• Kāpēc manam pusaudzim vakcinēties pret kovidu?!

    Sabiedrība
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    17. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šāds jautājums rodas daudziem vecākiem, kuriem ir bērni vecumā no 12 līdz 17 gadiem. Skaidro: Dr. Ainis Dzalbs, internists un ģimenes ārsts Staļģenē, Rīgas Stradiņa universitātes Ģimenes medicīnas katedras viesdocētājs.

    1. iemesls. Lai pasargātu mammu, tēti, vecvecākus

    Bērniem, atsākot mācības skolā un visu dienu atrodoties klasē, kolektīvā, inficēšanās ar kovidu noteikti notiks. Bet – viņiem simptomi var būt mazāk izteikti nekā pieaugušajiem, turklāt sākumā tie nemaz nav atšķirami no parastas saaukstēšanās. Arī ožas un garšas izmaiņu var nebūt. Un tad bērns šo vīrusu atnesīs uz mājām vecākiem un vecvecākiem, kuriem slimības gaita būs daudz smagāka. Tieši tāpat notiek arī inficēšanās ar gripu, jo bērni to atnes uz mājām no bērnudārza vai skolas. Rudenī bērni izslimo paši, un tad jau janvārī, februārī – arī viņu vecāki. Es kā ģimenes ārsts šo ciklu vienmēr ļoti labi redzu. Tāpēc, lai no līdzīga scenārija izvairītos, arī 12–17 gadus veciem pusaudžiem jāvakcinējas pret kovidu. To var darīt, izmantojot Moderna ražoto vakcīnu Spikevax vai PfizerBioNTech ražoto Comirnaty – pēc izvēles. Jāteic gan, ka Moderna vakcīnu Latvija iepirkusi mazāk, tāpēc bērni pēc 12 gadu vecuma sasniegšanas visbiežāk saņem PfizerBioNTech ražoto vakcīnu. Notiek pētījumi arī par jaunāku bērnu vakcināciju, un izskatās, ka tā ir gana droša un iedarbīga.

    2. iemesls. Arī bērniem ir Covid-19 vēlīnās komplikācijas

    Izplatoties Covid-19 delta variantam, mēs vairs nevaram runāt par to, ka bērni slimo mazāk, inficējas mazāk un slimības gaita viņiem norit vieglāk, jo pasaules pieredze rāda, ka delta variants izsauc smagāku slimības gaitu arī gados jaunākiem cilvēkiem un pusaudžiem. Viņiem raksturīgas arī tā dēvētās vēlīnās komplikācijas pastiprināts nogurums, nespēks, hroniski elpceļu simptomi, smadzeņu migla jeb ātra nogurdināmība. Pētījumā, kuru veic Bērnu slimnīca sadarbībā ar Stradiņa slimnīcu, sekojot līdzi vairāku simtu bērnu Covid-19 slimības gaitai, secināts, ka 40 procentiem bērnu pēc kovida pārslimošanas pat pusgadu un ilgāk bijuši kognitīvie traucējumi.

    3. iemesls. Iespēja izvairīties no smagas slimības gaitas

    Jā, arī vakcinēts pusaudzis var saslimt ar šo infekciju, bet – vakcinētajiem nav raksturīga smaga slimības norise. Turklāt izpētīts, ka jauniešiem vīrusu neitralizējošās un organismu aizsargājošās antivielas pēc potes izstrādājas līdz pat 100 procentos gadījumu. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, vakcinācijas efektivitāte pusaudžiem ir ļoti augsta.

    Īpaši svarīgi būtu vakcinēties bērniem ar hroniskām kaitēm, piemēram, tiem, kuriem ir astma vai nieru un iedzimtas sirds slimības.

    4. iemesls. Ieguldījums sabiedrības veselībā

    Pašlaik Latvijā vakcinējušies aptuveni 40 procenti iedzīvotāju. Taču tā ir statistika tikai par pieaugušajiem! Ja mēs pierēķinām klāt to daļu, kas nav vakcinēti vecuma grupā no 12 līdz 18 gadiem, un bērnus, kas ir jaunāki par 12 gadiem, tad reālā vakcinācijas aptvere ir krietni zemāka, un tā varētu būt tikai 25 procenti no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Lai vīrusa pārnese tiktu būtiski traucēta, vakcinācijas aptverei jābūt ap 85 procentiem visā sabiedrībā. Ārvalstu pētījumi un pieredze pārliecinoši parāda – bez bērnu vakcinēšanas pandēmiju neuzveiksim. Tāpēc es vienmēr saku lielu paldies tiem pusaudžiem un viņu vecākiem, kuri ierodas potēties pret kovidu. Bet jāatzīst, ka arī ģimenēm no šī izšķirīgā soļa ir savs netiešais labums. Proti, ja bērni un pusaudži nevakcinēsies, tad pie zaudējumiem, kuri radīsies tādēļ, ka mēs nespējam ierobežot vīrusa izplatību, vēl būtu jāpierēķina visi tie izdevumi, kas saistīti ar bērna vai pusaudža slimošanu, ar vecāku darbnespējas lapām, zaudētām darba dienām…

    5. iemesls. Normāla pusaudžu sociālā vide

    Ļoti būtisks iemesls vakcinēties ir iespēja mācīties klātienē un komunicēt ar citiem. Manuprāt, tas būtu tikai normāli, ja vakcinētos visi jaunieši, kuri mācās vidusskolās un tehnikumos, lai varētu netraucēti turpinātu izglītoties un piedalīties arī praktiskajās nodarbībās, kur attīstīt prasmes un iemaņas savā izvēlētajā profesijā.

     Par skolām… Te mēs mazliet kļūdījāmies, uzsvaru liekot tikai uz skolotāju vakcināciju. Jo klasē, vienā telpā, kur mācās 20–30 cilvēki, tas, ka skolotājs ir potējies pret kovidu, neko daudz nemainīs. Proti, ja klasē kaut viens būs saslimis, visi pārējie skaitīsies kontaktpersonas, un mācības klātienē vairs neturpinās.

    Manu pacientu vidū ir arī bērni pēc 14 gadu vecuma, kuri paši izlēmuši vakcinēties. Šo soli viņi pamato ar vēlmi mācīties ne tikai skolā, bet arī mūzikas skolā, mākslas skolā, viņi grib apmeklēt interešu izglītības pulciņus, nodarbības pie trenera izvēlētajā sporta veidā, piedalīties mācību apmaiņas programmās ārvalstīs.

    6. iemesls. Lai varētu priecāties un izklaidēties

    Lielai daļai jauniešu galvenais iemesls vakcinēties ir nevis mācības, bet gan vēlme izmantot dažādas izklaides un atpūtas iespējas. Piemēram, randiņi, ballītes pie draugiem, kino, koncerti, festivāli, arī kopā ar vecākiem doties ceļojumos uz ārvalstīm. Daudzi grib satikt savu tēti vai mammu, kas dzīvo ārzemēs.

    7. iemesls. Iespēja būt brīvam

    Kopumā mani novērojumi liecina, ka jaunieši vakcinēšanos neuztver tik traģiski kā pieaugušie, viņi ir atvērti un saprot, ka tas jāizdara. Ka vakcinēšanās ir drošības nolūkos un vienīgais veids, kā turpināt normālu dzīvi. Jo viņiem īstākā traģēdija bija būt ieslodzītiem mājās! Ja pieaugušie tajā laikā vēl kaut kur devās – kaut vai uz veikalu vai aptieku, tad daudzi jaunieši ar šausmām atceras pagājušā gada rudeni, ziemu un pavasari, kad visu mācību gadu pavadīja mājās.

    Mācības klātienē ir svarīgas ne tikai tāpēc, lai būtu labākas sekmes, bet vēl kāda aspekta dēļ… Latvijā daudzās ģimenēs ir sociāli nelabvēlīga vide – atkarības, nabadzība, vardarbība. Un mēs, ģimenes ārsti, perfekti redzam, ka daļa bērnu, kuri visu pandēmijas laiku atradās mājās šādā absolūti degradējošā vidē, tagad ir apātiski… Daudziem no viņiem skola bija vienīgā iespēja tikt ārpus mājas, paēst siltas pusdienas, satikt draugus, vienīgais iemesls regulāri sakopties, nomazgāties, nogriezt matus. Šos bērnus mēs varētu izglābt, ja būtu iespējams nodrošināt mācības klātienē un dzīvošanu tehnikumu kopmītnēs.

    Pievērs uzmanību!

    Apkopojot datus par vakcīnu izraisītajām blaknēm, tika konstatēts, ka gados jauniem cilvēkiem, vairāk vīriešiem, pēc otrās devas saņemšanas tika novērots sirds muskuļa vai sirds apvalku iekaisums. Līdz vasaras sākumam Eiropā bija reģistrēti 140 sirds muskuļa iekaisuma un 190 sirds apvalku iekaisuma gadījumi uz 200 miljoniem izlietotu vakcīnu devu. Latvijā līdz 16. augustam Zāļu valsts aģentūra bija saņēmusi 7 ziņojumus par iespējamu miokardītu pēc vakcinācijas (gan pusaudžiem, gan pieaugušajiem un arī senioriem). Vienā gadījumā miokardīta diagnoze nav apstiprinājusies, četri gadījumi reģistrēti, taču visiem vakcinētajiem iekaisuma gaita un ārstēšana bija viegla. Divi gadījumi ir izskatīšanā.

    Tāpēc, ja īsi pēc otrās devas saņemšanas parādās sirdsklauves, elpas trūkums, smagums krūtīs vai sirds pārsitienu sajūta, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu uz analīzēm un elektrokardiogrammu.

    3 jautājumi Veselības ministrijai

    1. Cik pusaudžu šobrīd ir vakcinējušies pret kovidu?

    Līdz 15. augustam vismaz vienu vakcīnas devu bija saņēmuši 19% pusaudžu vecumā no 12 līdz 15 gadiem un 34% pusaudžu vecumā no 16 līdz 17 gadiem. Pusaudži no 14 gadu vecuma PAŠI var pieņemt lēmumu vakcinēties, un viņiem nav nepieciešama vecāku vai aizbildņu atļauja vakcīnas saņemšanai.

    2. Vai vecāki, kuriem ir kovidsertifikāts, drīkst apmeklēt koncertu kopā ar bērnu, kurš ir jaunāks par 12 gadiem un nav ne vakcinējies, ne izslimojis kovidu?

    Šādā gadījumā pasākumu var apmeklēt tikai tad, ja tas tiek rīkots dzeltenajā režīmā, kas ir pasākums vakcinētiem, pārslimojušiem un testētiem apmeklētājiem. Ja pasākums tiek rīkots zaļajā režīmā, kuru drīkst apmeklēt tikai vakcinētie vai pārslimojušie, tad bērnu, kuram nav pārslimošanas sertifikāta, līdzi ņemt nedrīkst.

    3. Vai bērns, kuram nav kovidsertifikāta, var kopā ar vecākiem ceļot uz ārzemēm?

    Ieceļojot Latvijā,  no vakcinācijas, pārslimošanas fakta apliecināšanas un testa veikšanas prasības atbrīvoti bērni līdz 12 gadu vecumam. Savukārt par ceļošanu uz citām valstīm informācija jāmeklē attiecīgās valsts kompetentajās iestādēs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē