• Ko darīt, ja vāries no dusmām? Izmēģini šo!

    Labsajūta
    Dagnija Asare
    15. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pathdoc/Shutterstock.com
    Kā rīkoties situācijā, kas liek asinīm dzīslās vārīties? Lūk, ieteikumi, kas var palīdzēt gan nomierināties, gan vēsu prātu palūkoties uz notiekošo.
    • Nereaģē uzreiz! Saskaroties ar satraucošu situāciju, lielākā kļūda ir uz karstām pēdām reaģēt. Visticamāk, sarunāsi to, ko vēlāk pati nožēlosi. Tā vietā dziļi ieelpo un izelpo. Savu uzmanību no notiekošā pārnes uz sevi, savu ķermeni: sajūti rokas, kājas, galvu, sajūti, kā tavi muskuļi ir stresā saspringuši, un atslābini tos. Sajūti, kā tava sirds atgūst normālu tempu. Atgādini sev: situācija, kurā tu šobrīd atrodies, ir tikai īslaicīga, drīz vien tā pāries un paliks tikai tavā atmiņā! Atgriezies savā normālajā stāvoklī, un nu esi gatava problēmu risināt.
    • Pastum situāciju prom! Brīdī, kad stāvi aci pret aci ar emocionālu kairinātāju, centies no šīs situācijas attālināties. Atkāpies no notiekošā! Kā to izdarīt? Piemēram, vari mēģināt iedomāties notiekošo no putna lidojuma vai lidmašīnas loga – tas, kas tev šobrīd liekas katastrofāls, kaijai virs tavas galvas ir tāls, maziņš, nesvarīgs. Vari arī mēģināt no situācijas atstumties – gluži fiziski pakāpies vienu soli atpakaļ, pastumies ar krēslu, vai ar rokām izdari atstumjošu žestu.  
    • Atrodi savu, veselīgu veidu, kā emocijas izlādēt. Atrodi savu veidu, kā sevi izcelt no stresa – kādu rituālu vai vingrinājumu, kas spētu iedarboties arī tādā brīdī, kad satraukums tevi paņēmis savās rokās. Atrodi savu vislabāko veidu, kā izlādēt emocijas arī ikdienā – nav taču akurāt jāgaida krīze, lai atbrīvotos no emocijām!

    Bieži vien par emociju izlādēšanas vietu izvēlamies draudzenes vai vīra plecu, tomēr tas ne vienmēr ir labākais risinājums – emocijas tiek tikai apmuļļātas, nevis patiesi palaistas vaļā. Emociju izlādei būtu jānotiek vienatnē – skrienot, nodarbojoties ar kikboksu, meditējot, rakstot dienasgrāmatu, konsultējoties ar speciālistu – veidu ir tik daudz!

    • Pārslēdz emocijas. Būsim godīgas – ļaušanās negatīvajām emocijām pirmajā mirklī ir pat patīkama. Asinis sāk riņķot straujāk, adrenalīns reibina, iestājas sensācijas sajūta, un mēs ejam gaisā kā raķetes. Tieši tāpēc sevi apturēt ir grūti. Tiesa gan – pēc tam, kad emocijas noplakušas un tvaiks nolaists, sajūtas ir diezgan riebīgas. Tāpēc ir ļoti svarīgi likt lietā gribasspēku un mēģināt negāciju spēku apturēt ar pozitīvām sajūtām – kas taču arī ir tik patīkamas!

    Brīdī, kad jūti, kā negatīvas emocijas ņem pārspēku, liec tām pretī kādu skaistu atmiņu vai domu. Savus bērnus, brīdi, kad esi sajutusi dabas varenību, pļautas zāles nomierinošo smaržu. Pārslēdzies no sliktā kanāla uz labo!

    Tiesa gan, var gadīties – mirklī, kad meklē pēc tām labajām, skaistajām atmiņām, prātā nekas nenāk! Krātuve tukša! Tā tas mēdz notikt, ja savas labo emociju rezerves neatjaunojam – lai būtu, kur smelties, tās regulāri jāpapildina! Ir svarīgi ik dienas atrast kaut mazāko prieka avotu, apstāties un izbaudīt. Skaistu mākoni debesīs, ziedošu jasmīnu krūmu, bērnu smieklus, noguruma sajūtu pēc labi padarīta darba. Tās visas ir tavas baterijas, kas ražo laimes hormonus endorfīnus!

    Izmēģini!

    Treniņš emociju kontrolēšanai, kas palīdzēs iekšēji tikt galā ar kādu sarežģītu situāciju

    Apsēdies ērti ar skatu pret tukšu sienu – apmēram divu trīs metru attālumā no tās. Iedomājies situāciju, kas tev šobrīd ir emocionāli smaga (strīds ar kādu nozīmīgu cilvēku, dusmas par netaisnīgu rīcību utt.). Atsauc atmiņā visas spilgtās detaļas, kas tev saistās ar šo situāciju – cilvēkus, redzēto, dzirdēto, izjūtas, krāsas, smaržas, garšas. Vizualizē šo situāciju kā bildi rāmī. Domās izcel šo bildi ārā no sevis un pieliec pie sienas.

    Tagad tas vairs nav tavs notikums, bet vienkārši kaut kāds notikums, ko tu redzi no malas un vari uzlūkot bez satraukuma un asām emocijām. Sajūti, kā trauksme tevī mazinās, ķermenis atslābst, sirds un elpa ir mierīgas.

    Nu tavs prāts spēj bezkaislīgi analizēt notikušo. Nu vari pārdomāt, kas ir vainīgs, kāpēc tā notika, pieņemt secinājumus, izdomāt, kā citādi varēji rīkoties.

    Izvēlies citu uzvedības modeli, kā šādā situācijā vajadzētu rīkoties. Pieņem lēmumu: šis ir pagājis, vairs nav aktuāli, mani tas vairs neskar un neietekmē. Viss ir sakārtojies. Nofiksē savas sajūtas. Iztēlē šo attēlu padari aizvien mazāku, mazāku, mazāku, līdz uz sienas palicis tikai viens mazs, melns punktiņš. Dziļi, dziļi ievelc elpu un izelpo, atlaižot šo notikumu prom – lai punktiņš aizpeld izplatījumā. Uz mirkli piever acis. Minūtes divas mierīgi pasēdi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē