• Vai grūtniece drīkst lietot deguna pilienus?

    Reklāmraksts
    4. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī gaisā jaušams pavasaris, nekur nav pazuduši vīrusi, kas izraisa augšējo elpceļu infekcijas, tostarp iesnas. Par tām mēdz uztraukties daudzas topošās māmiņas, jo šaubās, vai drīkst lietot deguna pilienus, nekaitējot mazulim. Kā ārstēt iesnas bērniņa gaidīšanas laikā un vai drīkst lietot deguna pilienus, skaidro LOR Klīnikas otolaringoloģe Ilze Sokolova.

    Augšējo elpceļu infekcijas izraisa apmēram 200 vīrusu, un tiem ir pakļauts ikviens, tajā skaitā grūtnieces. Jāņem vērā, ka topošās māmiņas varētu būt nedaudz uzņēmīgākas pret infekcijām nelielu imūnās sistēmas pārmaiņu dēļ. Taču kopumā slimošanas biežums bērniņa gaidīšanas laikā neatšķiras un ir tāds pats kā ikvienam.

    «Parasti topošajām māmiņām saku – vispirms jūs esat cilvēks, sieviete un tikai tad grūtniece. Topošās māmiņas iesnas neietekmē vairāk kā ikvienu cilvēku un arī ietekmi uz mazulīti neatstāj. Grūtniecības laikā saistībā ar hormonālajām izmaiņām topošajai māmiņai var parādīties ne tikai parastās, bet arī alerģiskās iesnas, un tad, izvērtējot riskus, piemeklējam atbilstošus medikamentus. Svarīgākais, lai sievietei, gaidot mazuli, ir elpojošs deguns un adekvāta skābekļa piegāde, nevis ar aizliktu degunu, neapmierināta un neizgulējusies,» uzsver daktere.

    Veselīgs uzturs un pastaigas

    Iesnas parasti izraisa vīrusi, taču specifiskas terapijas vīrusu gadījumā vienkārši nav! Līdz ar to pirmais ieteikums ikvienam, bet īpaši grūtniecei, ir turpināt veselīgi ēst, lietot pietiekami daudz šķidruma, dažkārt ieteicams lietot papildu C vitamīnu vai cinku. Ja ir tikai iesnas, bet nav paaugstinātas temperatūras, nespēka, klepus, topošā māmiņa drīkst un viņai pat vajag uzturēties svaigā gaisā, doties mierīgās pastaigās, arī vēdināt un mitrināt telpas – galvenais, lai viņa justos labi un degunam būtu vieglāk elpot. 

    Ja iesnas tomēr traucē

    Pirmā izvēle ir deguna dobuma skalošana ar izotonisko sāls šķīdumu, kas nopērkams aptiekā vai to var pagatavot pati mājās. Parasti iesaka uz glāzi ūdens izšķīdināt pusīti vai pat ceturto daļu tējkarotes sāls un veikt deguna skalošanu. Nav lielas nozīmes, vai tas ir parastais vai jūras sāls. Klasiski dara tā: pa vienu nāsi ūdeni laiž iekšā, pa otru nāsi tas tek ārā. Pareizu instrukciju var atrast internetā. Deguna skalošana uzlabo gļotādas stāvokli, attīra deguna dobumu, uzlabo pašsajūtu un elpošanu. Taču ar skalošanu nevajag aizrauties – skalo ne biežāk kā trīs reizes dienā, jo tas tomēr ir sālsūdens un var pārsausēt deguna gļotādu.

    Deguna mitrināšanai, sevišķi, ja mājās ir sauss gaiss, var lietot bezrecepšu homeopātiskos medikamentus un eļļiņas. Aptiekās nopērkamas deguna eļļas gļotādas mīkstināšanai, eļļaini pilieni un smērītes, kuras droši drīkst lietot, arī gaidot bērniņu. Ēteriskās eļļas, piemēram, eikaliptu, piparmētru, var likt arī difuzorā.

    Ja deguna skalošana un mitrināšana nepalīdz, aptiekās nopērkami asinsvadus sašaurinoši medikamenti, kurus drīkst lietot īslaicīgi – ne ilgāk kā piecas līdz septiņas dienas. Tie ir oksimetazolīnu un ksimetazolīnu saturoši medikamenti, kurus var lietot arī grūtnieces. Taču – jo mazāk pilinās, jo labāk. Parastu iesnu gadījumā pietiks, ja tos iepilinās tikai uz nakti, pirms gulētiešanas, vai arī, ja deguns ir izteikti aizlikts, arī dienā, bet ne biežāk kā trīs četras reizes dienā.

    Reti un tikai pēc ārsta rekomendācijas var lietot arī pseidoefedrīnu saturošus medikamentus. Grūtniecības pirmajā trimestrī tos neiesaka, bet vēlāk nelielās devās topošā māmiņa tos var lietot, taču šos līdzekļus var ieteikt tikai ārsts, ne farmaceits. Ārsti vienmēr iesaka tikai tādus medikamentus, kurus grūtniecēm ir atļauts lietot un kuri neatstāj ietekmi uz gaidāmo mazuli. 

    Ja divu nedēļu laikā iesnas nepāriet vai pievienojas citi simptomi, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta vai ginekologa, kurš nosūtīs pie otolaringologa.


    Kas ir grūtnieču iesnas?

    Ilze Sokolova: «Apmēram no 12. grūtniecības nedēļas var parādīties tūska degunā, aizlikuma sajūta, apgrūtināta deguna elpošana, bet nav citu saaukstēšanās simptomu – sliktas pašsajūtas, kakla sāpju. Šīs ir tā sauktās grūtnieču iesnas, kas ir hormonu izraisītas. Parasti tās beidzas pāris nedēļu laikā pēc dzemdībām. Ja šīs iesnas nav izteiktas un tūska netraucē, tām var nepievērst uzmanību. Ja tās ir apgrūtinošas, iesaku vērsties pie ārsta. Noteikti nedrīkst aizrauties ar aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu medikamentiem, kas dod īslaicīgu atvieglojumu, bet situāciju neatrisina. Šajā gadījumā ir specifiski medikamenti – nazālie steroīdi, kurus drīkst lietot grūtniecības laikā, bet tikai pēc ārsta norādījuma.»

     

    Sadarbībā ar:

    Vienības gatvē 51, Rīga

    Brīvības gatvē 410, Rīga

    Reģistratūra: +371 25 727 676

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē