• Spuldze saules vietā: fitolampas stādu audzēšanai

    Reklāmraksts
    31. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pavasara gaidās uz palodzēm un plauktiem rindojas podiņi un kastītes ar dēstiem, kam līdz stādīšanai siltumnīcā vai dārzā jāpaspēj izšķilties no sēklas un izaugt gana lieliem un stipriem. Lai pareizi attīstītos un neizstīdzētu, stādiem gaisma vajadzīga pat 16–18 stundas diennaktī. Kamēr dabiskās gaismas vēl pamaz, stādiem pilnvērtīgai augšanai vajadzīgs papildu apgaismojums. Labs risinājums ir fitospuldze jeb LED gaismeklis augiem, iesaka tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Andris Tēraudkalns.

    LED risinājumi – ekonomiski lietošanā un ilgmūžīgi

    Bez gaismas augi nevar izaugt – tikai gaismā notiek fotosintēzes process, kas veicina pareizu augu gaisa daļu un sakņu sistēmas veidošanos. Specializētās fitolampas ir ideāli piemērotas diedzēšanai. Tās paredzētas galvenokārt iekštelpām, taču ir izmatojamas arī siltumnīcās vai oranžērijās, un tas ir piemērots risinājums arī mazajām mājas siltumnīcām – katram plauktiņam var pievienot savu atbilstoša izmēra lampu, un šāda siltumnīca var funkcionēt ļoti efektīvi.

    “Pieejamas divu veidu LED fitolampas – LED spuldzes un LED paneļi, kas piemērotas gan dārzeņu, gan garšaugu un ziedu audzēšanai. Spuldze būs vairāk piemērota atsevišķam podiņam vai kompaktai kastei, kur gaisma nepieciešama noteiktā virzienā, savukārt paneļi – lielākam skaitam augu uz plauktiem vai siltumnīcā, kur gaisma jāizkliedē lielākā platībā,” stāsta Andris Tēraudkalns.

    LED spuldzes ir salīdzinoši ekonomisks risinājums, panelī būs jāiegulda lielākas investīcijas, taču abi risinājumi izceļas ar ilgmūžību un ekonomisku ekspluatāciju. Spuldze der standarta E27 cokolam, tāpēc to var ieskrūvēt galda lampā vai arī spuldzes patronu iekārt vadā tieši virs apgaismojamās vietas. Savukārt paneļi pieejami dažādos izmēros, ļaujot izvēlēties atbilstošāko gan mini siltumnīcai, gan garam plauktam.

    Svarīgs pareizais krāsu spektrs

    Pilnvērtīgai augu augšanai nepieciešams sarkanās un zilās gaismas spektrs, tāpēc šo gaismu diodes ir iestrādātas fitolampās. Katrai no spektra daļām ir atšķirīga un svarīga ietekme uz stāda attīstību. Sarkanā gaisma vajadzīga sēklu dīgšanai un augšanai, bez tās asniņšs izstīdzēs, būs bāls un savītis. Jau pēc 10 minūtēm sarkanā spektra gaismā sākas fotosintēzes process, dīgļlapas iegūst zaļumu un augs tiecas taisni augšup, pretī gaismas avotam.

    Savukārt zilā un purpursarkanā krāsa veicina zaļās masas palielināšanos veģetatīvajā augšanas fāzē, kas ļauj auga zaļajai daļai kļūt leknai un saturīgai. Sevišķi svarīgi tas ir augiem, kam nākotnē paredzēts noturēt gana lielu svaru, piemēram, tomātiem – bez branga kātiņa augam būs grūti augt spēcīgam.

    Lai labi justos gan augs, gan cilvēks

    “Tā kā LED fitolampas salīdzinoši ir jaunums, kas “K-Senukai” veikalu tīklā šobrīd pieejamas tikai “K-Senukai Ozols”, un arī cita veida fitolampas nav atrodamas katrā mājā, kā alternatīvu risinājumu cilvēki mēdz izmantot parastu galda lampu. Taču jārēķinās, ka parastā elektriskā spuldze dod vairāk siltuma nekā gaismas, turklāt šī gaisma neatbilst krāsu spektra prasībām. Ar kvēlspuldzi augu drīzāk apdedzināsiet, un arī mitrums no augsnes iztvaikos daudz ātrāk,” skaidro “Kesko Senukai Latvia” speciālists.

    LED fitolampas ir apkārtējai videi nekaitīgas, ilgmūžīgas un ekonomiskas ekspluatācijā. Sekojot ražotāja instrukcijām, tās ieteicams novietot 20–50 cm augstumā virs auga. Protams, stādiem augot, lampa jāpaceļ augstāk.

    Vienīgais trūkums – jebkura fitolampa ir papildu slodze cilvēka acīm, jo uz tās gaismu nav patīkami ilgstoši skatīties. Tāpēc, ja iespējams, stādiņiem un jaunajai mākslīgajai saulei ieteicams atvēlēt atsevišķu telpu.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē