• Atklāts, kā mainījies pensiju krājēju skaits un kapitāls

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pensiju 2. līmeņa dalībnieku un pensijas krājēju skaits šobrīd pārsniedz 1,3 miljonus cilvēku, un viņu uzkrājums ir vairāk nekā 6,7 miljardus eiro vērts. Savukārt brīvprātīgajā pensiju 3. līmenī iemaksas veic gandrīz 390 tūkstoši cilvēku, kuru uzkrājuma summa tuvojas 670 miljoniem eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas dati.

    Asociācijā norāda, ka likumdevējs Latvijā aizvadīto gadu laikā veicis vairākus uzlabojumus, kas skar pensiju 2. līmeņa dalībniekus, un tā rezultātā pieaug iedzīvotāju uzkrājumu apmērs. Tagad pensijas kapitālu daudz vairāk ir iespējams ieguldīt akcijās (agrāk tas tika nesamērīgi ierobežots), kas ļauj ilgtermiņā nopelnīt vairāk. Papildus tam ir novērsta kļūda, kas agrāk pieļāva, ka cilvēka uzkrājums nonāk viņa vecumam neatbilstošos plānos, līdz ar to, īpaši gados jaunākiem cilvēkiem, laupīja iespēju nopelnīt vairāk.

    Pensiju 2. līmeņa uzkrājumu iespējams atstāt mantojumā, kas tikai pastiprina šī uzkrājuma nozīmību. Svarīgi tikai neaizmirst darīt zināmu valstij savu izvēli par nodošanu mantojumā. Būtisks uzlabojums, ko jutīsim vēlāk, – no 2025. gada pensiju pārvaldītāji būs tiesīgi zināt savus klientus, sazināties ar viņiem un konsultēt, līdz šim tas bija iespējams tikai vispārīgi.

    Tas nozīmē, ka pensiju pārvaldītāji varēs ieteikt saviem klientiem vecumam atbilstošu ieguldīšanas stratēģiju, ļaujot no ieguldījumiem finanšu tirgos nopelnīt pēc iespējas vairāk, vienlaikus neuzņemoties vecumam neatbilstošus riskus. Gala lēmums par ieguldījuma stratēģiju, protams, būs katra krājēja paša ziņā.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē