• Kā uzlabot uzņēmuma izredzes iegūt finansējumu?

    Reklāmraksts
    28. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: freepik.com
    Vai tā būtu banka, vai alternatīvais finansētājs, aizdevējiem, kas kreditē mazos un vidējos uzņēmumus, ir daudzi kopīgi pamatprincipi, pēc kuriem tie veic izvērtēšanu. Apskatīsim noderīgus padomus un uzdevumus uzņēmumu vadītājiem, lai uzlabotu izredzes iegūt finansējumu biznesam un panākt izdevīgus aizdevuma nosacījumus.

    Vairāk par aizdevuma iespējām savam uzņēmumam uzziniet šeit – https://www.capitalia.com/lv/finansejums/aizdevums-uznemumam/.

    1. Padoms: Rūpīgi pārbaudiet savu un uzņēmuma kredītvēsturi

    Uzsākot saistības ar mazu vai nesen dibinātu uzņēmumu, finansētāji rūpīgi izvērtē gan uzņēmuma kredītvēsturi, gan potenciālā galvotāja kredītspēju. Ieteicams novērtēt savu personīgo kredītvēsturi, pirms meklēt finansējumu savam uzņēmumam, lai pārliecinātos, ka neuzrodas kādi neapmaksāti parādi, piemēram, par autostāvvietu vai elektrības rēķini. Jūs varat piekļūt savai kredītvēsturei un reizi gadā bez maksas pārskatīt nesamaksātās parādsaistības vietnē https://www.manakreditvesture.lv/. Šī platforma piedāvā visaptverošu pārskatu par personas pašreizējām un iepriekšējām saistībām.

    Attiecībā par Jūsu uzņēmuma kredītvēsturi vērtīgu ieskatu sniedz arī tādas publiski pieejamas datubāzes kā Lursoft, Creditinfo un citas. Finanšu iestādes novērtē gan pašreizējo parādsaistību neesamību, gan jebkādas vēsturiskās uzņēmējdarbības grūtības pēdējo gadu laikā. Lai gan vēsturiskie vai pašreizējie parādi parasti neliedz Jums saņemt finansējumu, ir ļoti svarīgi spēt izskaidrot, kāpēc tādi ir radušies.

    Ja esat iepriekš vadījis uzņēmumu, kas bankrotējis vai ir ticis likvidēts pirms pašreizējā uzņēmuma darbības uzsākšanas, finansētāji rūpīgi pārbaudīs arī iepriekšējā uzņēmuma darbības pieredzi un likvidācijas iemeslus. Esiet gatavs sniegt paskaidrojumus par iepriekšējām problēmām un pierādīt veiktos pasākumus, lai novērstu to atkārtošanos.

    2. Padoms: Veiciniet finanšu pārredzamību

    Uzrunājot finansētājus, pārliecinieties, ka Jūsu uzņēmuma finanšu dati ir skaidri un attiecas uz Jūsu uzņēmuma darbību. Daži darījumi uzņēmuma kontos var radīt aizdomas un kavēt aizdevuma apstiprināšanu. Tie ir šādi:

    • Bieži savstarpēji darījumi (aizdevumi, avansi) ar uzņēmuma īpašnieku vai vadītāju, kā arī ar saistītām struktūrām;
    • Debitoru parādi vai krājumu rādītāji, kas ievērojami atšķiras no nozares vidējiem rādītājiem, norādot uz iespējamām problēmām, ka netiek veikta regulāra inventarizācija vai norakstīšana;
    • Pārmērīgs naudas daudzums kasē, salīdzinot ar uzņēmuma lielumu, kas liecina par darbību, kuras pamatā ir skaidra nauda.

    Ideālā gadījumā Jūsu uzņēmumam, piesakoties finansējumam, nevajadzētu būt nevienai no šīm pazīmēm. Sadarbojieties ar grāmatvedi, lai pārskatītu šos aspektus, identificētu iespējamās problēmas un izstrādātu stratēģijas to novēršanai vai mazināšanai.

    3. Padoms: Skaidri definējiet savas finansējuma vajadzības

    Pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas precīzi formulējiet nepieciešamo summu un tās paredzēto izlietojumu. Šī informācija ne tikai nodrošina Jūsu finanšu mērķu un aizdevuma atbilstību, bet arī ļauj novērtēt, vai finansējuma ieguvumi ir lielāki par saistītajām izmaksām. Izveidojiet konkrētu aizdevuma atmaksas plānu, tostarp finansējuma mērķi un ierosināto atmaksas metodi un termiņu – informāciju, par kuru aizdevēji interesēsies iepriekš.

    4. Padoms: Sagatavojiet aktuālu finanšu informāciju

    Finanšu iestādes, pieņemot lēmumus par aizdevumu izsniegšanu, paļaujas uz uzņēmuma finanšu datiem. Lai gan iepriekšējā gada pārskati parasti ir publiski pieejami, kreditori bieži pieprasa jaunākos darbības finanšu datus, vēlams, ne vecākus par trim mēnešiem. Lai paātrinātu finansējuma novērtēšanas procesu, sagatavojiet šos datus laikus un informējiet uzņēmuma grāmatvedi, ka potenciālie kreditori var pieprasīt papildu informāciju. Lai gan alternatīvie finansētāji var pieprasīt mazāk dokumentācijas nekā bankas, lielākām summām var būt nepieciešama detalizēta uzskaite par pamatlīdzekļiem, debitoriem vai kreditoriem.

    Finansētāji var pieprasīt arī kontu izrakstus, lai pārbaudītu naudas plūsmu un maksājumu regularitāti. Lai paātrinātu šo procesu, iepriekš identificējiet visus esošos vai slēgtos bankas kontus, kuros pēdējo 12 mēnešu laikā veiktas darbības. Vienlaicīga visu kontu iesniegšana paātrina novērtēšanas procesu. Komercbankām parasti ir piekļuve šai informācijai, un tās var nepieprasīt kontu izrakstus.

    5. Padoms: Apzinies, kurš finansējums ir vispiemērotākais esošajai situācijai

    Uzņēmumi parasti vēršas bankās, kad tiem nepieciešami aizdevumi biznesa attīstībai, jo īpaši ilgtermiņa projektiem, kas ilgst trīs gadus vai ilgāk, piemēram, iekārtu iegādei, nekustamā īpašuma attīstībai vai kredītlīnijām. Lai gan banku kredīti uzņēmumiem piedāvā rentablu finansējumu, tās veic prasīgāku finansējuma piešķiršanas analīzi, jo vēlas kārtīgi izprast biznesu, ilgtermiņa saistību dēļ.

    Īsāka termiņa (līdz trim gadiem) finansējuma vajadzībām līdztekus, piemēram, esošajam bankas aizdevumam daudzi uzņēmumi meklē alternatīvus finansētājus. Šīs iestādes, piemēram, Capitalia, piedāvā aizdevumus, kas kalpo gadījumos, kad bankas finansējums nav pieejams vai nav piemērots. Lai gan alternatīvajiem finansētājiem var rasties lielākas izmaksas, to finansējums bieži ir elastīgāks un vieglāk pieejams.

    Papildus padoms: Esi bezbailīgs

    Latvijas uzņēmējus dažkārt kritizē par to, ka viņiem trūkst ambīciju un izaugsmes domāšanas veida, kas raksturīgs Igaunijas un Lietuvas kolēģiem. Lai gan piesardzība ir apsveicama, atcerieties, ka uzņēmējdarbības paplašināšana sniedz virkni priekšrocību, ļaujot modernizēt, pieņemt darbā labākos talantus un apgūt jaunus tirgus. Tomēr izaugsme ir jāapsver, ņemot vērā tās finansiālo dzīvotspēju, nodrošinot, ka ieguvumi, piemēram, lielāka peļņa, attaisno izmaksas, tostarp finansēšanas izdevumus.

    Finansētāji veicina pārdomātu izaugsmi, tāpēc ir gatavi nepieciešamības gadījumā nodrošināt papildu kapitālu, sniedzot aizdevumu uzņēmumam. Neatkarīgi no tā, vai meklējat aizdevumu mazam uzņēmumam vai aizdevumu jaunam uzņēmumam, gan bankas, gan alternatīvie finansētāji ir gatavi Jūs atbalstīt. Īstenojiet šos piecus padomus, lai palielinātu savas izredzes iegūt finansējumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē