• Restorāna Felicita īpašnieces desmitgadīgā meita nonāk krāpnieku rokās

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    24. decembris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Mana desmitgadīgā meita nonākusi krāpnieku rokās,» PDz atklāj restorāna Felicita īpašniece.

    Uzdarbojas 13 gadus veca šuvēja

    «Bērnu vidū šobrīd ļoti populāras ir furry maskas. Vēlme tikt pie tādas krāpnieku rokās ievilināja arī manu desmitgadīgo meitu,» PDz stāsta uzņēmēja un titula Miss Plus Size Universe 2019 ieguvēja Viktorija Brovuna. Furry ir komiksu un fantastikas cienītāju subkultūra, kurai raksturīga ietērpšanās mistisku dzīvnieku kostīmos.

    «Pusseptiņos no rīta pamanīju vibrējam jaunākās meitas telefonu. Šķita dīvaini, ka viņu kāds bombardē agrā rīta stundā, tādēļ ieskatījos un atklāju – tur aktīvi darbojas 13 gadus vecas meitenes izveidots čats. Tajā viņa bērniem tirgo furry maskas, kuras meitene pati šujot.  Uzzināju – mana meita vienu masku par 60 eiro jau iegādājusies,» stāsta Viktorija.

    «Pārdevēja čatā pamāca – ja vecāki naudiņu nedod, to varot paņemt, kad neviena nav mājās. Turklāt piekodina, ka vecākiem nekas par to nav jāsaka.

    Kad meita mēģināja atteikties, viņa izdarīja psiholoģisku spiedienu, rakstot: «Tu taču gribi to!», «es jau uzšuvu, tādēļ tev būs jāņem», «ja tu nevari tikties, es varu piebraukt pie mājas, ieliec naudu maisiņā un izmet pa logu».

    Meita tika apvārdota arī par nākamo pirkumu, un par to jau tika prasīti 120 eiro. Sarakstē sāka parādīties lamu vārdi un balss ziņas, kurās var dzirdēt neadekvātus tekstus. Piemēram, «tava māte ir s…, bet piedod, ka es viņu apsaukāju, vienkārši nav garīgais un man ļoti vajag naudu. Palīdzi man!»,» atceras Viktorija.

    Mudina čiept naudu no vecākiem

    «Kad jautāju, no kurienes meitai tāda maska, viņa atbildēja, ka tā esot dāvana,» atceras Viktorija. Viņa aprunājusies ar meitu, un atvase pastāstījusi, ka ar masku tirgotāju iepazinusies interneta vietnē Likee.

    «Tur bērni dalās ar pašu veidotiem video.  Meita uzķērās uz šīs meitenes komentāriem. Masku šuvēja aicināja apmainīties ar telefona numuriem, un saziņa turpinājās viņas izveidotā čatā,» stāsta Viktorija. Pusaudze meitu iedrošināja doties uz satikšanos klātienē ar sabiedrisko transportu, to mazā nekad viena nebija darījusi.

    «Lai samaksātu par masku, meita izmantoja jubilejā uzdāvināto naudu un, pārdevējas mudināta, pa kluso kaut ko paņēma arī no ģimenes krājkases.

    Viņas tikās pie tirdzniecības centra Origo. Pusaudze vairākās balss ziņās meitu bija smalki instruējusi, kurā transportā jākāpj un kurā pieturā jāizkāpj.»

    Solītā maska.

    Darījums pie stacijas

    Uzņēmēja pārņēmusi grožus savās rokās un noorganizējusi otras, it kā 120 eiro vērtas maskas iegādi. «Pirmās maskas kvalitāte bija apšaubāma, taču tika solīts, ka otra būšot kvalitatīvāka, turklāt ar ķepām un asti! Tāpēc arī cena esot divreiz lielāka. Jau atkal tika norunāta tikšanās vieta, un es uzaicināju arī policiju,» atklāj Viktorija.

    Saņemtā maska.«Meitas tikšanos ar tirgotāju uzfilmēju. Pārdevēja atnāca ar melnu maisu rokās. Paņēmusi no meitas 120 eiro, iedeva maisu un, neļaujot apskatīt saturu, žigli devās prom. Tajā brīdī iejaucos es,» atceras Viktorija. Policisti šo notikumu fiksēja, taču maisa saturu pārbaudīt negrasījās un nelūdza arī atdot meitai 120 eiro.

    «To darīju es. Tad atklājās, ka masku tirgotāju uz tikšanos bija atvedis viņas tēvs, kurš visā noraudzījās pa mašīnas logu. Viņš izkāpa un jautāja, kas te notiek. Aicināju doties uz policijas iecirkni, lai noskaidrotu lietas apstākļus. Meitenes tēvs rupji lamājās un paziņoja, ka no 13 gadus veca bērna nevar prasīt atbildību. Ka neviens manai meitai maskas neesot licis pirkt, varējusi arī atteikties,» atminas Viktorija.

    Aicina vecākus būt uzmanīgiem

    «Policija pagaidām šajā visā problēmu nesaskata. Meitene tirgojusi vienaudžiem savas personīgās mantas. Iebildu, jo čatā skaidri lasāms, kā viņa pieņēmusi pasūtījumus. Beigās policisti paziņoja, ka pati vien esmu vainīga, ka dodu bērnam telefonu ar interneta pieslēgumu. It kā jau varētu piekrist… Taču laikā, kad mācības ik pa brīdim notiek attālināti, interneta pieslēgums ir vajadzīgs,» spriež Viktorija.

    Uzņēmēja stāsta – bijusi pārsteigta par meitas rīcību, jo allaž visu varējušas izrunāt. «Mani nomierināja saruna ar bērnu psihologu, kurš pastāstīja, ka 13 un 10 gadus vecu bērnu izpratne par naudu atšķiras.

    Desmitgadīgs bērns ne vienmēr spēj izvērtēt lietu vērtību. Dod tik, cik prasa.

    Turklāt bērnam, īpaši, ja viņš ir jaunākais ģimenē, gribas būt vairāk pieaugušam.» Viktorija apņēmusies no masku tirgotājas atgūt jau samaksātos 60 eiro. «Cerēju, ka ar mani sazināsies meitenes tēvs un vēlēsies visu atrisināt pa labam – es atdodu masku, viņš – naudu. Taču tā vietā masku čatā viss turpinās. Tirgotāja visiem paziņojusi, ka mana meita viņu uzmetusi, uz komunikāciju ar mani vairs neiziet. Ar šo stāstu gribu brīdināt citus vecākus – sargiet savus bērnus, lai viņi nenokļūst šādu krāpnieku nagos!»

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē