• Valsts prezidents: Iespējams, skolās saņemtie draudu e-pasti ir daļa no hibrīduzbrukuma

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    13. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikipedia
    Iespējams, Latvijas skolās saņemtie draudu e-pasti ir daļa no hibrīduzbrukuma, šādu viedokli intervijā TV24 pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

    Prezidents atteicās vērtēt notikušo, kamēr atbildīgās institūcijas nav nākušas klajā ar izmeklēšanas secinājumiem. Rinkēviča ieskatā, raugoties no uzbrucēju viedokļa, e-pasti izsūtīti rūpīgi izraudzītā laikā, jo sestdien kaujinieku grupējums «Hamas» uzbruka Izraēlai, saasinot sabiedrības jūtīgumu pret iespējamiem terorisma draudiem.

    «Es ļoti labi saprotu pedagogus un vecākus, kuriem tas bija trauksmains brīdis. Tiekoties ar iekšlietu ministru, plānoju pārrunāt iekšlietu sistēmas finansējumu, ministrijas prioritātes, runāsim arī par Austrumu robežu. Gribēšu ar ministru pārrunāt arī šos jautājumus,» sacīja Valsts prezidents.

    Rinkēviča ieskatā, gadījums ar draudu e-pasta izsūtīšanu Latvijas skolām parāda, ka rīcības algoritms ir skaidrs, ja šādus draudus saņem viena vai divas skolas, viens vai divi veikali.

    Taču, ja tas skar plašāku cilvēku loku, ir jāizstrādā algoritms, kādā veidā centralizēti tiek pieņemti lēmumi, kurš pieņem lēmumus ko un kā darīt.

    «Pilnīgi noteikti ir jāuzlabo sadarbība starp izglītības un iekšlietu sistēmām. Jābūt vienam atbildīgajam, kurš pieņem lēmumu, piemēram, ja draudu līmenis ir zems un tas netiek uzskatīts par būtisku. Jābūt tam, kurš saka galavārdu. Manuprāt, ir nepieciešams mazliet piestrādāt,» sacīja Valsts prezidents. Rinkēvičs vērsās pie sabiedrības, atgādinot, ka dzīvojam ārkārtīgi sarežģītā laikā, kad provokācijas, incidenti un hibrīduzbrukumi kļuvuši par ikdienu.

    Kā ziņots, nedēļas sākumā divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma anonīmus draudu e-pastus krievu valodā.

    Valsts policija vērsa uzmanību, ka saņemtie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, kuras mērķis ir destabilizēt sabiedrību un iestāžu darbu. Šī iemesla dēļ izglītības iestādes tikai aicinātas nepārtraukt darbu, tomēr virkne no tām tomēr izvēlējās veikt bērnu evakuāciju.

    Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka draudu sūtītājs bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē