• Pērkam labu matu fēnu. Meistari iesaka savus favorītus!

    Skaistumkopšana
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    15. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja uzskatām, ka tēvs, vīrs un dēls ir dzīves svarīgākie vīrieši, tad, mūsuprāt, matu fēns šajā sarakstā ieņem godpilno ceturto vietu. Jo tieši no šī džentlmeņa vislielākajā mērā atkarīgs, cik daudz būs labo matu dienas. Jautājām diviem pieredzes bagātiem frizieriem – Andrim Putniņam un Kārlim Ezergailim –, kā nopirkt kvalitatīvu fēnu.

    7 kritēriji, pēc kā izvēlēties

    Pirmais – lūko, lai fēns būtu aprīkots ar gaisa jonizācijas režīmu. Tas vajadzīgs, lai mazinātu statiskās elektrības līmeni un atvieglotu matu veidošanas procesu. Tiesa, mūsdienās grūti atrast fēnu, kam šādas funkcijas nav.

    Otrs – jauda. Šis ir viens no būtiskākajiem kritērijiem. Jaudu izsaka vatos (W), un ideāli, ja tā ir robežās no 1600 līdz 2000. Īsākiem un plānākiem matiem jauda var būt mazāka, ap 1600 W, bet īpaši liela tā vajadzīga, ja mati ir biezi un gari, jo žāvējot gaisa plūsmai jātiek cauri visiem matu slāņiem. Zemākas cenu kategorijas fēniem parasti ir zema jauda, līdz ar to vējiņš ir mazāks, savukārt ir ļoti karsts gaiss, un tā nav ideālā kombinācija, jo dedzina matus un tie kļūst pūkaini. Jaudīgi fēni matu it kā nopulē, līdz ar to žāvējot tie kļūst
    gludāki.

    Trešais noteicošais faktors ceļā uz izdevušos frizūru – cik daudz gaisa fēns spēj izpūst jeb gaisa plūsmas ātrums, ko apzīmē ar l/s, m3/h vai apgriezieni/minūtē. Jo parametrs lielāks, jo labāk.

    Ceturtais – liela nozīme ir fēna uzgaļiem. Komplektācijā noteikti jāietilpst šauram uzgalim jeb tādam kā snīpītim, kas, veidojot matus, nodrošina koncentrētu gaisa plūsmu un palīdz tos nogludināt. Ja tev ir cirtaini mati, neskādēs difuzors, kas ļauj matus žāvēt lielos laukumos un izkliedē gaisa plūsmu. Savukārt izteikti īsiem matiem vēlams izmantot uzgali ķemmes formā.

    Piektais – fēnam jābūt dažādu ātrumu gaisa padevei un vairākiem temperatūras līmeņiem. Obligāta ir aukstā gaisa funkcija.

    Sestais – svars. Vēlams, lai fēns ir maksimāli viegls, jo, darbojoties ar smagu ierīci, ātri nogurs pleci, plauksta, elkoņa locītava un matu žāvēšanas pasākumu ātri gribēsies beigt.

    Septītais – jāizvērtē, kur novietotas pogas un vai ar tām būs ērti rīkoties. Ir modeļi, kam tās novietotas nevis roktura sānā, bet priekšpusē. Tas padara neērtu režīmu pārslēgšanu vai arī rada iespēju to pārslēgt vai izslēgt nejauši. Tāpat ne visi varianti ir ērti lietošanai kreiļiem.

    Meistaru triki, kā no laba fēna gūt maksimālu labumu

    Pēc mazgāšanas mati sākumā rūpīgi jānosusina dvielī, lai, žāvējot jau ar fēnu, tie nav tik slapji, ka ūdens pil, bet pusmitri.

    Pirms katras žāvēšanas vēlams lietot līdzekli, kas aizsargā matus no karstuma.

    Katrai būtu jāizvērtē savu matu struktūra žāvēšanas procesā. Piemēram, ja, izpūšot matus ātrā režīmā, veidojas nevaldāma bardaka efekts, tas liecina, ka tavus matus labāk savaldīs lēnāka gaisa plūsma. Nozīme ir arī matu struktūrai un tipam. Piemēram, matiem, kas ir raupji, resni, vairāk piemērots vidējs žāvēšanas ātrums un vidēja temperatūra, jo tad mats neiegūst vēl lielāku apjomu. Arī smalkus un plānus matus nedrīkst žāvēt lielā karstumā, ar maksimālo gaisa plūsmu – tā darot, mats tiek pāržāvēts, rezultātā elektrizējas un neklausa.

    Izmanto auksto gaisu! Tā fēniem, lietojot tos mājās, ir nepelnīti aizmirsta funkcija. Mats veidots tā, ka karstuma iedarbībā spēj mainīt formu – tieši tāpēc, veidojot matus ar dažādām karstajām ierīcēm, iespējams panākt dažādus efektus, jo matu saites siltuma iedarbībā mainās un kļūst padevīgas. Taču, lai iegūto efektu nostiprinātu, mats ir jāatdzesē, un tieši tam paredzēta aukstā gaisa funkcija fēnos. Aukstā gaisa plūsma ir kā tāda neredzamā laka, jo nofiksē frizūru. Arī veidojot matus ar ķemmēm līdzīgajiem uzgaļiem, kas savienojami ar fēnošanas ierīci, sākumā tas būtu jādara ar siltu gaisu, bet, kad efekts iegūts, nenoņemot suku no veidojamās matu šķipsnas, vajadzētu ieslēgt auksto gaisu efekta nostiprināšanai.

    Visvieglāk matus transformēt ar viskarstāko gaisu. Ja vēlies ne tikai izžāvēt matus, bet arī tos ieveidot, piemēram, iztaisnojot vai ieveidojot galus un paceļot matu saknes, labāk to darīt ar karstāko gaisu. Pēc tam, protams, atdzesējot.

    Ja gribas lokas vai nevainojami taisnus matus

    Izvēloties matu cirtotājus un taisnotājus, būtiski ņemt vērā, kāds ir to virsmu pārklājums. Mūsdienīgākais risinājums ir turmalīns (materiāls, kas iegūts no kristāliskajiem minerāliežiem.) – tā lielākais pluss ir spēja uzsilt vienmērīgāk, un pati virsma ir nekaitīgāka matiem. Saudzīgs ir arī mangāna un vara sakausējuma pārklājums, ko savos produktos ieviesis zīmols Dyson. Daudzi ražotāji radījuši arī īpaši advancētus dažādu modifikāciju keramiskos pārklājumus.

    Matam visnekaitīgākā ir temperatūra līdz 180 grādiem, tāpēc, ieraugot, ka lokošanas vai taisnošanas ierīce spēj uzsilt pat līdz 210 un vairāk grādu, šo funkciju nevajadzētu likt lietā. Tik augstas temperatūras paredzētas salonos un meistara uzraudzībā veicamām speciālām procedūrām, nevis ikdienas veidošanai.

    Kā ar sirmiem matiem?

    Tiem ir izmainīta struktūra, sirmi mati ir raupjāki, savukārt to poras ir tukšas, tāpēc žāvējot matiem ir lielāka iespēja pūkoties. Sirmu matu savaldīšanai var palīdzēt nogludinošu līdzekļu un serumu lietošana pirms žāvēšanas un karstākas gaisa plūsmas izmantošana.

    Frizieru izvēle!

    Žāvēšanai un veidošanai ar fēnu

    Dyson Supersonic

    Kluss un ērts matu fēns. Ergonomikas noslēpums – motors, kas ir fēna smagākā detaļa, novietots ierīces rokturī, līdz ar to, turot fēnu, roka nenogurst, jo svars gudri izlīdzinās. Komplektā vairāki magnētiski stiprināmi uzgaļi matu ieveidošanai. Garš vads. Jauda – 1600 W. Gaisa plūsmas ātrums – 41 l/s. Cena – 449 €, d-one.lv

    GA.MA iQ Perfetto

    Visticamāk, vieglākais pašlaik tirgū pieejamais matu fēns – sver vien nepilnus 300 gramus. Askētisks dizains, liela jauda (2000 W), optimāls gaisa plūsmas ātrums (74 m3/h), garš vads. Komplektā vairāki veidošanas uzgaļi.
    Cena – 279 €, euronics.lv

    Moser Premium Ventus

    Kompakts, 510 gramus smags profesionālais matu fēns. Aprīkots ar 2200 W jaudu, diviem žāvēšanas ātrumiem un trim temperatūras režīmiem. Korpusa priekšpusē novietotie slēdži ērti gan labročiem, gan kreiļiem. Komplektā divi uzgaļi, 2,8 m garš vads.
    Cena – 90,56 €, 220.lv

    Parlux Advance Light

    Ņiprs profesionālais fēns ar jaudu 2200 W. Gaisa plūsmas ātrums 83 m3/h. Aprīkots ar režīmu maiņas funkciju un jonizēto gaisu, samērā kluss un viegls. Cena – 151,38 €, abbiatrice.lv

    GDH Air

    Jonizējošs matu fēns ar 2100 W jaudu. Trīs gaisa plūsmas un temperatūras režīmi. Komplektā šaurais uzgalis un difuzors cirtainu matu veidošanai. 3 m garš vads.
    Cena – 142 €, notino.lv

    CHI Lava Pro

    Aprīkots ar ražotāja radīto Ceramic tehnoloģiju, kam raksturīga efektīva spēja vadīt siltumu. Komplektā trīs magnētiski stiprināmi uzgaļi, LCD digitālais displejs, četri ātruma un trīs siltuma iestatījumi. Gaisa plūsma – līdz 110 000 apgriezienu minūtē. 3,35 m garš vads. Kluss.
    Cena – 399 €, e-meistars.lv

    Vairāk par to, kā iegādāties piemērotus matu veidošanas rīkus un kuri ir labākie aizsarglīdzekļi pret karstumu, lasi žurnāla Pērle februāra – marta numurā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē