• Bērnam strutaini pūslīši uz pirkstiem! Kā rīkoties?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    18. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe Ieva Cīrule atbild uz kādas satrauktas mammas vēstuli par pumpām uz bērna pirkstiem.

    Lasītājas vēstule: Dēls man jau kopš dzimšanas ir alerģisks – viņam ir atopiskais dermatīts, āda bieži ir ļoti sausa, niezoša. Lai to  mitrinātu, regulāri viņam smērēju atopiskai ādai piemērotus krēmus un losjonus. Esam ar to it kā iemācījušies sadzīvot, bet mani satrauc viens jautājums. Pirms trim nedēļām dēlam, pārnākot no bērnudārza, uz pirkstiem ieraudzīju strutainas pumpas, pūslīši pa nakti pārplīsa un izveidojās asiņaini jēlumi, kuri negribēja sadzīt. Ģimenes ārste ieteica uzsmērēt «Fucidin» smēri. Tā tiešām palīdzēja. Bet pēc divām nedēļām uz pirkstiem atkal parādījās līdzīgas pumpas. Kāpēc tādas pumpas metas, varbūt kāds iekšējs iekaisums? Vai dēlam būtu jāveic kādas padziļinātas analīzes? Santa

    Nē, Santa, tas noteikti nav iekšējs iekaisums. Strutainās pumpiņas varētu būt saistītas ar ādas jutīgumu un mikroplaisiņām tajā.

    Bērnu pēc iespējas drīzāk vajadzētu parādīt dermatologam.

    Ja uz pirkstiem ir strutaini pūslīši un jau palīdzējusi smēre Fucidin, rodas aizdomas par streptokoka, stafilokoka vai citas baktērijas izraisītu infekciju. Ja dēlam ir jutīga un sausa āda, tajā var viegli iekļūt baktērijas. Iespējams, bērns spēlējies ārā (kaut vai smilšu kastē), kur saskāries ar netīrumiem un infekcijas ierosinātājiem, un tie iekļuvuši ādas mikroplaisiņās.

    Ja pūslīši metas no jauna un Fucidin vairs nepalīdz, vajadzētu arī pārbaudīt, vai ādā nav iemitinājusies kašķa ērcīte.

    Par ko ārsts pārliecināsies, izmantojot dermatoskopu.

    Turklāt no pūslīšiem vajag paņemt uzsējumu, lai noteiktu, vai pie vainas nav baktērijas vai sēnīšu infekcija, lai izvēlētos atbilstošu ārstēšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē