• Par neatbilstošām pasludina normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    5. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Satversmes tiesa (ST) šodien par neatbilstošām pasludinājusi normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un tā pārskatīšanas periodu.

    Lieta tika ierosināta pēc 20 bijušo Saeimas deputātu pieteikuma. Viņi lūdz ST izvērtēt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmās daļas un likuma «Par sociālo drošību» 2.2 panta otrās un trešās daļas atbilstību Satversmes 1.un 109.pantam.

    Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmā daļa līdz 2023.gada 1.jūlijam noteica, ka garantētais minimālo ienākumu slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

    Likuma «Par sociālo drošību» 2.2 panta otrā daļa paredz, ka minimālo ienākumu slieksnis nav zemāks par 109 eiro. Savukārt panta trešajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņus pārskata vienlaikus ne retāk kā reizi trijos gados.

    Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Savukārt Satversmes 109.pants, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

    Lieta ierosināta pēc 20 iepriekšējā Saeimas sasaukuma opozīcijas deputātu pieteikuma. Pieteikuma iesniedzēji pamatā ir partijas «Saskaņa» 13.Saeimas deputāti – Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Nikolajs Kabanovs, Artūrs Rubiks, Regīna Ločmele, Edgars Kucins, Vladimirs Nikonovs, Zenta Tretjaka, Jānis Krišāns, Jānis Tutins, Inga Goldberga, Igors Pimenovs, Vitālijs Orlovs, Sergejs Dolgopolovs, Valērijs Agešins, Boriss Cilevičs, Karina Sprūde, Ivans Ribakovs, Ivans Klementjevs un Ļubova Švecova.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē