• Beice, darva, antiseptiķis: kas jāzina par koksnes aizsarglīdzekļiem?

    Reklāmraksts
    21. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Koksne ir plaši izmantots materiāls gan būvniecībā, gan mājokļa apdarē, mēbeļu izgatavošanā, un daudzās citās jomās. Ne velti atbilstošas kvalitātes kokmateriāli piedāvā ne tikai elegantu izskatu un ekoloģiskas īpašības, bet arī vairākas citas būtiskas priekšrocības.

    Tiesa, ar nosacījumu, ka par koksni attiecīgi parūpējas. Kas ir beice, kādos gadījumos jāizvēlas darva vai antiseptiķis, un kāpēc koksnes apstrādāšana vispār ir nepieciešama? To visu uzzināsiet raksta turpinājumā!

    Kas ir koksnes apstrādāšana ar aizsarglīdzekļiem, un kādēļ tā vajadzīga?

    Kā jau zināms, koksne ir dabisks materiāls, kas ļoti patīk ne tikai mums, cilvēkiem, bet arī dažādiem mikroorganismiem – kukaiņiem, koksnes sēnītēm un citiem kaitēkļiem. Turklāt koksne var arī pelēt vai trupēt. Lai koksni maksimāli pasargātu no bojājumiem, to nepieciešams atbilstoši apstrādāt, izmantojot aizsarglīdzekļus. Jāpiebilst, ka tie pilda ne tikai aizsardzības funkciju. Izvēloties atbilstošu līdzekli, kokmateriālu virsma kļūs arī vēl pievilcīgāka.

    Viens no iecienītākajiem risinājumiem ir beice – tā koksnē iesūcas, taču neveido plēvīti. Tādēļ itin bieži pēc beices tiek klāta laka kokam. Dažāda veida aizsardzību atkarībā no modeļa piedāvā antiseptiķi, bet ar darvu mēdz apstrādāt koksni, kas īpaši pakļauta skarbiem apstākļiem, piemēram, koka jumtiem, pāļiem, laivām un guļbūvēm.

    Kā pareizi veikt koksnes apstrādāšanu ar aizsarglīdzekļiem?

    Freepik

    Universālas atbildes uz šo jautājumu nav, jo, cik dažādiem mērķiem izmanto kokmateriālus, tik dažādi ir arī aizsargmateriāli un to uzklāšanas veids. Piemēram, Sadolin Celco Wood Stain beice kokam iepriekš nepastrādātai virsmai jāklāj uz sausas (koksnes mitrumsaturs 10 līdz 18% robežās) un no putekļiem, taukiem un netīrumiem attīrītas koksnes, kurai nav trupe, zilējums vai pelējums. Pirms darba uzsākšanas, kā arī beicēšanas gaitā beice kārtīgi jāsamaisa.

    Beici uz virsmas klāj ar otu šķiedru virzienā, un to var klāt gan vienā, gan vairākās kārtās. Ja koka beice tiek klāta vairākās kārtās, iepriekšējai kārtai ir jāļauj nožūt. Jo vairāk beices kārtu, jo krāsas tonis kļūst tumšāks un mazāk caurspīdīgs. Ja virsmai (piemēram, grīdai) vajag nodrošināt nodilumizturību vai arī tā ir pakļauta piesārņojumam (durvis, margas, sienas), pēc beices uzklāšanas lieti noderēs viena vai divas kārtas ar laku Celco Terra, Celco Parquet vai Celco Aqua.

    Būtiski faktori, klājot beici, ir arī gaisa / virsmas temperatūra un relatīvais gaisa mitrums. Piemēram, lietojot jau pieminēto Sadolin Celco Wood Stain beici, gan gaisa, gan apstrādājamās virsmas temperatūrai jābūt robežās no +10 līdz +25 grādiem pēc Celsija, savukārt ieteicamā temperatūra ir +18 grādi (ar +/- 2 grādu nobīdi). Relatīvajam gaisa mitrumam pieļaujamā amplitūda ir 40% līdz 80%, bet ieteicamais mitrums – 65%. Galarezultātu negatīvi ietekmēt var arī caurvējš darbu vai žūšanas laikā.

    Kā iespējams secināt, lai sasniegtu labu rezultātu, vērā jāņem virkne faktoru, tāpēc, pirms koksnes apstrādāšanas ar līdzekli, rūpīgi iepazīstieties ar tā tehniskajiem datiem, kā arī noskaidrojiet, vai tas piemērots konkrētajai telpai un/vai apstākļiem. Piemēram, daļa līdzekļu nav izmantojami iekštelpās vai vietās, kur tiek glabāta pārtika.

    Neatkarīgi no tā, vai jums nepieciešama beice, lineļļa kokam, koka krāsa ārdarbiem vai jebkas cits būvniecībai un remontdarbiem, meklējiet to Buvserviss.lv internetveikalā! Šeit jūs sagaida operatīva preču piegāde 1–2 dienu laikā, plašs materiālu klāsts un pieredzējuši, zinoši speciālisti, kuri palīdzēs ar padomu, ja tas nepieciešams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē