• Darbarīki dārza darbiem rudenī

    Reklāmraksts
    13. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaspars Pļāvējs
    Ikviens lielāka vai mazāka dārza īpašnieks zina, ka dārza darbi nebeidzas ar puķu noziedēšanu vai augļu ražas novākšanu. Dārzs jāturpina kopt, lai tas priecētu mūsu acis arī vēlā rudenī un lai pavasarī varētu atplaukt jaunā kvalitātē. Talkā var ņemt pašu pieredzi un zinātni, senču gudrības un Mēness kalendāru – der viss, kas palīdz. Un neaizstājami palīgi dārza kopšanā ir arī instrumenti. Turklāt šodien mēs runājam pamatā par akumulatora instrumentiem.

    Varis Kazaks: «Dzīvžogus, ja vēlaties tiem piešķirt un uzturēt noteiktu ģeometrisku formu, ir aktuāli apgriezt jebkurā sezonā. Rudenī zaru pieaugums, salīdzinot ar pavasari vai vasaru, ir salīdzinoši niecīgs, bet tomēr ir, un tas izjauc formu. Neliela piegriešana atsvaidzinās un uzlabos izskatu. Tāpēc dzīvžogu šķēres mūsu audzētavā tiek izmantotas arī vēlā rudenī.»

    «Āra darbos vadu instrumenti pieder vēsturei – neērti un bīstami. Benzīna motoru instrumenti – skaļi un smagi – noder vien specifiskos darbos, piemēram, lielo koku zāģēšanai. Mūsu audzētavā, ja atmetam tīros roku darbus ar jaunajiem, vārīgajiem stādiem, kas ir principā neaizstājami, tad absolūti lielākais pārējo darbu apjoms tiek paveikts ar akumulatora instrumentiem,» tā Varis Kazaks, SIA Kokaudzētava Baltezers valdes priekšsēdētājs un eksperts dekoratīvo stādu audzēšanā ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi. Kokaudzētavas 20 ha platībā tiek audzēti līdz 1 miljonam stādu, kas nodrošina līdz 40% no Latvijas apzaļumošanas tirgus.

    «Kāpēc Makita? Mani uzrunā japāņu preču kvalitāte un vispār japāņu kā tautas attieksme pret darbu. Man arī visas automašīnas ir japāņu.»

    «Vēl pirms gadiem desmit bija problēma akumulatoru ietilpībā, jo biznesā ir svarīgi strādāt bez ilgām pauzēm. Šodien šī problēma principā ir atrisināta: pieejami gan pietiekami ietilpīgi akumulatori, gan ātrās uzlādes ierīces. Ir milzu starpība, lietojot 4 vai 6 Ah akumulatorus, nemaz neminot pavisam mazos – 1,5 vai 2 Ah. Un priecē, ka ne vien akumulatori kļūst ietilpīgāki, bet arī attīstās darbarīki. Tagad visi pāriet uz bezoglīšu motoriem, kas ir jūtami efektīvāki, jaudīgāki. Vairumā gadījumu 6 Ah sniedz ļoti optimālu darbības ilgumu. Jaudīgāki darbarīki tādu akumulatoru iztukšo 20 minūtēs, bet, ja nestrādā ar maksimālu jaudu, darba laiks var būt dubults vai pat vairāk. Taču pauzes jebkurā darbā vajadzīgas: nevari strādāt ar vibrējošu instrumentu stundām ilgi! Ir pat labi, ka piespiedu kārtā jāaiziet nomainīt izlādētu akumulatoru, mūsu puikām tas dažkārt nozīmē braucienu ar kvadriciklu pa audzētavas teritoriju, kas ir kā izklaide.»

    Aicināts dalīties pieredzē un knifos par elektroinstrumentu izmantošanu rudens dārza darbos, Varis vispirms nosmej: «Mēs nešķirojam darbus pēc sezonām – vasaras vai rudens, tas ir nepārtraukts process. Tā kā mums ir milzīgs apkopjamo stādu daudzums – tuvu miljonam vienību –, darbus veicam nekavējoties un negaidot īpašus datumus. Piemēram, hortenzijām pirms ziemas jānogriež sausie, nokaltušie ziedi, lai tajos uzkrājies sniegs ar savu svaru nelauztu stādu kātus. Privātmājā sausos ziedus visbiežāk atstāj līdz vēlam rudenim, jo daudzām šķirnēm tie vienkārši labi izskatās. Mēs apkopi, gatavojoties ziemai, veicam uzreiz: tiklīdz hortenzijas beigušas ziedēt, sausos ziedus griežam nost. Vēlā rudenī būs citi darbi!»

    Rudens, pēc mūsu eksperta pieredzes, ir patiesības brīdis, kad cilvēki atklāj, ko sadarījuši savos dārzos: «Augi aug ārkārtīgi ātri, un lielākai daļai cilvēku ir tendence sastādīt dārzā daudz par daudz. Jo pavasarī taču izskatās tik skraji, bet pārcenšanās rezultātu ierauga rudenī: te ir par biezu; te viens kāpj virsū citam. Skujeņi ir jutīgāki pret pārlieku ciešām kaimiņattiecībām – neatbilstoši noēnotās, nosegtās vietās zari sāk atmirt. Lapeniekiem lapas atjaunojas pēc retināšanas, apgriešanas, bet skujeņiem panīkušo zaru vietās skuju rota atjaunojas reti.» Tad neatliek nekas cits, kā ķerties pie labošanas – kaut ko var pārstādīt, citviet jāķeras pie griezējinstrumentiem.

    Multiinstrumenta motora bloks – no dzīvžoga līdz bruģim

    Pirmais akumulatora darbarīks, ko Varis Kazaks īpaši izceļ, ir multiinstrumenta motora bloks DUX60, kuram var uzstādīt vairākus dučus dažādu uzgaļu – piepērciet tos pēc savas vajadzības! Baltezera kokaudzētavā visbiežāk lietotie uzgaļi – krūmgrieža asmens, rotējošā saru birste un trimmeris. «Ļoti praktisks koncepts, ka katram darbarīkam nevajag savu motoru, rokturi, kātu. Nomaini tik uzgali un iestati atbilstošu ātrumu konkrētajam darbam, jo motora bloka jauda ir regulējama,» stāsta Varis. «Piemēram, rotējošais saru birstes uzgalis (BR400MP), ko var uzstādīt universālajam multiinstrumenta motora blokam, atklāja efektīvāku veidu cīņā pret pastāvīgo apsūnojumu. Sūnas mūsu stādaudzētavā, kas atrodas priežu sila vidū, nav izskaužamas. Un tās aug grūti tīrāmās vietās – bruģa spraugās, ap stādu kastēm utt. Birstes garie sari teicami izsit sūnas laukā no visām gropēm, stūriem. Tas pats multiinstrumenta bloks ar dzīvžoga šķēru uzgali teleskopiskajā kātā kļuvis par pirmo izvēli, kad vajag apgriezt augstos kokus, dzīvžogus.»

    Rotējošā saru birste plus gaisa pūtējs ir labākā kombinācija bruģa celiņu kopšanā. Birste efektīvi izkasa sūnas bruģa šuvēs. Savukārt gaisa pūtējs ļauj ātri visu sadzīt vienkopus savākšanai.

    Grantētu, šķembu celiņu īpašniekiem interesants varētu būt bloka uzgalis ar gumijas lameļu slaucīšanas birsti (SW400MP). Mazie akmentiņi regulāri iznēsājas celiņam piegulšajā zālienā, bojā skatu un var pat apdraudēt pļaujmašīnas asmeni, ja zāliens tiek pļauts īpaši īss kā golfa green laukumā. Rotējoša gumijas lameļu birste ir efektīvākais darbarīks akmentiņu izslaucīšanai no zāliena, netraumējot pašu zāli vai augsni.

    Motora blokam var pievienot gan ķēdes zāģi, gan lapu pūtēju, gan kultivatoru u. c. uzgaļus. Jaunākais papildinājums uzgaļu klāstā – inovatīvas rotējošās zāliena šķēres (EM407MP), ko var izmantot sarežģītāku vietu appļaušanai līdzīgi kā trimmeri. Šķēru tērauda asmeņi nebaidās kontakta ar šķēršļiem, griež jebkāda garuma zāli, nemetot nopļauto masu pa gaisu.

    Kompaktais ķēdes zāģis – ideāls resnāku zaru griešanai

    «Resnāku zaru apgriešanai dodu priekšroku mazajam akumulatora ķēdes zāģim DUC254. Agrāk būtu grūti iedomāties, ka ar ķēdes zāģi – briesmīgi rūcošu benzīnmotora agregātu – strādātu arī dāmas, bet kompakto akumulatora versiju mūsu uzņēmumā lieto visi!» atklāj Varis Kazaks. Ar 25 cm sliedi aprīkotais ķēdes zāģis darbojas no viena 18V akumulatora un griež ķēdi ar cienījamu ātrumu – 24 m/s. Svars kopā ar akumulatoru – 3,2 kg, un tas ir patīkami kluss.

    Laba alternatīva resnāku zaru, krūmu griešanai – akumulatora zobenzāģis DJR187. Šo darbarīku katalogos tradicionāli pozicionē pie celtniecības instrumentiem – metāla cauruļu griešanai, demontāžas darbiem, nevis dārza instrumentu nodaļā. Taču zinātāji ir vienisprātis, ka, aprīkots ar zaru griešanai paredzētu asmeni, tas zāģē pat efektīvāk par ķēdes zāģi. Turklāt būtisks pluss – ar garo, lokano asmeni var izzāģēt nelielus krūmāju stumbrus pat vairākus centimetrus zem zemes līmeņa; asmens netiks bojāts kā ķēdes gadījumā; izzāģētā vieta uzreiz gatava pļaušanai ar zāliena pļaujmašīnu.

    Zobenzāģi atsevišķās situācijās iespējams izmantot, arī turot ar vienu roku, izbrīvējot otru roku zara pieturēšanai.

     

    Zāliena pļaujmašīna – darbarīks katram pagalmam

    Kā trešo dārza darbarīku Varis Kazaks min zāliena pļaujmašīnu, bet ar piebildi, ka te izvēli nosaka pļaujamā platība. «Pļaujmašīna rudenī, kad zāle beigusi aktīvi augt, nepaliek bez darba. Zāle jāturpina pļaut, tikai retāk. Mūsu lielajā audzētavā rasts vēl viens pielietojums: pļaujmašīnu var labi izmantot dažādu ziemcietīgo dekoratīvo stādu lakstu appļaušanai,» tā Varis.

    Pieņemts uzskatīt, ka akumulatora pļaujmašīna ir ideāli piemērota nelieliem pilsētas pagalmiem, arī piepilsētas dārziem ar platību līdz 700–1000 m2. Taču šis standarts aiziet pagātnē. Makita piedāvā jaunākās paaudzes akumulatora pašgājēja pļaujmašīnu LM001, kas paredzēta platībām līdz 6900 m2. Tā darbojas ar 36V jaudas paku PDC1200, kas nodrošina 1206 Wh jeb aptuveni 5 stundas nepārtraukta darba pļaujot zāli. Praksē tas nozīmē iespēju bez uzlādes strādāt veselu dienu, ieskaitot darba pauzes. Jaudas paka ir īpašas konstrukcijas 11,6 kg smags akumulatoru bloks. Noņemot no pļaujmašīnas, to var ievietot speciālā mugursomā un caur adapteru pieslēgt arī jebkuram Makita 18V akumulatora instrumentam.

    Mugursomā ievietojamā 36 V un 1206 Wh jaudas paka bez papildu uzlādes var darbināt jebkuru darbarīku visu dienu, tajā skaitā arī 18V.

    Gaisa jeb lapu pūtējs – efektīvāks, nekā izskatās

    «Patiess jaunatklājums mums bija lapu pūtējs, ko sākām lietot pirms pāris gadiem. Iepriekš, kā vairums, redzot lapu pūtēju reklāmu vai pat praksē kādu Rīgas parkā strādājam, domāju: ko nu māžojas – pārpūš lapas vienas vietas uz otru! No malas skatoties, tas tiešām tā izskatās, bet pamēģinot sapratām – tas darbojas. Arī sakopt 500 m2 bruģi līdz pieklājīgam skatam rudenī ir nesalīdzināmi ātrāk, nekā vicināties ar slotu,» atklāj Varis Kazaks. Viņa izvēle ­– DUB184, kas ir salīdzinoši viegls, no viena 18V akumulatora darbināms pūtējs. Makita tāpat piedāvā arī jaudīgākus pūtējus, kas darbojas no 36V jeb divu 18V akumulatoru pāra, bet, kā atzīst Varis: «Svaram dažreiz ir nozīme, jo tā roka nogurst. Un mēs pūtējus bieži izmantojam skujeņu izpūšanai – te darbarīks diezgan jācilā.
    Kāpēc jāizpūš skujeņi? Pārstādot lielākus augus, vienmēr paiet kāds laiks, kamēr augs adaptējas jaunā vietā, augsnē. Augs šajā adaptācijas periodā, kas var būt īsāks vai garāks, šķietami nīkuļo. Un, piemēram, skujeņiem raksturīgi, ka daļa skuju adaptācijas periodā atmirst. Jo apjomīgāks ir bijis pārstādītais augs, jo vizuāli vairāk atmirušu skuju redzams. Izskatās neglīti un, ja uz tām vēl parādās kādi punktiņi, cilvēki mēdz izdarīt pārsteidzīgu secinājumu par slimību un uzreiz ķeras pie ķīmiskiem līdzekļiem. Bet viss, kas nepieciešams, – attīrīt augu no atmirušām skujām, kas ir laba mājvieta kaitēkļiem, augs sāks brīvāk elpot un pats atkopsies. Teicams palīgs skujeņu attīrīšanai – gaisa pūtējs. Vecākiem skujeņiem izpūšana tāpat ir aktuāla procedūra, jo rudenī tajos mēdz saķerties no lapukokiem krītošas lapas. Jebkura trūdoša biomasa ir laba vide kaitēkļiem, tāpēc pat ārēji skaista, veselīga tūja var viens divi pārtapt par daudzdzīvokļu namu visu veidu kukaiņiem. Un tie jau nekāps zemē meklēt barību, ja blakus, tēlaini izsakoties, ir zaļais restorāns – grauž skujas, un tās sāk atmirt.»

    No skujeņiem svarīgi izpūst atmirušās skujas un ieķērušās lapas.

    Baltezera kokaudzētavā lapu pūtējiem rasts arī neparasts izmantojums siltumnīcu tīrīšanā. «Vispirms aiztaisām ciet un izkarsējam, lai augsnes virskārta būtu sausa. Tad izejam cauri ar rotējošo saru birsti, kas efektīvi uzkasa virskārtu. Ja beidzamā būs slapja, sari zibenīgi aizķeps ar mitru kūdras substrātu, tāpēc svarīga iepriekšēja izkarsēšana. Tad, izmantojot gaisa pūtēju, sausā, birstes uzkasītā biomasa tiek ātri savākta kopā,» stāsta Varis. «Agrāk meitenes mocījās, sezonas beigās tīrot siltumnīcas. Tās mums ir lielas, kopskaitā ap 20. Zinātāji sapratīs, ko nozīmē izkasīt lapiņas, kas saķērušās, piemēram, starp bārbeles zariem. Vai kad zemē sastādīti vārgi spraudenīši, ko nedrīkst satraumēt, ar grābekļiem grābjot. Četri cilvēki varēja nedēļu tīrīt vienu siltumnīcu ar maziem kasīklīšiem, tagad ar lapu pūtēju viens cilvēks to pašu paveic divās stundās.»

    Komforta produkti – lietas ērtam darbam

    Makita radījusi produktu sēriju, kas ļaus strādāt ērtāk. Piemēram, aukstā laikā varat uzvilkt no 18V akumulatora apsildāmu jaku vai vesti, kas, citstarp, ļoti iecienītas makšķernieku vidū. Pieejama arī analoģiski apsildāma sega. Apsildes pakāpi iespējams regulēt. Savukārt karstā laikā darbu atvieglos no akumulatora ventilējama/dzesējama jaka vai veste, kas neļaus svīst pat aktīvi strādājot saulē.  Gan ventilējamā jaka, būs patīkama ekstra strādājot siltumnīcā, kas mēdz nepatīkami uzkarst saules staros.

    Akumulators tiek pieslēgts caur speciālu adapteru, ko var ielikt kabatā vai piespraust pie jostas.

    Visbeidzot atliek piebilst, ka Makita piedāvā arī ērti transportējams akumulatora ledusskapis ar sildīšanas funkciju – DCW180, kā arī 18V kafijas automātu – DCM501, ko izmantot gan ar kapsulām, gan ar vienkārši maltu kafiju… Uzskaitītie ir vien daži no komforta līnijas produktu flagmaņiem, bet ar pilnu to klāstu varat iepazīties www.makita.lv.

    Varis Kazaks: “Mūsu darbinieki aktīvi lieto 18V radio, noliekot siltumnīcā vai angārā, kur tobrīd strādā. Skaņas kvalitāte un jauda ir teicamā līmenī. Patīkama darba atmosfēra sekmē produktivitāti!”

     

     

     

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē