• Vitamīni kosmētikā. Kā zināt, kas nepieciešams tavai ādai?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Visplašāk izmantotie vitamīni kosmētikā ir A, C un E vitamīns. Katram no tiem veicams savs darbiņš, lai gan tie visi vērsti uz to, lai veicinātu ādas šūnu atjaunošanos. Kura vitamīna trūkst tavai ādai?

    Kosmētisko līdzekļu efektivitāte ir atkarīga no diviem galvenajiem faktoriem: kāda ir vitamīnu un citu aktīvo vielu koncentrācija produktā un cik efektīvi tie iesūcas ādā. Diemžēl uz iesaiņojuma bieži vien ir norādīts tikai produkta sastāvs, nevis to koncentrācija. Taču ražotājs mēdz izcelt galvenās vielas un vitamīnus, lai ļautu labāk orientēties piedāvājumā. Savukārt vitamīnu uzsūkšanos konkrētajā kosmētikas līdzekļa formulā veicina speciāli izstrādāta tekstūra un nesējvielas, kas nodrošina ādas aizsargbarjeras šķērsošanu un aktīvu iedarbību šūnu līmenī.  

    Pirms iegādājies konkrētu produktu, ir jāizprot savas ādas vajadzības, attiecīgi izvēloties tos vitamīnus, kas konkrētajā brīdī nepieciešami.

    A vitamīns. Ādas atjaunotājs

    A vitamīns (retinols) stimulē olbaltumvielu izstrādi šūnās, kas ļauj efektīvi atjaunot bojātas ādas struktūru, stimulējot kolagēna un elastīna šķiedras. Tāpēc to bieži izmanto pretnovecošanas produktu un nakts krēmu sastāvā. A vitamīns stiprina ādas struktūru, tāpēc to saturoša kosmētika ir ideāli piemērota plānas un pelēkas ādas īpašniecēm.

    Tā kā retinolam ir spēcīga iedarbība, to iesaka lietot kursa veidā, vēlams rudens, ziemas periodā.

    Tas ir tāpēc, ka šūnu aktivizēšanās var izraisīt pastiprinātu ādas jutību, it sevišķi pret UV stariem. A vitamīns ir lielisks līdzeklis cīņā pret ādas sausumu, raupjumu, sprēgāšanu. Tas uzlabo vielmaiņas procesus un piešķir ādai veselīgu sārtumu.

    C vitamīns. Ādas tonizētājs

    C vitamīns (askorbīnskābe) ir visvairāk izplatītā aktīvā viela kosmētikā. Tam piemīt spēja iedarboties uz enzīmu, kas iesaistīts melanīna ražošanas procesā, palīdzot izlīdzināt ādas toni un mazināt pigmenta plankumus.

    C vitamīnam ir izšķirīga loma kolagēna sintēzē, tāpēc tas izceļas ar ļoti efektīvu pretgrumbu iedarbību.

    Tas tiek arī uzskatīts par iedarbīgu antioksidantu, kas spēj bloķēt brīvo radikāļu ķēdes reakcijas un aizsargāt ādu no bojājumiem. Tā kā C vitamīns ir ārkārtīgi nestabila molekula, kas viegli oksidējas, kosmētikas produktos bieži izmanto dažādus C vitamīna atvasinājumus, jo tie spēj atbrīvot askorbīnskābi tieši epidermā.

    E vitamīns. Ādas aizsargātājs

    E vitamīns, saukts arī par skaistuma vitamīnu, nodrošina ādas aizsardzību pret ārējās vides ietekmi (īpaši UV stariem) un tā dēvētajiem brīvajiem radikāļiem. Veicot šīs aizsardzības funkcijas, tiek novērsta ādas priekšlaikus novecošanās, tāpēc to izmanto pretnovecošanas produktos.

    E vitamīns aktivizē taukskābes, kas aizkavē mitruma zudumu.

    To plaši izmanto arī saules aizsarglīnijās, jo E vitamīns spēj pasargāt šūnas no UV staru radītajiem DNS bojājumiem, samazina ādas virskārtas sabiezēšanu un ādas zvīņošanos. Tā kā E vitamīnam arī piemīt spēja uzlabot ādas mikrocirkulāciju un tas nostiprina asinsvadu sieniņas, to iekļauj kuperozai ādai domātā kosmētikā. Produktiem ar E vitamīnu piemīt pretiekaisuma iedarbība, spēja samazināt apsārtumu un pietūkumu.

    Dabisks vai sintētisks

    Arvien populārāka kļūst tendence kosmētikā izmantot vitamīnus, kas iegūti no augiem. Augu izcelsmes aktīvās vielas atrodas mūsu ādas šūnām pareizajā molekulu formā. Turpretim ķīmiskās sintēzes ceļā iegūtas aktīvās vielas var saturēt dažādus piemaisījumus, kas mēdz atstāt negatīvu iespaidu uz ādas audu šūnām.

    No vitamīnu iegūšanas metodes ir atkarīga to efektivitāte.

    Sintētiskās aktīvās vielas, kaut arī tās var iegūt koncentrētākā formā, nespēj tik efektīvi kā dabiskās iesaistīties mūsu šūnu metabolismā. Piemēram, E vitamīns – dabiski iegūtam esot divas reizes lielāka uzsūkšanās spēja nekā sintētiskajam. 

    Brīvie radikāļi un antioksidanti

    Lai labāk izprastu vitamīnu iedarbību, jāsaprot, kas tad ir tie brīvie radikāļi, ar kuriem mūs biedē kosmētikas ražotāji.  

    Āda ir dzīva barjera, kas pasargā mūs no vides iedarbības. Uz ārējiem kairinājumiem āda atbild ar iekaisumu, iesaistot kompleksus aizsargmehānismus. Kosmētikas sastāvā esošie vitamīni darbojas kā antioksidanti un spēj iesaistīties šajā procesā, vēl pirms sācies iekaisums.

    Ja āda ilgstoši tiek pakļauta vides iedarbībai, vienā brīdī dabiskie aizsargmehānismi tiek traucēti, pastiprinās iekaisums, āda kļūst jutīga un vienlaikus paātrinās tās novecošanas procesi.

    Ilgstoša un atkārtota ādas pakļaušana brīvo radikāļu iedarbībai rada neatgriezeniskas pārmaiņas ādas novecošanas procesā. Tiek bojāti tādi ādas pamatproteīni kā kolagēns, elastīns, samazinās hialuronskābe, šūnu enerģija, bojājas sīko kapilāru sieniņas. Tāpēc antioksidantu lietošana krēmu vai serumu veidā ir nepieciešama, lai nodrošinātu ādas šūnu aizsardzību un aizkavētu ādas novecošanās procesus. 

    Ar uzturu nepietiks

    Nenoliedzami – liela nozīme ir arī ikdienas uzturam, it sevišķi E vitamīnam, kuru cilvēka organisms nesintezē. Tāpēc to papildus ieteicams uzņemt ar dārzeņiem, augu eļļām, graudaugiem un mandelēm. Savukārt pēc C vitamīna lielāka vajadzība būs smēķētājiem, sportistiem, ja ir infekcija vai stress. 

    Starp citu, citronos un apelsīnos C vitamīns ir 20 reižu mazāk nekā mūsu pašu mežrozītēs un divas reizes mazāk nekā rāceņos, upenēs un pētersīļos.

    Vitamīnu uzsūkšanās organismā ir atkarīga no tā, vai tie šķīst taukos vai ūdenī. Visvienkāršāk to zināt, atceroties vārdu KEDA – K, E, D un A vitamīni šķīst taukos. Tieši tāpēc mums iesaka pie burkānu sulas pievienot eļļu, jo bēta karotīns organismā pārveidojas par A vitamīnu, kas attiecīgi labāk uzsūksies, ja tiks izšķīdināts eļļā. Tas tiek ņemts vērā arī kosmētikas ražošanā, izvēloties, kādas tā dēvētās nesējvielas (tās palīdz aktīvās vielas novadīt tieši tur, kur nepieciešams) tiks izmantotas produktā.

    Atsevišķos kosmētiskajos līdzekļos tiek izmantotas gan ūdenī, gan taukos šķīstošu formu kombinācijas.

    Piemēram, E vitamīna taukos šķīstošā forma labāk uzsūksies raga slāņa un epidermas šūnās, savukārt ūdenī šķīstošā forma nodrošina izcilu biopieejamību dziļākajam epidermas slānim.

    Ieteicams pastiprināt antioksidanti lietošanu, lietojot kosmētiku, kas satur vairākus vitamīnus, – tie var cits cita iedarbību pastiprināt un aktivizēt.

    Krēmu vai serumu?

    Seruma nosaukums jau pats par sevi apzīmē, ka šajā līdzeklī ir koncentrētāks aktīvo vielu un vitamīnu sastāvs nekā krēmā.  Patiesībā āda pati pasaka priekšā savas vajadzības. Ja pēc seruma lietošanas jūti, ka ādai nepieciešama papildu mitrināšana, lieto atbilstīgu krēmu.

    Piemēram, ideāli ir kombinēt C vitamīna serumu ar krēmu, kas satur E vitamīnu, jo tādā veidā serums pastiprinās krēma iedarbību.

    Vienīgi atceries, ka C vitamīns ir ļoti nenoturīgs, tāpēc to labāk iegādāties flakonos ar dozatoru, ampulās vai pulverveida konsistencē, kas aktivizējas saskarsmē ar citu kosmētisko līdzekli vai ādu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē