• Mirušā Matīsa Runtuļa pelnus vecāki iestrādā īpašos kulonos

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    16. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Pirms pusotra gada viņi zaudēja dēlu – mūžībā devās jaunais mūziķis un komponists Matīss Runtulis. «Nepabeigtā tēva un dēla saruna…» tāds moto dots vecāku veidotajai multimediālajai izrādei Šī mīlestība nepārdodas, kurā skanēs Matīsa mūzika.

    Pirms multimediālās izrādes Šī mīlestība nepārdodas PDz tikās ar mūziķa un komponista Matīsa Runtuļa vecākiem producentiem Sanitu Tauriņu un Viktoru Runtuli.

    Pagājušā gada maijā viņi uz mūžu atvadījās no sava dēla. Matīss no dzīves izvēlējas aiziet pats.

    Ar savu trauslo būtību nespēdams dzīvot reālajā pasaulē un arvien vairāk kļūdams atkarīgs no dažādām vielām, Matīss salūza.

    Vecāki nelaimes mērogu apjautuši pārāk vēlu, un, lai gan centušies viņam palīdzēt, viss bija aizgājis pārāk tālu… 

    «Kad Matīss pamazām sāka rāpties ārā no bedres, mēs ar Viktoru centāmies neuzkrītoši ļaut viņam sevi realizēt, iestudēt izrādi, kurai viņš būtu muzikālais direktors. Tolaik doma bija pavisam cita – viņš pats atlasītu tai mūziku, izrādē būtu gan Matīsa mūzika, gan viņa aranžēti citu autoru darbi. Dēls piekrita. Taču viņš tam vēl nebija pieķēries, kad notika nelaime. Pamazām, kad bijām atguvušies no pārdzīvojuma, mēģinājām saprast, ko darīt. Nolēmām, ka veidosim izrādi un izdarīsim to, ko viņam bijām solījuši.

    Izrādē skanēs 14 Matīsa skaņdarbi, kurus Viktors, kurš arī ir izrādes režisors, izvēlējies kopā ar viņa draugiem,» PDz stāsta Sanita. Matīsa vecākiem ir liela pieredze, iestudējot popularitāti ieguvušās kabarē programmas, un šīs zināšanas viņi izmantoja arī šoreiz.

    «Būs laikmetīgā deja, aktierspēle, akrobātika, dzīvā mūzika, tikai to visu pavēršot citā formātā – par nopietnu, dziļāku tēmu. Taču tas būs viegli uztverams un ar nelielu humora devu.

    Šī izrāde būs veltījums Matīsam un visiem jaunajiem cilvēkiem, kas jūtas atstumti, nesaprasti, kas netiek līdzi laikam.

    Mēs ar savu personīgo pieredzi esam izgājuši cauri skumjam stāstam, un ar savu darbu gribam dot cerību citiem jauniešiem un viņu vecākiem. Izrāde sāksies ar Matīsa dziesmu Šī mīlestība nepārdodas

    Izrāde būs no 15. līdz 21. septembrim, un vienlaikus būs skatāma arī audiovizuāla izstāde Māksla garākai dzīvei.

    Matīsa Runtuļa vecāki SANITA TAURIŅA un VIKTORS RUNTULIS ir šķīrušies, taču viņus cieši vieno zaudējuma sāpes un vēlme turpināt dēla radošās idejas.

    «Matīss ir izplatījumā, bet kopā ar mums visu laiku ir daļa dēla. Viņa iemīļotajā kalniņā manas māsas lauku mājās dēla piemiņai iestādīts kociņš, bet mēs ar Viktoru nēsājam īpašus sudraba kulonus, kuros ir Matīsa pelni.

    Kuloni rotāti ar seno skandināvu rūnu rakstiem, par kuriem Matīss ļoti interesējās. Bezgalības simbolā iestrādāti izkausētie mūsu zelta laulības gredzeni,» stāsta Sanita.

    Izrādes muzikālās daļas vadītājs ir mūziķis kontrabasists TOMS POIŠS, un tajā muzicēs visi Matīsa draugi. Psihoterapeites Ainas Poišas dēls Toms PDz stāsta: «Ar Matīsu bijām ļoti jauni, kad sārtiem vaigiem un lielām acīm mūziķa Kārļa Lāča sastāvā spēlējām izrādē Cabaret, kuru taisīja Matīsa vecāki. Tā mums bija lieliska pieredze – muzicēt ar tādiem veterāniem. Vēlāk abi studējām Latvijas Mūzikas akadēmijā, es džeza nodaļā, Matīss – skaņu režiju. Mums ir bijuši kopēji ieraksti, projekti. Vienmēr ar interesi esmu sekojis visam, ko Matīss darīja. Radīt mūziku – tas ir veids, kā cilvēks sevi var materializēt ārpus fiziskās pasaules. Tagad, gatavojoties izrādei, vēl vairāk novērtēju viņa talantu. Ir skumji, ka Matīsa nav, bet prieks, ka bija iespēja viņu pazīt. Viņa klātbūtne ir jūtama vēl aizvien, tikai vairs nav, kam pajautāt padomu dažās tehniskajās lietās…»


    «Matīss mani vienā vasarā pavilka līdzi, un mēs iestājāmies mediņos. Nodibinājām kopēju grupu, un es sapratu, ka varu dziedāt. Viņš pie tā ir vainīgs. Mūsu pirmo rokgrupu sauca So Luna, pēc tam bija elektroniskās mūzikas grupa Northern Sea.

    Matīss bija brīvs putns, viņš bija silts, mīļš, jauks un pūkains, ne ar vienu nestrīdējās. Visiem patika ar viņu draudzēties, arī man. Šajā projektā man ir liels prieks dziedāt viņa dziesmas. Tomēr es jūtos tā, ka kaut ko palaidu garām, neieraudzīju, kas notiek… Biju aizgājusi pie viņa ciemos, klausījos viņa mūziku, šķiet, nekas neliecināja, ka Matīss varētu aiziet.

    Viņš vienīgi bija iegājis pilnīgā hipijā, vairs nedzīvoja normālu dzīvi, bet laida frīstailā, izbaudot visas iespējamās emocijas. Ceru, ka tagad spēšu laikus pamanīt, ja ar kaut ko līdzīgu man šajā dzīvē vēl būs jāsaskaras,» saka dziedātāja ELZA ROZENTĀLE. «Tagad, klausoties viņa pēdējo albumu, ko izdevām kopā ar grupu Northern Sea, saprotu – viņš jau iepriekš visu zināja…»

    Vēl 2018. gadā Matīss PDz atklāja, ka viņa sapnis ir pasaules koncertturneja un vismaz viena plate. Nu viņa vecāki šo sapni realizējuši, dēlam esot aizsaulē. Pirmizrādes dienā iznāks plate ar Matīsa Runtuļa kompozīcijām Nothinghila.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē