• Lindas Matisones saimniekošanas gudrības: Uz pārtikas veikalu – vienreiz nedēļā

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    7. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Izcili strukturēta iepirkšanās, domājot arī par naudas ekonomiju, un ikdienas pienākumu sadalīšana visai ģimenei – tās ir Lindas Matisones pārbaudītās metodes, lai nepārgurtu mājas darbos.

    Linda Matisone, AS Lauma Lingerie valdes priekšsēdētāja. Dzīvo privātmājā Grobiņā, darbdiena Liepājā ilgst no 8 līdz 17, precējusies, trīs bērni vecumā no 2 līdz 15 gadiem.

    «Esmu plānotāja un organizētāja – man ir svarīgi skaidri noteikumi un termiņi, un šos principus ievēroju gan darbā, gan mājās. Piemēram, mēs, visa ģimene krājam naudu. Bērniem algas diena ir tad, kad viņi saņem liecību, turklāt vecākā meita pēc skolas palīdz tētim biznesā. Noteikumi savas naudas tērēšanai bērniem ir tādi paši kā pieaugušajiem: 10% labdarībai, 20% nākotnes uzkrājumam, pārējo var tērēt, kā vēlas.

    Katram var būt savi mērķi, kam krāt, bet ir arī kopīgais ģimenes mērķis, un tajā ar savu devumu iesaistās katrs – gan pieaugušie, gan bērni. Meita pašlaik krāj naudu zirgam (ir jau iemaksājusi pirmo iemaksu), dēls – vējdēlim, bet visi kopā krājam kārtējam ģimenes ceļojumam uz Itāliju.»

    Saimniekošanas gudrība

    «Strādājošai sievietei ar mājas darbiem nav jātiek galā vienai – ir jāiesaistās visai ģimenei. Viena es nemaz nevarētu izdarīt visu, kas jāizdara, tāpēc mums mājās katram ir savi pienākumi. Ir jābūt ļoti precīzai attieksmei – mēs visi te dzīvojam, tāpēc visiem ir jāpiedalās ikdienas solī, un nekad netiek uzdots jautājums: vai tu man palīdzēsi? Tā vietā ir pašsaprotami jāceļas, jānāk un jādara.»

    Perfekta produktu plānošana

    Katru dienu gatavoju brokastis un vakariņas, bet brīvdienās arī pusdienas, un tad bieži arī cepu kaut ko īpašu un gana sarežģītu, piemēram, eklērus.

    Katru ceturtdienu uzrakstu ģimenes ēdienkarti visai nākamajai nedēļai, apjautājoties mājiniekiem, kādas ir viņu vēlmes.

    Kad ēdienkarte gatava, izveidoju precīzu vajadzīgo produktu sarakstu, un vīrs ar to piektdienās dodas iepirkties. Ja bērniem vai mums pašiem kādu dienu sagribas kaut ko citu – nekas, iekļausim to nākamās nedēļas iepirkumu sarakstā! Līdz nākamajai piektdienai neviens nekādu pārtiku nepērk – ja nu retu reizi, kad kaut kā neparedzēti aptrūcies. Es pati uz pārtikas veikaliem gandrīz vispār neeju, ja nu kādreiz piektdienā kopā ar vīru. Šādai plānošanai ir vairāki ieguvumi – vairs nav jādomā, ko šodien gatavot, un produkti nav jāizmet, jo nekas lieki neglabājas – līdz nākamās nedēļas piektdienai ledusskapis ir pilnīgi tukšs. Bet pats galvenais:

    esmu aprēķinājusi, ka, plānojot ēdienkarti un lieki neejot uz veikalu, ģimenes tēriņi pārtikai samazinās divas reizes.

    Gaļa un augļi – no zemniekiem

    Vienīgais, ko pērku ilgam laikam, ir cūkas vai jēra gaļa. Ir vērts atrast zemnieku, kas tirgo puscūciņu vai ceturtdaļu. Sadalītu gabaliņos, to salieku saldētavā un, kad vajadzīgs, atkausēju noteikto porciju. Šādi gaļa izmaksā daudz lētāk, nekā to pa kilogramam pērkot veikalā. Savukārt bumbierus un ābolus pērku Birzes gardumos. Viņi augļus Liepājā, Grobiņā un Priekulē atved uz darbu vai mājām, un tie vienmēr ir izcili.

    Simtreiz pārbaudīta recepte

    Jau ilgstoši maizi cepu pati – rupjmaizi vairs nepērkam, šad tad uzcepu arī baltmaizi. Rupjmaizes cepšanai neizmantoju formu, bet gan ar rokām veidoju kukulīšus, kas katrreiz izcepas mazliet citādi – kā mājās.

    Lindas rupjmaize

    • Ieraugs
    • 400 ml silta ūdens
    • Prāva tējkarote sāls
    • 2 prāvas ēdamkarotes cukura
    • 2 prāvas tējkarotes ķimeņu
    • 2 ēdamkarotes iesala ekstrakta
    • 520 grami rudzu miltu.

    Lēnām maisot, ieraugu izšķīdina ūdenī, pievieno visas sastāvdaļas, pēdējos rūpīgi iemaisa miltus. Bļodu pārklāj un mīklu atstāj augt 8–12 stundas. No gatavas mīklas noņem prāvu sauju ierauga, ko glabā ledusskapī līdz nākamajai maizes cepšanas reizei. Uz miltiem apkaisīta cepampapīra ar mitrām rokām veido klaipiņu. Krāsnī ieliek trauku ar ūdeni, cepšanas laikā arī maizīti var apslacīt ar ūdeni. Cep 25 minūtes 200 grādu temperatūrā, pēc tam stundu un 20 minūtes 180 grādos. Gatavu apsmidzina ar ūdeni un apklāj ar dvielīti.

    Prefekti nagi čaklai saimniecei 

    Kopš esmu atklājusi Sally Hansen nagulaku un tās virskārtu, jau vairāk nekā 10 gadu neesmu bijusi pie manikīra – nagus kopju un lakoju pati. Nagulakai ir fantastiska otiņa – tā nevainojami klāj laku, bet virskārta nožūst tik ātri, ka jau pēc 10 minūtēm varu mizot kartupeļus. Ik pa laikam kāds jautā, vai man ir gela nagi. Nē! Tie ir pašas lakoti!

    Apģērbs – no interneta veikaliem

    Apģērbu pērku dažādos interneta veikalos, un noteicošais tā izvēlē ir iespējas preces ērti saņemt un, ja neder vai nepiestāv, nosūtīt atpakaļ. Ērti – tas man nozīmē, ka nekur nav jāiet, kurjers pirkumus bez maksas pieved klāt un atbrauc tiem pakaļ, ja vēlies kaut ko sūtīt atpakaļ. Šā iemesla dēļ esmu iecienījusi interneta veikalus ZARA un monton.andmorefashion.com.

    Universālie palīgi

    • Apģērba tvaicēšanas sistēma TEXI MASTER. Ideāla iekārta, lai gludinātu kostīmus, žaketes, blūzes, svārkus. Vairs pat nevaru iedomāties, ka drēbes būtu jāgludina ar parastu gludekli uz gludināmā dēļa!
    • Putekļsūcējs Dyson Cyclone. Man nepatīk piņķerēties ar vadiem, tādēļ uzlādējamais putekļusūcējs mājas ikdienas uzkopšanā ir neaizstājams.
    • Traipu tīrītājs Amway. Vairākkārt esmu pārliecinājusies, ka šis līdzeklis tiek galā arī ar tiem traipiem, kurus iztīrīt šķiet bezcerīgi.
    • Norwex tīrīšanas lupatiņas. Kopš izmantoju šīs, man vairs nevajag pirkt tīrīšanas līdzekļus ne spoguļiem, ne stikliem – ar tām ātri un lieliski var notīrīt arī logus, un to man ir daudz. Vispirms stiklu nomazgā ar tīrā ūdenī samitrinātu universālo audumu, un tad nospodrina ar speciālo stiklu tīrīšanas audumu. Nevainojams mirdzums!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē