• MAKITA – arī dāmu paradīze!

    Ievas Dārzs testē
    29. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Zīmīgi, ka divas trešdaļas sieviešu, kuras izmēģināja Makitas dārza tehniku, savu atrašanos IEVAS Dārza tehnikas testēšanas pasākumā puspajokam attaisnoja ar vārdiem: «Pati gribu pļaut, zāģēt, trimmēt! Lai man nav vienmēr jāprasa saviem vīriešiem…» Un šis domu gājiens nemaz nav aplams! Jo Makita rūpējas, lai tās ražotie akumulatora dārza instrumenti būtu viegli, ergonomiski, laiku taupoši un ērti izmantojami ikvienam.

    Normunds Bēniņš, Makita rūpnīcas pārstāvis Latvijā, skaidro: «Jā, labs ins­truments. Pagājušajā gadā Makita instru­mentu demonstrāciju rīkojām arī Koknesē, Latvijas valsts mežu štābā. Biroja meitenes pirms tam bija centušās ar rokām nocirpt dzīvžodziņus gar takām – lai ir smuki… Atceros, kad tur ierados un iedevu šo aku­mulatora krūmgriezi, viņas aizskrēja visas taciņas izlabot. Smējās, ka vairs no rokām nelaidīs ārā! Jo ar šo akumulatora krūm­griezi vari krūmiem formu veidot, nesalie­cot muguru. Krūmgrieža asmeni iespējams noregulēt, kādā leņķī vien vajag.» Un Ilona no Salacgrīvas smiedamās Normundam piebalso: «Šādu iegādājies, un pēc tam ej pa ielu un citiem piedāvā pakalpojumu. Biznesa plāns gatavs!» Bet – ja bez jokiem, labs instruments tiešām ļauj nopelnīt.

    AKUMULATORA DZĪVŽOGU ŠĶĒRES DUN500. Izmēģina Ilona, kurai dārzs ir Salacgrīvā. «Nu, kā bija?» – «Labi. Drusciņ nobijos, ka no tūjas nekas pāri nepaliks – visu apcirpšu!»

    IEVAS DĀRZS IZVĒLĒJĀS ŠO AKUMULATORA ZĀLES PĻAUJMAŠĪNU DLM432. Pļaušanas platums 43 centimetri, tērauda korpuss, savākšanas grozs. Ideāli piemērota mazas platības pagalmiem.

    KATRAI SIEVIETEI SAVU ĶĒDES ZĀĢI! Sandra dzīvo Salaspilī un ir atnākusi tādu izvēlēties. «Sievietes grib arī vienas pašas pa kluso pazāģēt – cik tad var vienmēr ar tiem benzīniem un vīrišķiem?!» viņa smejas. Un piebilst: «Tests ir foršs pasākums pēc ziemas guļas. Tagad redzu, ka vīram arī būtu bijis vērtīgi šeit pakonsultēties…»

     AKUMULATORA LAPU PŪTĒJS UB001c – viens un divi – izdzenā arī kurmju rakumus. Šajā procesā daudzi dārza tehnikas testēšanas meistarklases apmeklētāji noskatījās ar apbrīnas pilnām acīm: «Un es staigāju ar grābekli vai lāp­stu rokās un līdzinu…» Normundam krājumā ir vēl dažādas interesantas mašīnas. Piemēram, akumulato­ra zemes urbis – tikai tas palika neizmēģināts, jo botāniskā dārza teritorijā nedrīkst veidot nesank­cionētas bedres… Instrumenta dar­bības princips ir gaužām praktisks: bedres izrakšanu ar lāpstu aizstāt ar urbšanu. Atliek vien bedri, kuras diametrs ir 20 centimetru, piepildīt ar labu augsni un iestādīt savu kon­teineraugu.

     AKUMULATORA ZARU ŠĶĒRES DUP362. Anija Pelūde, IEVAS Dārza galvenā redaktore, vispirms palūdz balteglei piedošanu un tad, Normunda iedrošināta, ķeras pie instrumenta izmēģināšanas. «Oho, zars nost bez mazākās piepūlies! Ja es būtu Dārzkopības institūta vadošā pētniece vai ja man būtu komercdārzs ar daudz, daudz ābelēm, tad šis būtu mans favorītinstruments! Vainagus varētu veidot visu dienu, jo nav iemesla rokām nogurt. Katrā ziņā, darbojoties ar šīm zaru šķērēm, karpālā kanāla iekaisumā (plaukstu bende!) iedzīvoties nav iespējams!»

    PAROCĪGAS ZĀLIENA ŠĶĒRES DUM604. Faktiski lielisks mazais trimmerītis/krūmgriezis, lai nogrieztu zāli gar celiņa malu un citās problemātiskās vietās, kur nepieciešama akurātība, bet grūti piekļūt. Šo uzgali uzmontē uz gara kāta, un mugura nav jāliec! Griešanas zona tiek saglabāta tīra ar krūmgrieža atgriezumu savācēju.

    Ar uzlādētu 3,0 Ah akumulatoru var strādāt 115 minūtes, bet ar 1,3 Ah akumulatoru – 50 minūtes.

    IEKĀROJAMAIS MULTIFUNKCIONĀLAIS INSTRUMENTS DUX60. Nopērc vadības bloku, kas darbojas ar 18 voltu akumulatoru, un tad kabini klāt dažādus uzgaļus, kādus vien vajag: trimmeri, kultivatoru, dzīvžoga šķēres, garo ķēdes zāģi, ar kuru var izzāģēt ābeļzarus, birsti, lai notīrītu bruģi. Bieži vien uz celiņa ir sabērti olīši, un ar laiku tie ielec mauriņā… Tad ņem citu uzgali – gumijas birsti, kas šos olīšus uzlasa. Šobrīd pieejami 16 dažādi uzgaļi. Visi, protams, nav uzreiz jāpērk, bet – jo komplekts plašāks, jo cena izdevīgāka.

    Mazā instrukcija

    Un ja nu kaut kas salūst…

    1. Tam ir domāts garantijas un pēcgarantijas serviss. Garantijas periods tiek rēķināts no produkta iegādes datuma.
    2. Reģistrējot savu nopirkto dārza instrumentu www.makita.lv, tu vari pagari­nāt viena gada rūpnīcas garantiju par diviem gadiem. Šī pagarinātā 1+2 gadu garantija attiecināma uz modeļiem, ko importē Makita Oy (Igaunijas filiāle) un kas iegādāti pie autorizētajiem Latvijas izplatī­tājiem. Tad ierīce Makita tīmekļa vietnē jāreģistrē četru nedēļu laikā no pirkuma datuma.
    3. Makitai ir savs iekšē­jais uzņēmuma goda kodekss: obligāta prasī­ba – vēl desmit gadu pēc modeļa tirdzniecības pārtraukšanas re­zerves daļām ir jābūt pieejamām. Makita nav vienas dienas uzņē­mums – tam jau ir vairāk nekā simt gadu!

    Instrukcija, kā gudri lietot akumulatoru

    • Pirmās piecas reizes vēlams, lai akumulators iziet pilnu uzlādes un iz­lādes ciklu. Nedari tā, ka akumulators ir līdz pusei tukšs un jau liec nākamo! Nē, pļauj vai dari ko citu ar vienu akumulatoru, līdz tas ir pilnībā tukšs, un tikai tad liec otru bateriju, bet pirmo – uzlādēt. Pēc 5 šādiem cikliem tu vari darīt, kā vien vēlies, – mainīt arī pustukšus akumulatorus. Proti, litija jonu akumulatoriem nav atmiņas efekta, tos var lādēt, kad un cik ilgi grib, un nav arī obligāti jāpielādē pilns.
    • Nolikts plauktā, litija jonu akumulators ilgstoši saglabā savu uzlādi – tam ir ļoti zems pašizlādes līmenis. Tātad darba instruments vai iekārta vienmēr būs gatavi darbam.
    • Akumulatoru ziemā vajag šad un tad no jauna uzlādēt, taču visizdevīgāk būtu to arī darbināt, tad tas kalpos ilgāk. Tātad, ja iegādāta, piemēram, Makita pļaujmašīna ar 18 V akumula­toru, ar to tu vari ziemā klausīties radio vai ievietot lukturī. Vispār ir vairāk nekā 360 dažādu darbu, jo šis akumu­lators der visiem Makita 18 V dārza un profesionālajiem instrumentiem, ko izmanto saimniecībā un celtniecībā.
    • Vairums dārza instrumentu dar­bojas ar 18 voltu akumulatoru. Taču smagiem darba apstākļiem un lielām platībām ir paredzēts, ka iekārtā tiks ievietoti divi šādi akumulatori virknes slēgumā, rezultātā iegūstot 36 voltus. Profesionāļi noteikti novērtēs jau šobrīd pieejamo jaudīgo XGT 40 V akumulatoru instrumentu sistēmu, kuras pirmie dārza instrumenti jau ir pieejami tirdzniecībā.

    Materiāls tapis sadarbībā ar MAKITA.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē