• Cīņa ar grimstošo Latvijas demogrāfiju ir sākusies! Kuriem pabalstiem plānots pieaugums?

    Bērni
    Estere Jansone
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: 🇸🇮 Janko Ferlič/Unsplash
    Pēdējos gados Latvijas demogrāfijas datos vērojama pagalam bēdīga aina – katrs jaunais gads nāk ar jaunu antirekordu. Dzimst kritiski maz bērniņu. Lai motivētu iedzīvotājus radīt pēcnācējus, Labklājības ministrija beidzot nolēmusi pārskatīt pabalstus.

    Patlaban bērnu kopšanas pabalsts par mazuli vecumā līdz pusotram gadam, kuru maksā vienam no vecākiem, ir 171 eiro. Savukārt par bērnu vecumā no pusotra gada līdz divu gadu vecumam vecāki ik mēnesi saņem 42,69 eiro. Bērniem vecumā no viena līdz 20 gadiem mēnesī par vienu bērnu maksā 25 eiro; par diviem – 100 eiro; par trim – 225 eiro; par četriem un vairāk – 100 eiro par katru bērnu. Šos pabalstu apmērus Labklājības ministrija nav pārskatījusi pat desmit un vairāk gadus, tomēr ar katru gadu strauji krītoties jaundzimušo skaitam, amatpersonas sākušas prātot, kā šo skaudro statistiku labot, ziņo portāls «lvportals».

    Labklājības ministrija jau no 2025. gada plāno palielināt bērnu kopšanas pabalstu, kuru saņems vecāki no mazuļa dzimšanas līdz pusotra gada vecumam. Ministrija piedāvā divus variantus: pārskatīt pabalstu par bērnu līdz pusotra gada vecumam, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņas, kopš pabalsts pēdējo reizi tika pārskatīts (apmēram 250 eiro mēnesī) vai sasaistīt pabalstu ar ienākumu mediānu, piemēram, pabalsts par bērnu līdz pusotram gadam varētu būt 50% apmērā no ienākumu mediānas (2025. gadā – 377 eiro). Savukārt NVO un ekspertu priekšlikums ir krietni dāsnāks – aprēķināt mazuļu pabalstus 70% apmērā no ienākumu mediānas, kas 2025. gadā būs 528 eiro. Tāpat ministrijas darboņi apsver domu atteikties no pabalsta, kuru saņem vecāki no bērna pusotra līdz divu gadu vecumam.

    No 2026. gada Labklājības ministrija plāno iepriecināt arī pārējos bērnu vecākus.  Ministrija piedāvā paaugstināt ģimenes valsts pabalsta apmēru par vienu bērnu ģimenē no 25 līdz 50 eiro mēnesī; noteikt lielāku atbalstu viena vecāka ģimenēm (piemēram, ar papildu koeficientu); maksāt pabalstu par bērniem no 16 līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai, neatkarīgi no tā, kādu izglītību viņš iegūst. Tāpat ministrijas plānā ir palielināt piedzimšanas pabalstu un pielāgot to inflācijas pieaugumam. Sākot ar 2025. gadu piedzimšanas pabalsts varētu sasniegt no 600 līdz 730 eiro.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē