• Mazgā savu apģērbu pareizi!

    Drošs Jums, drošs videi!
    12. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Lai apģērbs tiešām būtu tīrs un kalpotu ilgāk, liela nozīme ir gan pareizam mazgāšanas režīmam, gan piemērota mazgāšanas līdzekļa izvēlei. Ne mazāk svarīga ir veļasmašīnas regulāra kopšana un uzturēšana kārtībā, jo nereti tieši nepatīkams aromāts veļasmašīnā rada sajūtu, ka arī drēbes nav izmazgātas pietiekami tīri. Kā pareizi mazgāt apģērbu, un kas jāņem vērā, lai uzturētu veļasmašīnu tīru?

    Padomi pareizai apģērba mazgāšanai

    • Katram apģērbam iekšpusē ir birka ar simboliem, kas norāda, kā tieši (kādā temperatūrā, kādā režīmā, ar rokām vai veļasmašīnā) ir jāmazgā konkrētais apģērbs, lai tas ilgāk saglabātu sākotnējo kvalitāti.
    • Svarīgi veļu pirms mazgāšanas sašķirot, krāsaino un balto liekot atsevišķi, kā arī nav ieteicams mazgāt smalkus apģērbus kopā ar raupjākas šķiedras audumiem. Nevajadzētu arī mazgāt tīrākas drēbes kopā ar ļoti netīrām.
    • Ļoti svarīgi ir ievietot veļas mašīnā optimālu apģērbu daudzumu. Ja tiks ievietots pārāk daudz netīrās veļas, veļas mašīna būs pārpildīta un nepareizi griezīsies, tādējādi veļa netiks pareizi izmazgāta.
    • Lai mazgājamais līdzeklis savu darbu paveiktu iespējami labi, ir svarīgi izvēlēties pareizo devu un mazgāšanas režīmu.
    • Ja jāizvēlas starp šķidro veļas mazgāšanas līdzekli un pulveri, mazgājot bērna vai zīdaiņa veļu, labākā izvēle būs šķidrais mazgāšanas līdzeklis – tas labāk šķīst, tādēļ uz apģērba paliek mazāk līdzekļa daļiņu.
    • Lai gan nereti šķiet, ka labākā izvēle ir mazgāšanas līdzeklis ar izteiktu ziedu vai svaiguma aromātu, jo ir sajūta, ka Riska grupā ir mazuļi, topošās māmiņas, cilvēki ar paaugstinātu jutīgumu, sausu un atopisku ādu.
    • Mazgāšanas līdzekļi, kas nesatur smaržvielas un krāsvielas, ir tikpat efektīvi kā tie, kuru sastāvā ir šādas vielas. Mayeri universālā želeja veļas mazgāšanai, kas paredzēta visu veidu veļas mašīnām un veļas mazgāšanai ar rokām, efektīvi izmazgā traipus arī remdenā ūdenī. Nesatur smaržvielas, krāsvielas un alergēnus, tādēļ ir īpaši piemērota cilvēkiem ar jutīgu ādu un ģimenēm ar maziem bērniem. Satur ūdens mīkstinātāju, kas aizsargā veļas mazgājamo mašīnu no kaļķakmens veidošanās.  

    Kāpēc veļasmašīna nelabi ož?

    Parasti nepatīkamais aromāts veļasmašīnā rodas no tā, ka ilgāku laiku uz veļasmašīnas tvertnes sieniņām, kā arī durtiņu gumijām un it sevišķi zem tām izveidojas netīrumu un mazgājamo līdzekļu kārta. Tas veido labvēlīgu vidi dažādām baktērijām un veicina pelējuma veidošanos. Ja veļasmašīnas durtiņas tur ciet, mitros un siltos apstākļos baktērijas vairojas īpaši cītīgi.

    Starp citu, arī mazgājamie līdzekļi un veļas mīkstinātāji ar pievienotām smaržvielām var radīt smaku veļasmašīnas tvertnē, un arī pati veļa pēc tam mēdz smakot. Ja šie līdzekļi tiek lietoti pārmēru lielās devās, reizēm uz tvertnes virsmas sakrājas to atliekas un izveidojas tāda kā plēvīte. Ja mašīnu uzreiz nelieto atkārtoti, līdzekļa atliekas piekalst un laika gaitā sāk slikti ost.

    Ko darīt, lai novērstu slikto aromātu?

    • Ja veļasmašīna smako, tai ir nepieciešama tīrīšana ar kādu speciālu attīrīšanas vai atkaļķošanas līdzekli. Speciālus tīrīšanas līdzekļus ražo gandrīz visi lielie veļasmašīnu ražotāji.
    • Veļasmašīnu var tīrīt, arī sajaucot līdzīgās daļās sodu ar ūdeni un pievienojot konteinera nodalījumā, kur parasti liek mazgājamo līdzekli. Tāpat skalojamajā nodalījumā var ieliet etiķi un palaist iekārtu tukšgaitā visaugstākās temperatūras režīmā.
    • Profilaktiskos nolūkos pēc katras mazgāšanas reizes, kad veļasmašīna vēl ir mitra un netīrumi atmiekšķējušies, ar sausu, tīru mikrošķiedras lupatiņu jāizslauka tvertnes iekšpuse, gumijas, durtiņas un sevišķi spraugu uz noteci pa visu perimetru.
    • Pēc veļas mazgāšanas pirms durtiņu aizvēršanas ieteicams izžāvēt veļasmašīnas tvertni, lai neveidotos labvēlīga vide baktērijām. Svarīgi, lai veļasmašīna izžūst un izvēdinās.
    • Saskaņā ar veļasmašīnas lietošanas instrukciju regulāri jātīra filtri un jāveic atkaļķošana.

    Reklāmas sadarbības projekts ar Mayeri.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē