• Psoriāze vasarā – fakti, kurus vērts zināt!

    Psoriāze
    5. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mikhail Nilov, Pexels.com
    Tiem, kas zina, kas ir psoriāze, ir zināms arī tas, ka attiecībā pret šo saslimšanu, vasara – peldkostīmu, pludmaļu, sauļošanās un baseinu laiks – var būt ne vien viltīgs, bet arī emocionāls laiks. No vienas puses – saule un mitrināšana veiksmīgi palīdz atvieglot psoriāzes simptomus, no otras – gaisa kondicionēšana un hlorēts ūdens pastiprina uzliesmojumus. Raksta turpinājumā par to, kādi principi jāievēro vasaras periodā, lai uzlabotu psoriāzes skartās ādas stāvokli.

    Kas ir psoriāze un kā tā rodas?

    Psoriāze (latīņu: psoriasis vulgaris), latviešu valodā saukta arī par zvīņēdi, ir autoimūna saslimšana, ko uzskata par ģenētisku. Mūsdienu zinātne nevar pilnībā izskaidrot psoriāzes cēloņus, bet tiek uzskatīts, ka tā rodas tad, ja infekcijas apkarojošas šūnas kļūdas rezultātā uzbrūk veselām ādas šūnām. Cilvēki sirgst ar šo saslimšanu visu dzīvi un tā var parādīties jebkurā dzīves posmā.

    Psoriāzes ārstēšana ar tautas līdzekļiem – vai tā ir efektīva?

    Tautas līdzekļi pret psoriāzi ir labs sabiedrotais, ja runa ir par palīdzību, kuru var gaidīt ilgtermiņā – regulāri lietojot zivju eļļu un d vitamīnu, izvairoties no glutēna un stresa – tas viss var būt vērtīgi un palīdzoši, tomēr jāatceras, ka šī saslimšana pilnībā nav izārstējama un vēlams, ja pie rokas ir medicīnisks līdzeklis, kas uzreiz palīdzēs mazināt diskomfortu, ja tas nepieciešams.

    Viens no dabiskiem palīdzības veidiem psoriāzes simptomu mazināšanā ir – vasara! Tiek uzskatīts, ka siltie laikapstākļi un vasarai raksturīgās aktivitātes brīvā dabā var samazināt un atvieglot uzliesmojumus.

    Karolina Grabowska, Pexels.com

    Psoriāze un vasara – vai tas tiešām ir labvēlīgs laiks simptomu mazināšanai? 

    Lai vasara neizraisītu psoriāzei raksturīgos saasinājumus, vēlams ievērot dažus vienkāršus norādījumus, ko mūsdienās uzskata par vitāli svarīgiem sausas un plēkšņainas ādas mazināšanā:

    • mitrs gaiss – atrašanās mitrā gaisā veicina ādas elastību, padara to mazāk trauslu un jutīgu;
    • regulāra sauļošanās mērenās devās sniedz iespēju uzņemt D vitamīnu un mūsdienās tā tiek uzskatīta par veselīgu daudzu cilvēku psoriāzes skartajai ādai, tomēr vēlams konsultēties ar ārstu; 
    • jāizvairās no saules apdegumiem! Tā kā reizēm psoriāzes uzliesmojums veidojas tieši traumētas ādas vietā, nepieciešams izvairīties no saules apdegumiem. Vasarā ik dienu jālieto saules aizsardzības krēms ar augstu SPF līmeni;
    • regulāra ādas mitrināšana ar tam piemērotiem līdzekļiem ir ļoti būtiska, ja uzturaties kondicionētā gaisā vai peldaties baseina ūdenī, kas parasti ir hlorēts; 
    • regulāra peldēšanās jūrā vai okeānā. Peldēšanās vai vienkārši uzturēšanās sālsūdenī var uzlabot psoriāzes skarto ādu, veicinot atmirušās ādas atdalīšanos. Pēc peldes sālsūdenī noteikti jānoskalojas un jālieto mitrinošs līdzeklis vai speciāla smēre psoriāzei.
    • jāatrod īstais krēms psoriāzei. Ādai, kuru skārusi psoriāze ir jāatrod piemērots krēms vai smēre, kas palīdz nepatīkamā uzliesmojuma gadījumā. InternetAptieka.lv pieejami vairāki desmiti līdzekļu sausai, jutīgai un problemātiskai ādai.
    • alkohola lietošanas ierobežošana. Ir jauki siltajos vakaros baudīt glāzi dzēriena, bet jāatcerās ievērot mērenība! Alkohols var veicināt iekaisumus vai saasināt psoriāzes simptomus, kā arī lietots kopā ar ārstējošiem medikamentiem var izraisīt nepatīkamas blakusparādības.

    Rfstudio, Pexels.com

    Kāpēc izvēlēties psoriāzes līdzekļus InternetAptieka.lv?

    Psoriāze ir ilgstoša saslimšana, kuras simptomu samazināšanā katram var palīdzēt atšķirīgs līdzeklis. Parasti tās ārstēšanā izmanto gan medikamentus, gan kosmētiku un mitrinošus līdzekļus. InternetAptieka.lv ir ērtākā vietne, kur atrodams jaunākais psoriāzes ārstēšanā – kopšanas līdzekļi, krēmi, smēres u.c. Plašais klāsts un profesionālais serviss nav vienīgās priekšrocības, jo atšķirībā no daudziem citiem, šī aptieka nodrošina bezmaksas piegādi visā Latvijā jebkuram pasūtījumam, neatkarīgi no tā vērtības! Ienāc un pārliecinies!

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē