ka arī trušiem iespējamas problēmas ar mutes dobumu, zobiem. Ja rodas aizdomas, ka tur tā vaina, mīlulis jāaizved parādīt veterinārārstam.

    Vai trusītim arī mēdz būt garlaicīgi? Kā trusi varētu uzklaidēt, lai viņam būtu interesantāka dzīve un viņš vairāk izkustētos?

    Trusim, tāpat kā visiem nebrīvē turētiem dzīvniekiem, būrī vienam droši vien ir garlaicīgi, un viņš gaida mājās saimnieku. Ja saimnieks ilgi ir prom un viņu šī problēma satrauc, tad var iegādāties trusītim draugu, vislabāk – kāda cita dzīvnieka izskatā, jo truši savā starpā ne visai labi satiek. Tomēr, ja gribat turēt vairākus trušus, tad jāņem divi puikas, kas jākastrē, vai arī divas meitenītes. Tomēr jārēķinās, ka, sasniedzot 2,5–3 mēnešu vecumu, trusēniem būs vajadzīgs katram savs būris (ja vien tie nedzīvo āra aplociņā, kur ir pietiekami liela teritorija).

    Ar mantiņām truši daudz neaizraujas, bet ir gadījumi, kad cilvēki iemāca trusītim spēlēties ar kādu mantiņu, taču tad rotaļāšanās notiek cilvēka klātbūtnē. Trusim patīk skrienamā trasīte – šķēršļu josla, pa kuru viņš var noskriet savu distanci, lienot gan pa apakšu, gan cauri šķērslim, lecot pāri utt. Tādu trasi var izveidot, noliekot paralēli divus dēļus, starp kuriem izvieto šķēršļus. Trusim apliek iemauktiņus ar pavadu un aicina iet pa šķēršļu joslu. Parasti viņš to apgūst ātri un dara labprāt. Dzīvniekam var palīdzēt pārvarēt garlaicību, nodrošinot viņam pietiekami lielu būri, vislabāk ar plauktu, lai var lēkāt, mājiņu, kurā var ielīst, vienmēr svaigus graužamos – dažādus zariņus. Trusis tad būs apmierināts, jo viņš ļoti daudz laika pavada ēdot.

    Kas var noderēt truša izklaidei?

    • Sausa siena bumbas un slotiņas

    • Augļkoku zariņi

    • Sausi priežu čiekuri

    • Vienkāršas mazu bērnu rotaļlietas, darinātas no cietas plastmasas, ko trusis nevar sagrauzt

    • Zemas kaķu platformas, pa kurām kāpelēt

    • Cietas gumijas bumbas

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē